ACASĂ
Etichete
8.31.2022
S-a stins din viață fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov
Fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov, s-a stins din viață, în 30.08.2022, la Moscova, la vârsta de 91 de ani, informează presa rusă, cu referire la un comunicat remis de Spitalul Clinic Central, care menționează faptul că acesta s-a stins din viață ''după o boală gravă și lungă''.
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat, alături de soția sa, la Cimitirul Novodevicie din Capitala rusă, în cadrul unei ceremonii funerare restrânse, a declarat o sursă bine familiarizată cu deciziile rudelor politicianului. Vladimir Poliakov, purtătorul de cuvânt al Fundației Gorbaciov, a explicat că fostul președinte al URSS suferea de bolile caracteristice vârstei sale.
Mihail Gorbaciov a condus URSS din 1985 până în 1991. În această perioadă, el fost cel care a pus capăt Războiului Rece, a lansat un proces de mare amploare de reformare a sistemului sovietic și a economiei socialiste. În 1990 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.
8.30.2022
Demența la „superlativ”
Deși am mai scris, actualitatea mă obligă să repet:
- În 1958, Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a scos pe ruși din țară, România fiind singurul stat din „lagărul socialist” (Republica Democrată Germania, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria) și al Tratatului de la Varșovia care nu a avut trupe de ocupație sovietice în teritoriul său național. Abia în 1990 acestea au fost retrase din țările menționate.
- În perioada primului său mandat ca Președinte al României, Traian Băsescu a scos la rampă cunoscutul „strigăt-dorință” al românilor din ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial: „Vin americanii!”. I-a adus pe militarii americani din Batalionului I din Regimentului 94 Blindate dizlocaţi de la baze din Germania la baza de la Mihail Kogălniceanu, care a devenit astfel cartier general al „Joint Task Force-East” și odată cu aceasta a debutat ocupația militară a teritoriului național[1]. Sfidând prevederile actului fundamental al Țării - Constituția României - ocupația militară s-a înfăptuit „pas cu pas”. Acum suntem „bogați”: avem în teritoriu militari francezi, belgieni, italieni, americani „câtă frunză câtă iarbă”…, dar și tot felul de oameni de culturi total diferite de a noastră, aduși în planul „resetat” al dementului Richard Coudenhove-Kalergi.
Mii de potere ale Oncle Sam și ale N.A.T.O. tropăie lejer pe pământul apărat cândva de Burebista, Decebal, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Nicolae Ceaușescu și de miile de oșteni români care au căzut sub Tricolor, batjocoresc fetele românilor dovadă fiind dosarul cazului Caracal-Dincă care a murit înainte de a se naște.
Tricolorul Românesc nici în sala de ședințe a Guvernului României nu-și mai găsește locul, a fost înlocuit cu o cârpă albastră, iar de când cu circul ucrainean, instituțiile statului român folosesc pentru iluminatul clădirilor oficiale doar două culori dintre cele naționale: galben și albastru. Ciudat, nu ? Tricolorul o fi rămas orfan de culoarea roșie pentru a micșora factura de energie electrică sau așa or fi colorate ordinele Bruxelles-ului via Kiev?
V-ați pus cumva întrebarea pentru ce se află trupele străine aici, iar mercenarii români sunt trimiși dincolo de granițele țării? Nu cumva, dacă poporul acesta „imbecil de tolerant” - cum spunea profesorul Miodrag Stanojevic - nu va mai putea răbda și se va ridica să-și ceară drepturile furate acești străini vor trage în plin în popor? Doar nu suntem de-ai lor, nu? Nu pentru a ne apăra „de ruși” au venit, ci pentru a nu ne scutura de statutul de sclavi! Klaus, (Mă)Ciucă și gașca guvernamentală nu mai au ce căuta în fruntea statului. Ne-au trădat și ne-au vândut nu doar bogățiile ci și pe noi. Au dat pe gratis viitorul copiilor și nepoților noștri!
Vești noi din țara demenței oficializate și a handicapatului senil
„«Avertisment: Noul batalion de soldați ai fiscului - Internal Revenue Service - (I.R.S.) înarmați ar putea veni peste voi... Sunt autorizați să omoare la vedere». Se estimează că 11.230 (?) de americani datorează I.R.S. taxe restante în valoare totală de peste 125 de miliarde de dolari. Sforile strânse ale pungii fac doar ca factura neplătită să fie ridicol mai greu de plătit, pe măsură ce ambele cifre cresc. În știrile conexe, I.R.S. este în proces de a angaja agenți speciali care, potrivit reprezentanților acestui serviciu, vor „purta arme de foc” și „vor folosi forța mortală atunci când este necesar în posibile misiuni periculoase”. Ce părere aveți ?
Calma-ți-vă și nu luați încă următorul zbor către Bolivia. […] Agenții cu pistoalele la pachet vor fi încadrați într-o divizie specială a Departamentului de Investigații Criminale I.R.S. Scopul noii «ramuri de aplicare a legii» este de a combina «abilitățile de contabilitate cu abilitățile de aplicare a legii pentru a investiga infracțiunile financiare». Noilor agenți li se va cere:
- păstrați «onestitatea și integritatea»;
- lucrați cel puțin 50 de ore pe săptămână, inclusiv orele neregulate;
- fiți în gardă 24/7, inclusiv sărbători și weekenduri;
- mențineți pregătirea fizică pentru a «răspunde în mod eficient la situațiile care pun viața în pericol la locul de muncă»;
- Purtați o armă și «fiți dispus să folosiți forța mortală, dacă este necesar»;
- Participați la arestări, executarea mandatelor de percheziție și alte «misiuni periculoase».
I.R.S. nu adună o echipă mică de mercenari pentru a îndeplini misiuni întunecate. Nu, domnule. Ei construiesc o brigadă puternică de 87.000 de membri pentru a desfășura un război de gherilă urbană. Ei vor finanțați printr-o infuzie de fonduri fără precedent, de aproape 80.000.000.000 de dolari. […]Potrivit administrației Biden, dacă nu împuști peste 400.000 pe an, nici tu, nici familia ta nu vei fi agresat în toiul nopții. Dar acestea sunt doar cuvinte, având în vedere modul în care un amendament care i-ar fi scutit pe cei care fac mai puțin de 400.000, a eșuat în Senat cu un vot de 50-50. […] I.R.S. încă nu a comentat culoarea cizmelor pe care le vor elibera noilor 87.000 de soldați, dar toate pariurile indică maro”[2].
Departamentul Educației din S.U.A. instituționalizează Sodoma și Gomora – versiunea 2022
„«Biroul pentru Drepturi Civile» (OCR) al Departamentului Educației din SUA va aplica, (începând cu 12 septembrie 2022 - n.a.) «Titlul IX» din Amendamentele Educației din 1972. «Titlul IX» se ocupă de discriminarea pe criterii de sex în programele educaționale (în școli și alte instituții de învățământ - n.a.) sau activitățile care primesc asistență financiară federală. «Titlul IX» spune: Nicio persoană din Statele Unite, pe baza sexului, nu va fi exclusă de la participarea în cadrul oricărui program de educație sau activitate care primește asistență financiară federală, nu i se va refuza beneficiile sau nu va fi supusă discriminării.
«Titlul IX» se aplică școlilor, agențiilor educaționale și altor instituții care primesc asistență financiară federală de la Departamentul Educației. Acești destinatari includ (aproximativ 17.600 de districte școlare locale, peste 5.000 de instituții postliceale și școli charter, școli cu scop profit, biblioteci și muzee, agenții de reabilitare profesională.[…]
«Titlul IX» promovează elevii LGBTQI+, disciplina, educația pentru un singur sex și alte asemenea «sodo-gomorii».
«Titlul IX» decretează că nicio persoană nu poate intimida, amenința, constrânge sau discrimina o persoană în scopul de a interfera cu vreun drept sau privilegiu garantat de «Titlul IX», a făcut un raport sau o plângere, a depus mărturie, a asistat sau a participat sau a refuzat să participe la o procedură în temeiul «Titlul IX».
Orice ripostă este considerată o încălcare a «Titlul IX». Reglementările Departamentului Educației prin «Titlul IX» (Volumul 34, Codul Reglementărilor Federale, Partea 106) oferă informații suplimentare despre formele de discriminare interzise de «Titlul IX»”[3].
Pentru cine nu a înțeles încă „privilegiile” prevederilor sodo-gomorismului „visului american” prin «Titlul IX» se impune o explicație radical: «Titlul IX» înterzice ca omul să se comporte conform legilor naturii, vrea debusolarea copiilor, a adolescenților și tinerilor - cu cei în vârstă e mai dificil, deci aceștia trebuie să moară repede -, iar părinților care nu sunt de acord cu „demența la superlativ a «Titlului IX» li se vor lua copiii cu forța, iar lor, părinților li se va interzice dreptul parental.
În școli, toaletele vor fi comune (oare regimul femeii Elena Udrea în toaleta comună din pușcărie să fie vreun avertisment ? - n.a.), cazarea în dormitoarele instituțiilor de învățământ se va face de-a valma - băieți și fete „la comun”, violul, perversiunile sexuale vor fi permise pentru a nu se face „discriminare sexuală”.
Să nu-i treacă cumva prin cap cîmpenului de la (ne)educație vreo ideee comandată… ar fi în stare. Ce nu face argatul pentru aprecierea stăpânului? Cu conducătorii actuali ai Coloniei Corporatiste sub Ocupație Militară Străină, un «Titlul IX» de România va distruge viitorul Nației. Se vrea Romania - „No Man's Land” (Țara Nimănui).
La final, o întrebare shakespeareană repetată:
- „Cum vă place «Titlul IX»?”
- „Cum vă place „Internal Revenue Service”? A.N.A.F.-ul va deveni I.R.S.-ul Ro?
… deci, înainte de a fi prea târziu: „Ridică-te Gheorghe! Ridică-te, Ioane!”.
Luați-vă țara înapoi, „apărați-vă sărăcia şi nevoile şi neamul”, apărați-vă copiii și, „De-o fi una, de-o fi alta.. Ce e scris şi pentru noi,/ Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război!”.
8.29.2022
ITALIA : Româncă (50 ani) găsită moartă în portbagajul unei maşini - oraşul Desenzano del Garda. Cum a ajuns în portbagaj ?
O româncă dispărută de pe 29 iulie a fost găsită moartă în portbagajul unei maşini, care era parcată în faţa unui magazin, în oraşul Desenzano del Garda din Italia.
Românca, rezidentă în oraşul Biella (vest de Milano), fusese dată dispărută pe 29 iulie, atunci când a fost văzută ultima dată.
Femeia a fost găsită moartă în portbagajul unei maşini, după ce martorii au sunat la Poliţie pentru a anunţa că maşina, aflată în parcarea unui magazin din oraşul Desenzano, nu a mai fost mişcată de zece zile, anunță ObservatorTV.
La faţa locului s-au deplasat poliţiştii şi carabinierii, care au găsit trupul unei femei în portbagajul maşinii. Ea a fost identificată drept o româncă în vârstă de 50 de ani, care fusese dată dispărută de familie.
Din primele cercetări, anchetatorii au descoperit că românca a murit din cauza unei supradoze de medicamente. Prima pistă este cea a unei sinucideri, mai ales că femeia a mai avut şi alte tentative de suicid în trecut.
Totuşi, poliţiştii continuă cercetările pentru a descoperi cum a reuşit femeia să ajungă în portbagajul maşinii.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, femeia ar fi trebuit să ia medicamentele, apoi să se urce în portbagaj şi să îl închidă, ceea ce pare puţin probabil.
https://www.gazetaromaneasca.com/observator/actualitate/descoperire-macabra-intr-un-orasel-de-pe-lacul-garda/ - diaspora română din Italia
ITALIA, Vicenza : Româncă sechestrată de amantul respins, nu o lăsa nici să bea apă sau să meargă la baie
8.28.2022
8.27.2022
8.26.2022
8.25.2022
NOUL AN ŞCOLAR. Alexandru Rafila anunţă că „masca va fi recomandată, nu va fi impusă”
NOUL AN ŞCOLAR. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în viitorul an şcolar „masca va fi recomandată, nu va fi impusă” şi nu va fi nevoie de aviz epidemiologic. El recomandă părinţilor care aduc copiii la şcoală cu mijloacele de transport în comun să le dea acestora mască sanitară.
Ministrul Sănătăţii a afirmă că elevii „nu vor trebui să facă teste” pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la începutul viitorului an şcolar.
„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor la şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine, iar dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3.
8.24.2022
Românii care au colonizat inima Rusiei. Cum au ajuns bănăţenii şi basarabenii să facă o civilizaţie unicat în Caucazul de Nord
Vasile Şoimaru, un reputat profesor universitar din Republica Moldova, a descoperit o fascinantă şi inedită comunitate românească chiar în inima Rusiei. Mai precis, este vorba despre satele româneşti de la poalele Caucazului, înfiinţate acum 300 de ani de bănăţeni şi de basarabeni. Aceştia au reuşit să creeze un fond cultural unicat.
În anul 2007, la volanul unui autoturism de teren cu mulţi kilometri la bord, Vasile Şoimaru, conferenţiar universitar, publicist şi economist basarabean, pleca într-o expediţie inedită. Auzise că în Caucazul de Nord se afla o întreagă regiune locuită de români şi a vrut să-i vadă cu ochii lui, să-i audă vorbind româneşte.
„Eu, până pe la sfârşitul anilor ’80, eram un adept al moldovenismului. După ce am citit istoria românilor, am fost cucerit şi convins definitiv de românism. De atunci, cu forţe proprii, am plecat în căutarea românilor de pretutindeni“, explică Vasile Şoimaru.
În cadrul acestor peregrinări până în inima Rusiei, Vasile Şoimaru a descoperit peste 30 de sate româneşti între Bug şi Nipru şi încă 10 localităţi în Caucazul de Nord, raionul Krîmsk, Krasnodar, Federaţia Rusă. A vizitat aproape toate aceste aşezări româneşti şi a aflat o poveste fascinantă şi necunoscută până atunci. În Caucazul de Nord, în special, a descoperit o adevărată sinteză moldo-bănăţeană, la un nivel tradiţional şi cultural greu de imaginat. Vasile Şoimaru a reuşit să surprindă, de altfel, această lume secretă şi miraculoasă cu întregul ei farmec în peste 800 de fotografii concentrate în două monografii fotografice dedicate românilor din jurul României.
Vasile Şoimaru făcuse o pasiune din descoperirea comunităţilor româneşti împrăştiate pe toată suprafaţa Globului. Auzise de comunităţile de români din Caucazul de Nord, o zonă îndepărtată din inima Federaţiei Ruse. A strâns ani la rând bani pentru această călătorie. „Eram curios să văd dacă există aceşti oameni. Dacă mai ştiu româneşte. Ce obiceiuri au. Am plecat pur şi simplu fiindcă mă apăsa curiozitatea. Doream să-i descopăr pe aceşti fraţi ai mei, români. Mi-am pus la punct toate actele, să nu am probleme, şi am plecat de unul singur către Caucaz“, spune Vasile Şoimaru.
A străbătut Ucraina şi apoi a mers tot înainte, dincolo de Nipru, către Caucaz. Prima surpriză a avut-o după ce a depăşit Bugul. Aici a descoperit peste 30 de sate româneşti. Apoi, în Caucazul de Nord, a simţit bucuria descoperirii. A dat peste nu mai puţin de zece sate româneşti în zona Krasnodarului. Era o comunitate compactă, iar numele satelor erau mai mult decât grăitoare: Moldovanskoe, Moldovanovka, Moldovka, Veselie, Nădejdea şi Nadlac. Fotografii surprinse în Moldovanskoe au fost postate pe blogul personal al profesorului.
VASILE ȘOIMARU, Chișinău
„Eu am vizitat nouă din cele zece sate româneşti din Caucazul de Nord. Într-unul nu am putut să merg fiindcă se afla într-o zonă separatistă, care a aparţinut Georgiei şi am fost sfătuit să nu-mi încerc norocul. Anterior am vizitat şi cele 30 de sate româneşti dintre Bug şi Nipru. A fost o adevărată bucurie să descopăr că acei oameni încă vorbeau româneşte. O parte dintre ei aveau şi nume româneşti, dar şi tradiţii, obiceiuri moştenite de la moşii şi strămoşii lor români. De la oamenii în vârstă am aflat şi cum au ajuns aceşti români tocmai în Caucazul de Nord“, povesteşte Vasile Şoimaru.
Iniţial, conferenţiarul basarabean a crezut că erau urmaşii unor deportaţi. A aflat, însă, că acei români au ajuns de bună voie în Caucazul de Nord, atraşi de mirajul libertăţii. Era un fel de goană după pământ şi libertate asemănătoare nordului Americii, dar de această dată, într-un est sălbatic al Imperiului Rus.
Primul val: arădenii
Vasile Şoimaru spune că primii români ajunşi în Caucazul de Nord au fost originari, culmea, din Arad. Aceştia au ajuns în aceată zonă, spune profesorul basarabean, în urmă cu aproximativ trei secole. Practic, au schimbat Imperiul Habsburgic cu cel Ţarist. Motivele au fost perspectiva libertăţii religioase, dar şi facilităţile oferite de ruşi. „Am aflat că primii veniţi au fost din zona Aradului. Adică din Câmpia Aradului şi până la Dunăre. Primul val a fost din secolul al XVIII-lea, adică începând cu anul 1751. Se spune că, indirect, au fost constrânşi să plece din cauza stăpânirii Habsburgice, dar mai ales maghiare. Nu aveau libertate religioasă.
Tinere românce din Caucaz FOTO Vasile Şoimaru în ”Românii din jurul României„
Ei erau ortodocşi. În schimb, prin diferiţi interpuşi, Imperiul Rus le promitea acestor ortodocşi români libertate religioasă dacă se mută pe teritoriul său. Mai precis, ruşii îi alungaseră din Caucazul de Nord pe băştinaşi, după ce au cucerit zona. Aveau nevoie de crescători de animale şi agricultori, oameni care să aducă un plus economic zonei, plătitori de biruri, dar şi buni meseriaşi. Iar românii tocmai cu asta se îndeletniceau. Mirajul libertăţii, al controlului oarecum mai redus în această zonă îndepărtată, dar şi pământul oferit de Imperiul Ţarist i-a atras“, spune Vasile Şoimaru.
Totodată, în drumul lor, o parte au găsit atât libertate religioasă, cât şi mediul prielnic pentru creşterea animalelor în stepa ucraineană. „Totul s-a desfăşurat în mai multe etape. O parte au rămas între Bug şi Nipru. Până la Nipru erau 30 de sate, eu le-am vizitat pe toate. Cea mai bună dovadă a originii acelor oameni este că denumirile satelor repetă denumirile celor din zona Aradului. Sunt ca în oglindă. Am făcut şi o paralelă, pe stânga am pus satele de dincolo de Tisa, pe partea dreaptă satele de dincolo de Bug până la Nipru. Este o simetrie extraordinară, cu centrul cam la Focşani. Pe de o parte, satele din Câmpia Aradului, de celaltă parte, satele din stepa ucraineană“, precizează Vasile Şoimaru.
De altfel, arădenii şi-au păstrat o mare parte a tradiţiilor din câmpia bănăţeană, inclusiv limba. „Sunt unii care mai vorbesc şi româneşte. Când am ajuns eu acolo, cei care ştiau că strămoşii lor vin din zona Aradului erau foarte bătrâni. Dar ei mai ştiau obiceiuri şi tradiţii.“
Al doilea val: basarabenii
La aproape un secol de la stabilirea românilor bănăţeni în Caucazul de Nord, către aceeaşi destinaţie a pornit al doilea val de populaţie românească, spune Vasile Şoimaru. Mai precis, este vorba despre românii basarabeni. Propriu-zis, în 1812, Basarabia a fost smulsă Moldovei de către Imperiul Ţarist, în urma Tratatului de la Bucureşti, încheiat de ruşi cu Imperiul Otoman. Turcii, suzeranii Principatelor Române, pierduseră războiul cu armatele ţariste, iar învingătorul îl pedepsea pe cel învins, luând o parte din teritoriul statelor controlate de acesta. Din momentul în care Basarabia a devenit parte a Imperiului Ţarist, localnicii, în special agricultorii, au fost chemaţi în Caucazul de Nord, cu promisiunea unor facilităţi economice, dar şi a unei suprafeţe de teren.
