9.22.2021

Prezidențiabil francez : „Dorim să ne regăsim suveranitatea. Dacă nimic nu se schimbă, vor fi și alte ‘Brexituri'”

 


Părăsirea Marii Britanii a Uniunii Europene poate reprezenta un precedent pentru ceea ce va urma în anii următori, crede Michel Barnier, candidat la alegerile prezidențiale din Franța și fost negociator-șef al Comisiei Europene pentru Brexit. În opinia liderului politic francez, din ce în ce mai multe nemulțumiri au apărut în rândul cetățenilor UE, în special legate de politica migraționistă.

Candidatul dreptei franceze și-a luat angajamentul că în cazul în care va ajunge președinte, va convoca un referendum, în care cetățenii francezi să hotărască cum se poziționează vizavi de problematica imigrației, temă ce a jucat un rol esențial în decizia britanicilor, de a părăsi blocul comunitar.

„Dacă nimic nu se schimbă, vor fi și alte Brexituri”, a declarat Michel Barnier, potrivit Le Point. „Trebuie să facem o pauză, o oprire a imigraţiei extraeuropene, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, timp în care procedurile naţionale să fie revizuite, să negociem la nivel european asupra frontierelor externe ale Uniunii şi cu ţările de origine ale imigraţiei”, a explicat fostul comisar european.

„Dorim să ne regăsim suveranitatea”

În discursul său, Barnier a vorbit despre întărirea suveranității, prin consolidarea unui „scut constituțional”.

„Deocamdată, noi dorim să ne regăsim suveranitatea, sub forma unui ”scut constituţional” care să securizeze deciziile luate pentru a consolida politica noastră migratorie. De ce ? Pentru că, în condiţiile în care nu există vreo referinţă reală despre chestiunea fluxurilor migratorii în Constituţia noastră şi textele noastre naţionale şi europene sunt prea generale sau imperfecte, li se lasă mult loc instanţelor naţionale şi europene în interpretarea textelor. Există numeroase viduri legislative”, a mai punctat francezul.

De asemenea, Barnier a declarat că una dintre lecțiile pe care le-a învățat cât timp a fost lider la Bruxelles a reprezentat faptul că Uniunea Europeană are nevoie de „mai puțină birocrație și mai multă democrație”.

Poziția prezidențiabilului francez vine în contextul în care la nivelul UE s-au aprins din ce în ce mai multe tensiuni. Polonia și Ungaria se numără printre statele ale căror guverne acuză conducerea Comisiei de încălcarea suveranității țărilor membre. Taberele conservatoare și progresiste au căpătat din ce în ce mai mult contur și astfel, au apărut speculații cu privire la o posibilă scindare sau dezmembrare a blocului european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu