3.07.2022

”Suma imensă” împrumutată de Finanțe într-o singură lună

 


România s-a împrumutat în luna ianuarie cu 38,5 miliarde de lei, circa 8 miliarde de euro, adică o sumă echivalentă cu 40% din totalul creditelor contractate anul trecut, care a fost de 104 miliarde de lei. Acești bani au fost atrași înainte de începerea conflictului din Ucraina. Ei sunt utilizați pentru acoperirea deficitului și pentru refinanțarea împrumuturilor de anul trecut. 

Cert este că în 2022, România se va împrumuta mai mult decât anul trecut, având în vedere un astfel de început de an, însă și costurile cu dobânzile sunt în creștere. Conform unei analize făcută de Profit.ro, dobânzile pe termen lung plătite de România pentru finanțarea în lei și-au accelerat creșterea în contextul aversiunii la risc aduse de agresiunea rusească din Ucraina. Randamentele la 10 ani sunt de mai bine de două ori mai mari decât erau în urmă cu un an și au atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 9 ani, se arată în analiza Profit.ro. Randamentul plătit de Ministerul Finanțelor pentru împrumuturile pe 10 ani a spart pragul de 6%, fiind în creștere cu circa jumătate de punct procentual în ultima săptămână.

Economistul Cristian Păun a comentat destul de acid decizia Finanțelor de a se împrumuta masiv. Iată comentariul său integral :

”Doar în luna ianuarie a acestui an, Ministerul Finanțelor a împrumutat circa 38,5 miliarde lei, aproape 8 miliarde de EUR (echivalentul a 800 de km de autostradă sau 40.000 de rachete anti-tanc Javelin). Împrumuturi în plus!

Problemele cu acest împrumut sunt mari și constau în:

– Suma imensă împrumutată într-o singură lună arată foamea de bani la nivelul bugetului de stat. Practic, într-o singură lună, ministrul Câciu a împrumutat circa 40% din totalul creditelor contractate anul trecut care au fost de circa 104 miliarde lei. Într-o lună cât în 5 luni din anul trecut. Și războiul din Ucraina încă nu începuse. Statul român este pe perfuzii, nu departe de un faliment răsunător.

– Cea mai mare parte a sumei împrumutate provine din afara României, de la creditori internaționali. De pe piața internă s-a reușit doar un împrumut de 5,87 miliarde lei din cei 38,5 miliarde lei împrumutați în ianuarie. Asta înseamnă că doar 15% din împrumut a venit de pe piața internă, asta spune multe pentru cunoscători. Expunerea internațională, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de păguboasă și de periculoasă.

– O parte din suma împrumutată extern a venit prin PNRR, la dobânzi ceva mai bune (circa 1.94 miliarde EUR). Cea mai mare parte a sumei împrumutată extern a venit însă la dobânzi record, de circa 6% pe an, cele mai mari dobânzi din 2013 încoace. Și asta se întâmpla în ianuarie, când toată nebunia cu Ucraina nu începuse.

Evident, la ce s-a întâmplat în ianuarie cu datoria și deficitul nostru, se adaugă acum toate problemele cu războiul din Ucraina. Care înseamnă cheltuieli bugetare în plus (pe deficit și datorie), înseamnă risc suplimentar pentru creditorii care ne împrumută (dobândă și mai mare), încetinirea creșterii economice (încasări bugetare și mai mici, deficit și mai mare, nevoie de finanțare și mai mare).

Am înțeles că, pentru 2022, Ministrul Câciu intenționează să împrumute extern circa 14 miliarde EUR, din care doar 3,7 miliarde EUR vor fi împrumutate prin PNRR (deja au intrat credite 1,9 miliarde, mai rămân circa 1,8 miliarde de împrumutat). Adică, 10 miliarde la dobândă de 6-7% pe an (EUR). Mi se pare o aventură destul de periculoasă. Adică, intenționăm să majorăm datoria externă a României cu încă 14 miliarde EUR doar anul acesta. Costul anual adițional estimat pentru bugetul de stat, doar din această intenție, fiind de circa 700 – 800 milioane EUR / an din dobânzi. Vreo 80 de km de autostradă pe an, doar dobânzile la împrumuturile adăugate de Ministrul Câciu. Pe an! Sclavie curată…

Mai țineți minte ce emisiuni simpatice făcea Ministrul Câciu la Realitatea TV? Cum vitupera el împotriva împrumuturilor făcute de Cîțu? Părea că știe ce vorbește. Că știe ce ar trebui făcut. Că are soluțiile magice la el. De unde?!? Doboară record după record. Acum… totul e ok! E liniște și pace pe Frontul din România. De ce e ok?

Ne apucăm și noi de reformele alea? Când? Că așa, pe deficit și datorie, poate guverna oricine. Și un copil de grădiniță…”

https://www.cotidianul.ro/suma-imensa-imprumutata-de-finante-intr-o-singura-luna/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu