12.18.2021

COD GALBEN de vânt și ninsori în 13 județe

 


Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie avettizează că, până luni, 20 decembrie 2021, la ora 10.00, este în vigoare o atenționare cod galben de ninsori moderate cantitativ și de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 de metri, în Carpații Meridionali și de Curbură va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80…90 km/oră, viscolind ninsoarea. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul zonei montane, dar la intensități mai mici, informează meteoromania.ro.

Este vorba despre: Caraș Severin, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea.

Noapte lungă pentru drumari

A fost o noapte lungă pentru drumari, care au degajat rutele spre munte. La Predeal, 11 utilaje de deszăpezire au ieșit să îndepărteze stratul de nea depus pe șosea.

Și în Moldova s-a acționat pentru curățarea carosabilului.

În zona localităţii Grăniceşti, din Suceava, Drumul Naţional 2 a fost complet acoperit cu zăpadă, iar utilajele de deszăpezire au făcut cu greu faţă stratului depus.

Tentativă de omor ? Româncă atacată şi stropită cu acid la Roma

 


Coşmar pentru o româncă atacată şi stropită cu acid la Roma. Tânăra îşi amiteşte doar că a fost lovită cu putere şi apoi a simţit arsura provocată de substanţa toxică.

Femeia a fost transportată de urgenţă la spitalul Umberto Primo din Roma. Chiar dacă era stare foarte gravă, medicii au reuşit să îi salveze viaţa. Ea s-a ales însă cu răni pe braţe şi la cap.

În stare de şoc, românca nu îşi poate aminti cu exactitate cum s-a întâmplat grozăvia, ceea ce îngreunează cercetările carabinierilor, scrie La Republica. Ea crede că un bărbat sau chiar mai mulţi au lovit-o şi apoi a simţit că e stropită cu un lichid despre care crede ea c-ar fi acid.

Deocamdată, anchetatorii italieni nu au putut stabili cu ce a fost atacată femeia de origine română. Marea problemă a investigatorilor este că în zona de la periferia Romei, în care a avut loc atacul, nu există camere de supraveghere. Deocamdată, este luată în calcul inclusiv varianta unei răzbunări şi a unui atac ce ar avea tentă xenofobă.

Atacul asupra româncei ar fi fost unul planificat, în condiţiile în care a avut loc la primele ore ale dimineţii, când nu era multă lume pe stradă, afirmă procurorii italieni.

Poliţiştii audiază cunoscuţii victimei pentru a stabili dacă românca a fost anterior ameninţată sau urmărită.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală gravă, dar procurorii italieni ar putea schimba încadrarea juridică a faptei în tentativă la omor.

Formularul digital la intrarea în ţară va înlocui declaraţia epidemiologică

 


Toate persoanele care vin în România începând de luni, 20 decembrie, au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro. De asemenea, cetățenii care intră în România nu vor mai trebui să completeze declarația epidemiologică, întrucât toate datele pe care aceasta le conţinea se regăsesc în formularul digital.

Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat.

Nerespectarea acestei obligaţii este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, citaţi de Agerpres.

Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate.

„Formularul digital de intrare în România va putea fi completat doar electronic din aplicaţia plf.gov.ro dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pe baza cerinţelor operaţionale stabilite de autorităţile medicale. Aplicaţia va deveni operaţională începând de mâine, 19 decembrie, astfel încât cei care vor intra în ţară în data de 20 decembrie să aibă timpul necesar să completeze formularul„, a precizat Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit acestuia, STS realizează ultimele testări de securitate şi de performanţă, iar începând de duminică aplicaţia va putea fi accesată de pe orice telefon, tabletă sau calculator, cu conexiune la internet.

„Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în ţară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinaţie şi, dacă este cazul, datele minorilor care o însoţesc„, a spus Chirca.

El a atras atenţia că este necesar ca datele să fie completate corect deoarece aplicaţia este conectată cu bazele de date ale statului şi va semnala orice greşeală.

„Formularul digital este un instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor. Din acest motiv, le recomandăm oamenilor şi le reamintim să completeze toate câmpurile într-un mod cât mai corect pentru că aplicaţia face validări cu bazele de date ale statului şi va semnala orice greşeală.

Practic, înainte de a sosi în ţară, înainte cu câteva ore sau cu câteva minute, se accesează aplicaţia şi se introduce o adresă de e-mail, mai departe accesăm adresa de e-mail, deschidem mesajul şi intrăm în link-ul de accesare. Se completează similar cu aplicaţia de certificate digitale şi va putea fi folosită foarte uşor de orice persoană. Introducem toate câmpurile obligatorii, iar, ulterior, salvăm documentul, odată salvat acesta nu mai poate fi editat. Dacă dorim să actualizăm datele, va trebui să completăm un nou formular„, a explicat Chirca.

Care va fi procedura de control la frontieră

Comisarul-şef Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a explicat cum va decurge controlul documentelor la frontieră.

„Din punct de vedere practic, la controlul de frontieră va fi următoarea procedură: în momentul în care persoana se prezintă în punctul de trecere, poliţistul de frontieră efectuează formalităţile de control prin verificarea automată a paşaportului sau a cărţii de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. De asemenea, poliţistul de frontieră va verifica autenticitatea şi valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în intervalul de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. În funcţie de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcţia de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun„, a spus comisarul-şef Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

El a menţionat şi situaţiile care apar în momentul controlului: „Dacă persoana a completat plf şi nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri, dacă persoana a completat plf şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara din care vine, Direcţia de Sănătate Publică dispune măsura carantinării. Măsura se comunică judeţului în care se duce la îndeplinire măsura carantinării, iar locaţia se va verifica de către structurile de ordine publică„.

Pe de altă parte, dacă persoana nu a completat formularul şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara în care vine, DSP dispune măsura carantinării, iar persoana are obligaţia legală de a completa în termen de maxim 24 de ore de la data trecerii prin frontieră, în caz contrar, DSP va dispune sancţionarea contravenţională.

Nicolae Ciucă l-a eliberat din funcţie pe preşedintele ANRM

 


Premierul Nicolae Ciucă l-a eliberat din funcţie pe preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Daniel-Grigoroiu Norocel, după opt luni de la numire.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, premierul Nicolae Ciucă l-a demis pe Daniel-Grigoroiu Norocel din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Daniel-Grigoroiu Norocel fusese numit în acest post în luna aprilie de către Florin Cîţu, premierul de la acea vreme.

Ciucă a mai decis ca Sorin Gal, director general al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din ANRM, să exercite atribuţiile de preşedinte al ANRM „până la numirea conducătorului instituţiei publice, în condiţiile legii”, transmite News.ro.

Potrivit Profit.ro, Sorin Gal lucrează la ANRM din 2014. El a mai condus Agenţia în perioada 2016-2017, fiind totodată preşedinte interimar al acesteia în cursul anului 2018. Între 2012 şi 2013, Gal a fost membru al Consiliului Local Oradea din partea PSD, iar anterior – director general al Distrigaz Vest Oradea.