La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Culturii Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni plantarea cartofului dulce este în plin proces. Datorită tendinței secetoase, cartoful dulce are condiții favorabile de cultivare în sudul câmpiei Olteniei. Mulțumită protocolului de colaborare cu Universitatea Națională Kyungpook din Coreea de Sud, din 2012, această legumă exotică a început să fie plantată la Dăbuleni.
Provitamina A din cartoful dulce cu pulpă portocalie, farmacia din cămară
Cartoful dulce este una dintre cele mai importante şi uşor adaptabile culturi din lume și este cultivat în peste o sută de ţări datorită faptului că reprezintă o importantă sursă de calorii, proteine şi vitamine. Bogăţia de nutrienţi, producţiile mari, costurile reduse, sunt doar câţiva dintre factorii care fac din cartoful dulce un aliment de bază pentru oameni.
Cum crește?
Cultivarea cartofului dulce este relativ ușoară. Deși se adaptează la toate terenurile, trebuiesc evitate totusi, temperaturile prea scăzute . Mai ușor de gestionat decât cerealele, cultivarea cartofului dulce este potrivită în special climatelor aride și solurilor sărace. Cu toate acestea, cartoful dulce preferă soluri adânci, bine irigate. Nu-i place frigul: vegetația nu începe până la peste 15 ° C și crește ideal în jurul valorii de 25 °C.
„Pentru plantare sunt necesari tuberculi de cartofi de 4 cm în diametru și aproximativ 12 cm lungime. Aceștia se plantează în poziție orizontală la o distanță de 2 cm între tuberculi“, afirmă biologul Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare Dabuleni.
În condiţiile de la SCDCPN Dăbuleni planta de cartof dulce s-a dezvoltat pe parcursul perioadei de vegetaţie la o temperatură medie în aer de 22,3°C, prin acumularea în aer a 2.266,3°C, biologic active. Cercetătorii chinezi au arătat că randamentul la cartofii dulci ar putea crește cu până la 40%, fără îngrășământ suplimentar, pesticide sau ameliorare genetică, dacă la plantare se folosește un pământ și tuberculi sănătoși.
„În 2020, la SCDCPN Dăbuleni s-au iniţiat cercetări privind testarea unor genotipuri coreene de cartof (Ipomoea batatas), folosind diferite perioade de plantare, în scopul elaborării tehnologiei de cultură şi promovării în zonă a acestei plante. În prezent, se fac experiențe pe 5 soiuri de cartof dulce : KSP 1, KSC 1, YULMI, JUHWANGMI și HAYANMI, iar în testare se află alte patru genotipuri“, a precizat Drd. ing. Gheorghe COTEȚ, de la SCDCPN Dăbuleni, pentru Lumea Satului.
Cât de eficent este să cultivi cartof dulce ?
Producţia medie de tuberculi cu diametru mai mare de 5 cm, într-un an, se diferențiază în funcţie de soi. Ea poate atinge valori de: 29,5 t/ha la soiul Yulmi, 35,4 t/ha la soiul Juhwangmi, 23,7 t/ha la soiul Hayanmi, 26,3 t/ha la soiul KSP 1 şi 21,5 t/ha la soiul KSC 1, cum s-a întâmplat, de exemplu, în anii precedenți.
Cercetătorii au arătat că cea mai mare cantitate de substanţă uscată totală a fost determinată la 110 zile de la plantare. Soiul Yulmi a prezentat cel mai mare conţinut (41,52%). Procentul maxim de amidon a fost determinat la 100 de zile de la plantare, cu o medie a soiurilor de 13,53%. Cel mai mare conţinut de amidon a fost determinat la soiurile Juhwangmi (14,43%) şi KSP1(14,22%). Vitamina C a avut cele mai mari valori, la toate soiurile, la 100 de zile de la plantare (între 3,5 şi 9,7 mg/100 g s.p.), după care începe să scadă.
Profit de circa 94 de mii de lei la 1ha
În ceea ce privește conservarea și păstrarea cartofului dulce, acesta nu poate fi ținut la temperaturi sub 10-12oC deoarece ele pot duce la pierderi de sută la sută. Pentru prevenirea perimării lor, cartofii dulci trebuiesc păstrati la o temperatură de 15-17oC, grupați în cofraje sau separat, pe etajere. Un calcul efectuat pe un hectar de cultură de cartof dulce, arată că la o investiţie de aproximativ 20.000 lei, o producţie de 22,8 t/ha şi cu un preţ de vânzare de 5 lei/kg, se poate obţine un profit de circa 94 mii lei/ha.
Cartoful dulce este originar din America Centrală, dar și din nord-vestul Americii de Sud. În China, India, Japonia, Africa, SUA, și în zonele mediteraneene ale Europei, se cultivă pe suprafețe mari. Pe plan mondial cartoful dulce ocupă locul 5 după orez, grâu, porumb şi manioc. Deşi îşi are originea în America Centrală, totuși, China furnizează peste 80% din producţia mondială totală de cartof dulce.