1.15.2021

Proteste anunțate la Cotroceni

 


Nemulțumiți de răspunsurile din partea Guvernului la revendicările legate de drepturile angajaților, sindicaliștii de la FSNPPC/SNPPC au anunțat că demarează în această săptămână seria protestelor, în cadrul Caravanei Confederației Sindicale Naționale CARTEL ALFA.

„Caravana pleacă din Baia-Mare, cu opriri în municipii-capitale de județ, urmând a ajunge în București, unde vor fi organizate proteste la Cotroceni. Alte caravane, care vor pleca din țară, vor mai picheta, ca punct final: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Guvernul României și Administrația Prezidențială.

Acțiunile noastre sindicale, coroborate cu cele al CNS Cartel Alfa, vor dura până la finalul lunii februarie, cu respectarea legislației specifice stării de alertă. În funcție de evoluția situației medico-sanitare, de legislația incidentă și de modul de soluționare a revendicărilor, din luna martie protestele ar putea fi înghețate sau ar putea fi extinse la dimensiuni de amploare, după caz”, se arată într-un comunicat transmis vineri presei .

„Caravana protestelor” pleacă vineri de la Baia-Mare, spre București.

Principalele revendicări, transmise oficial Guvernului: 

„1. abrogarea art. I din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art. 38), de la 1 ianuarie 2021;

2. abrogarea art. VIII (7) din OUG 226 / 2020 care anulează indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, de 3,8%, în cursul acestui an, prin derogare de la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;

3. majorarea, la plafonul permis de Legea 153/2017, de 25%, a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică – acordat în prezent, diferențiat, în cuantumuri reduse chiar până la nivelul de 5%, polițiștilor judiciariști, specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc.);

4. majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii prețurilor de consum ai produselor alimentare, așa cum aceștia sunt stabiliți de Institutul Național de Statistică;

5. încadrarea în condiții de muncă mai avantajoase a personalului contractual din cadrul MAI, care este tratat neunitar și discriminatoriu din acest punct de vedere, conform actualelor reglementări;

6. acordarea unui supliment salarial pentru risc medical și angajaților din Ministerul Afacerilor Interne, aflați, încă din data de 16 martie 2020, în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei medicale, deoarece își expun zilnic sănătatea acestui pericol, prin prisma misiunilor efectuate și a contactului permanent cu diverse categorii de persoane, simptomatice sau asimptomatice (precizăm că avem peste 12.000 de colegi care au contactat noul coronavirus și alți 30 care au decedat în acest context).

INFORMAȚII DE BACKGROUND:

Ne raliem argumentelor invocate la nivelul CNS Cartel Alfa,

care au condus la decizia de declanșare a protestelor:

Politica de austeritate în domeniul salarizării:

– salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare;

Inghețarea unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE[1], iar în ceea ce privește cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE[2];

– Înghetarea creșterii pensiilor și lipsa justitiei sociale în sistemul de pensii;

Blocarea modificarii actualei legi a dialogului social, L62/2011

–  Deși proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare.

– Lipsa posibilitatii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național. Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puțin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. În distribuția salariilor din România regăsim 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăște cu foarte puțin salariul minim). Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.

Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale și impozit, față de de 2,45% angajator (pe bază de obligații internaționale), distribuirea inechitabilă a creșterii economice: 52% către capital și cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.

 Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coaliție, ex.:

– nerespectarea prevederilor legii cosului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european;

– blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori în continuare nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.

De ce protestăm? Mesaj sintetizat al  CNS CARTEL ALFA:

Salariul minim garantat în plată a crescut, în România, cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim, Guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare. Au fost înghețate drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar în ceea ce privește costul brut al orei de muncă, este la 35% din media UE. A fost înghețată creșterea pensiilor și a fost blocată modificarea actualei legi a dialogului social, L62/2011.

Este clar că nu se dorește majorarea, cu adevărat, a salariului minim, deși, culmea, s-ar aduce bani la buget prin impozitarea acestora. Iar salariul minim se regăsește, cel mai mult, în mediul privat. Guvernul a spus că nu suportă firmele private o creștere a salariului minim, dar creșterea la energie electrică o suportă fără probleme.

Facem pichetări pentru că nu putem face manifestări, legea privind instituirea stării de alertă permițând doar maxim 100 de persoane la protest. Așteptăm să vină luna martie ca să intrăm în normalitate, pentru că se va termina starea de alertă. Din punct de vedere tehnic, va fi o revoltă generală din partea operatorilor economici dacă mai încearcă să prelungească restricțiile. Au intrat acum în etapa a doua a vaccinării și până în martie ar trebui să se termine și etapa a treia. Ar trebui să ajungă la un procent de imunizare de 35-40% în etapa a doua și restul, în etapa 3 și atunci ar trebui să ridice restricțiile, cel puțin parțial”.

SNPPC este Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

          sursa:https://www.cotidianul.ro/breaking-news-proteste-anuntate-la-cotroceni/

Debut cu stângul în a doua etapă de vaccinare

 


Platforma online de programare pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare nu funcționa vineri la mai bine de o oră de când ar fi trebuit să se dea startul înscrierilor.

Vineri, la ora 15:00, ar fi trebuit să înceapă oficial înscrierile pentru etapa a doua, dar nu funcționa platforma.

Cum justifică STS ?

STS a precizat vineri după-amiază că platforma pentru programare la vaccinare nu s-a blocat din cauza numărului mare de accesări, ci este în procedură de actualizare.

Referitor la funcționarea platformei naționale pentru programare la vaccinare împotriva COVID-19, Biroul de presă al STS precizează că, întrucât trecerea de la prima etapă s-a realizat începând cu ora 15:00, în acest moment se realizează transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2.

„Facem precizarea că platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ nu s-a blocat din cauza numărului de accesări multiple, fiind în procedură de actualizare. Specialiștii STS desfășoară activitățile tehnice necesare pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a platformei de programare la vaccinare”, arată STS.

Medicii de familie au spus că pacienții îi sună continuu și vor indicații despre momentul în care trebuie să facă programările.

sursa:https://www.cotidianul.ro/vai-de-platforma-lor-debut-cu-stangul-in-a-doua-etapa-de-vaccinare/


Adrian Zuckerman a plecat cu medalia lui Iohannis la gât și cu coada între picioare

 


Ambasadorul Statelor Unite în România a fost pus într-o situație jenantă de un ministru al Guvernului Cîțu.

Obișnuit să vină când vrea el și să dea indicații fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost pus într-o situație jenantă de noul ministru, Stelian Ion.

Conform DC News, miercuri la ora 11, ambasadorul s-a dus în vizită de rămas bun la Ministerul Justiției dar… ministrul Stelian Ion ”nu a fost disponibil, reprezentantul SUA fiind primit doar de șeful său de cabinet”.

”Stelian Ion nu și-a găsit timp să-l primească pe ambasadorul Adrian Zuckerman, pentru ambasadorul Americii nu a fost disponibil decât un oarecare Dima, din cabinetul ministrului”, scrie DC News.

Mai mult, agenția lui Bogdan Chirieac consideră că ”gestul poate fi considerat un afront la adresa aliatului strategic al țării noastre, fiind fără precedent ca unei vizite la acest nivel diplomatic să îi răspundă doar un tânăr funcționar din cabinetul demnitarului”.

”Este probabil ca ministrul Renew Europe să fi gândit gestul ca pe un afront la adresa președintelui Trump, cel care l-a numit pe Adrian Zuckerman”, comentează DC News.

Dacă analizăm site-ul Ministerului Justiției, vedem o altă ciudățenie: este plin de știri și imagini cu Zuckerman și Predoiu – întâlniri, proiecte comune, idei, indicații, angajamente etc. – dar NICI O referire măcar la o întâlnire Zuckerman - Stelian Ion!

Oare să se fi ”topit” proiectele ambasadorului pentru Justiția română? Și la fel să se topească și propunerile referitoare la privatizări, căi ferate, autostrăzi?... Nu ar fi de mirare, pentru că mai toate promisiunile de proiecte și investiții SUA la noi s-au dovedit… gazoase! Mai puțin cele în care România a dat bani din greu!

Cert este că situația în care ministrul Stelian Ion l-a pus pe Zuckerman este penibilă – mai ales că acesta de abia fusese primit și firitisit de Aurescu, dar și decorat de Iohannis!

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20210115/33252814/Zuckerman-pus-ntr-o-postur-penibil-de-un-ministru.html


Iohannis s-a vaccinat public

 


„Recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea împreună cu măsurile sanitare ne vor scoate din pandemie, a declarat Klaus Iohannis după ce a primit prima doză de vaccin anti Covid.

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public vineri, pentru a marca debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare.

Iohannis a fost imunizat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

El a declarat că nu s-a vaccinat până acum pentru că ar fi dat un mesaj greșit dacă „s-ar fi băgat în față”.

„Vineri, 15 ianuarie, începe a doua etapă, în care e prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învățământ, persoanelor peste 65 de ani, a persoanelor cu comorbidități, a celor peste 65 de ani și a personalului numit esențial, de exemplu Administrația Prezidențială, Guvernului așa mai departe. Pentru a marca debutul, eu mă voi vaccina public vineri, pe 15 ianuarie”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în etapa a II-a a strategiei de vaccinare este inclusă populația la risc, reprezentată de adulții cu vârsta peste 65 de ani și de persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Potrivit CNCAV, tot în această etapă sunt cuprinși lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

Personalul din sectorul economic vital:

Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

Unități de producție, transport și distribuție gaze;

Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

Transport de persoane și mărfuri;

Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

Personalul poștal și din servicii de curierat;

Personalul cultelor religioase;

Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Au întârziat, au fost amendați drastic

 


Societățile de asigurare City Insurance și Euroins Asigurare Reasiguare au fost sancționate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru că au făcut plăți cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA. În În cazul City Insurance s-a mai constatat că societatea nu a formulat în scris oferte de depăgubire justificată în termenul prevăzut de lege și nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislația în vigoare. În ceea ce privește societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parțial pretențiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege și nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

Pentru cele constatate, City Insurance a fost amendată cu 500.000 lei iar Euroins România Asigurare Reasigurare cu 450.000 lei.

Totodată, în urma analizei cu privire la acțiunile de supraveghere a pieței asigurărilor și în concordanță cu procesul de reorganizare și eficientizare din cadrul A.S.F., Consiliul Autorității va lua în perioada următoare o serie de măsuri organizatorice și administrative ce vor fi făcute publice la momentul punerii în aplicare a acestora.

sursa:https://www.cotidianul.ro/au-intarziat-au-fost-amendati-drastic/

Ziua Culturii Naționale, celebrată, în ciuda pandemiei

 


Ziua Culturii Naționale, ajunsă la a 11-a ediție și celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național inițiată de Academia Română în anul 2010. Astfel românii de pretutindeni marchează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naționale. Academia Română a iniţiat şi propus spre legiferare Ziua Culturii Naţionale, în anul 2010, confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010.

Expoziția „Vreme trece, vreme vine“ 

Biblioteca Academiei Române vernisează astăzi expoziția documentară „Vreme trece, vreme vine“, dedicată aniversării a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și celebrării Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul va avea loc în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.

Va fi expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conținând „Legenda Luceafărului“, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

Expoziția documentară aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI. Expoziția demonstrează că interesul crescut asupra analizei operei nu s-a regăsit doar în exegezele criticii literare, ci și în conceptele plastice ale proiectelor de grafică de la începutul secolului trecut, care au ilustrat vizual diferitele ediții din creația poetului. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să recitească fragmente binecunoscute din opera eminesciană observând redarea lor artistică în desene și ilustrații.

Vernisajul expoziției va fi urmat de lansarea de către Romfilatelia a emisiunii poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni“, desfășurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea poștală se dorește a fi un omagiu adus implicării în mișcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56

Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naţionale în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, iar evenimentul va fi înregistrat şi difuzat de posturile TVR 3, Trinitas şi Radio România Muzical.

Despre importanţa sărbătorii culturale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, iniţiator al Zilei Culturii Naţionale, şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Alocuţiunile vor fi urmate de un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura Egmont; George Enescu – Patru piese inedite pentru vioară şi orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru); Doru Popovici – Codex Caioni; Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók – Dansuri româneşti; Dan Dediu – Codex Brasoviensis.

Având în vedere condiţiile impuse de criza sanitară şi imposibilitatea de a invita publicul în sala Ateneului, evenimentul va fi înregistrat şi difuzat pe 15 ianuarie 2021 pe postul TVR 3, începând cu ora 19:00, şi la Trinitas TV, începând cu ora 20:00. Radio România Muzical va difuza concertul la aceeaşi dată, de la 15:30.

Împreună pentru muzică

Romanian Chamber Orchestra – un ansamblu unic ce reunește 21 de muzicieni români, care fac performanță atât în unele dintre cele mai importante orchestre din Europa, cât și în țară – serbează Ziua Culturii Naționale prin lansarea filmului documentar „Romanian Chamber Orchestra – Împreună pentru muzică”, o producție ce prezintă cel de-al doilea proiect al ansamblului, care a avut loc în luna august a anului 2020.

Lansare film documentar – 15 ianuarie, ora 19:30

„Muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre.” Cristian Măcelaru, dirijorul Romanian Chamber Orchestra. Filmul documentar „Împreună pentru muzică” este o producție susținută de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, care încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru în perioada pandemiei, sentimentele care i-au încercat și experiențele avute în noul context global. De asemenea sunt prezentate fragmente din cele două componente educaționale ale proiectului, masterclass-ul de dirijat susținut de Maestrul Cristian Măcelaru și cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor violoniști, violiști și violonceliști români, susținute de: Alexandru Tomescu, Irina Simon-Renes, Alina Lepper, Alexandru-Mihai Bota, Ladislau Cristian Andriș, Olga Mănescu și Octavian Lup.

Pandemia a afectat și afectează în continuare puternic atât cultura, cât și numeroase alte sectoare din societate. Poveștile pe care le puteți urmări pe parcursul filmului sunt despre viața multora dintre noi și experiențele trăite în ultimele luni. Realizat pe parcursul celui de-al doilea proiect al ansamblului Romanian Chamber Orchestra de producătoarea de filme Diana Iabrașu, documentarul vine să întărească viziunea dirijorului Cristian Măcelaru că „muzica nu este doar un moft, ci este vitală pentru societate”.

Documentarul va fi lansat în mediu online, pe pagina de Facebook a orchestrei, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19:30. Durata filmului documentar este de 60 de minute, beneficiind de subtitrare în limba engleză. Acest opus 2 vine ca o continuare firească a primului film documentar „Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine”, care s-a bucurat de un real succes și care poate fi accesat în continuare pe pagina de Facebook a orchestrei.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească. Orchestra a fost creată la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai acestui ansamblu. Romanian Chamber Orchestra este dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, câștigător în 2020 al Premiului Grammy pentru „Cel mai bun album instrumental solo”, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând toamna anului 2020, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să descopere natura participând la ateliere online interactive dedicate viețuitoarelor din Delta Dunării! Copiii vor identifica, prin intermediul unei prezentări interactive, tipuri de medii de viață și grupe de animale ce pot fi întâlnite în deltă, se vor familiariza cu noțiuni despre deltă, în general, și cu câteva caracteristici ale Deltei Dunării în mod particular. Întâlnirile online, la care pot participa copii cu vârste între 6 și 10 ani, se vor desfășura pe platforma ZOOM începând cu orele 10:00 și 12:00. Proiectul „Descoperă natura!”, din care fac parte atelierele online „Delta Dunării”, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor și surprinde aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului.

Înscrierea copiilor se face pe https://antipa.ro/rezervari/ iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile (maximum 20/atelier).

Proiect online, derulat între 15 și 31 ianuarie

Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Teatrul Dramaturgilor Români (TDR) vor marca Ziua Culturii Naționale printr-un proiect online, derulat între 15 și 31 ianuarie, care va cuprinde recitaluri de muziză și poezie. Proiectul „Opere pe rafturile bibliotecii: muze și muzicalitate” este finanțat de Ministerul Culturii și propune o serie de evenimente înregistrate, de muzică şi poezie românească, realizate cu sprijinul actorilor şi muzicienilor români, consacraţi sau în curs de afirmare.

Astfel, iubitorii de poezie și muzică sunt așteptați vineri, 15 ianuarie 2021, pe pagina principală de Facebook a BMB, unde vor putea urmări, de la ora 17.00, un spectacol muzical în al cărui repertoriu vor fi cântece inspirate din lirica românească, interpretate de cunoscuţi solişti de operă. Totodată, în perioada 15 – 31 ianuarie, vor fi postate recitaluri de versuri din creaţia eminesciană.

Eminesciana 2.0

Ministerul Culturii anunță că va difuza între 15 și 24 ianuarie o serie de șase videoclipuri cu violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, sub genericul Eminesciana 2.0.

„Începând cu Ziua Culturii Naționale și încheind cu Ziua Unirii Principatelor, între 15 și 24 ianuarie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi protagoniștii unei noi serii de evenimente dedicate creației muzicale și literare românești și prezentate online sub o denumire ilustrativă pentru împletirea dintre tradiție și modernitate pe care o propune: Eminesciana 2.0”, a anunțat miercuri Ministerul Culturii.

Seria de șase videoclipuri va fi difuzată începând de vineri, la ora 20.00, cu o frecvență de câte o premieră la două zile și pe pagina de facebook a Ministerului Culturii.

Potrivit reprezentanților Ministerului, proiectul va prezenta într-o perspectivă cinematografică modernă texte din lirica eminesciană îmbinate cu muzică aparținând marilor compozitori români.

Versurile vor fi recitate în patru limbi de Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Simona Vintilă, dar și de omul de televiziune britanic Charlie Ottley. Traducerile textelor aparțin unor iluștri poeți și traducători români precum Lucian Blaga, Elisabeta Isanos, Adrian George Sahlean și Adina Rosenkranz Herșcovici.

„Astfel, sărbătoarea Culturii Naționale va fi un prilej de descoperire a universalității creației românești, capodopere precum <La steaua>, <O, rămâi> sau <Trecut-au anii…> fiind așezate dincolo de hotarul limbii care a renăscut odată cu ele, aducându-le în modernitate printr-o complexă combinație de muzică și imagine în care vor fi utilizate efecte speciale precum proiecții de mari dimensiuni, filmări aeriene, perdele de fum și jocuri de lumini. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu iar producția video de Mihai Toma”, a mai transmis Ministerul Culturii.

Momente speciale, oferite și de Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook, în regim de live streaming.

Pentru a aduce un omagiu poetului național al României, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 171 de ani, pe site-ul teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, scrisă de marele gânditor. Materialul face parte din proiectul #AudioPuck, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, pentru punerea la dispoziţia tuturor instituțiilor publice de învățământ a aproximativ 50 de înregistrări cu povești din programa școlară, cu titlu gratuit. Basmul este prezentat în lectura actriței Ramona Atănăsoaie. Ilustrația muzicală este semnată de Attila Nagy.

În aceeași zi, de la 18, poate fi urmărit pe facebook.com/teatruldepapusi.puck spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin. Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ziua-culturii-nationale-celebrata-in-ciuda-pandemiei/