„Au plecat familii întregi. Eu am stat de vorbă cu oameni care ştiau exact de unde au venit străbunii lor din Basarabia. Adică din zona Cimişliei, Cahul, Leova, Gura Galbenă, Fundul Galben. Mai vorbesc şi acum română, bineînţeles. Şi tânjeau, mai ales bătrânii, după portul popular al strămoşilor, pe care nu reuşesc să-l găsească în Kransnodar“, povesteşte Şoimaru. Cea mai bună dovadă a prezenţei moldovenilor în Caucazul de Nord o reprezintă o parte a denumirilor satelor din zona Krasnodar, adică Moldovanskoie, Moldovanovka şi Moldovka.
Hora Unirii şi tradiţii moldo-bănăţene în Caucazul de Nord
Vasile Şoimaru spune că a rămas fascinat de bogăţia tradiţiilor româneşti păstrate de românii din Caucazul de Nord. În primul rând, amintirea portului popular, a preparatelor culinare, dar şi legea nescrisă a ospitalităţii. „Primul semn că dai de români, în special de moldoveni, este ospitalitatea. Eu am venit ca un călător în aceste sate şi am fost primit cu multă căldură. Bătrânii mă priveau cu lacrimi în ochi. Vedeau un frate român din altă zonă. Am stat la adevărate «şezători» cu sătenii din Caucazul de Nord. Vorbesc româna şi au păstrat multe tradiţii.
Dansul, amintirea portului dar mai ales cântecele. Prin cântec au supravieţuit şi limba dar şi tradiţia acolo, în Caucaz, departe de cei ca ei. Am mâncat până şi plăcinte moldoveneşti în aceste sate. Nici măcar tradiţia culinară nu a fost pierdută. M-am simţit ca între români. De altfel, ei sunt o comunitate unită şi participă la diferite festivaluri ale minorităţilor, în regiunea Krasnodar, recomandându-se ca moldoveni“, îşi aminteşte Vasile Şoimaru.
O fuziune care a dat naştere unor delicatese
Cel mai mult l-a impresionat însă amestecul de obiceiuri şi tradiţii, din zone diferite ocupate de populaţiile româneşti. Practic, în Caucaz, tradiţiile bănăţene au fuzionat cu cele moldoveneşti. „Bănăţenii au ajuns primii. Apoi au venit şi basarabenii. În Caucaz, cele două influenţe s-au întâlnit şi nu s-au respins. Din contră, s-au contopit armonios şi au dat un aspect cultural unic“, precizează Vasile Şoimaru. Propriu-zis, bănăţenii şi basarabenii au făcut casă bună mai ales în privinţa sărbătorilor, a obiceiurilor, cântecelor, dansurilor şi gastronomiei, acolo unde această fuziune a dat naştere unor delicatese.
Totodată, Vasile Şoimaru spune că în Caucaz a auzit până şi Hora Unirii. „Am fost uimit la o şezătoare să aud cum cântă o bătrână «Hora Unirii». Le-am spus: «Păi de unde ştiţi voi asta, că strămoşii voştri au ajuns în Caucaz înainte de Unire?». Atunci mi-au mărturisit că prin satele româneşti din Caucaz, în cel de-Al Doilea Război Mondial, a trecut aşa-numita „Linie albastră“ a lui Hitler, un front deschis în Caucaz contra ruşilor. În 1943, în casa acestei bătrâne au stat câţiva ofiţeri români care le-au cântat «Hora Unirii». Şi de atunci au învăţat-o“, ne lămureşte Vasile Şoimaru.
Una dintre cele mai mari păstrătoare ale tradiţiilor româneşti din Caucaz, inclusiv cu acea fuziune unică din două zone folclorice diferite, a fost Vasiliţa Ghimpu. În 2007, atunci când Vasile Şoimaru a ajuns prima dată în Caucazul de Nord, avea 78 de ani. Astăzi, Vasiliţa nu mai trăieşte. A rămas, în schimb, bogăţia tezaurului folcloric păstrat de românca din Caucaz prin intermediul lui Vasile Şoimaru. „Prima dată când am ajuns la ea, mi-a cântat nişte cântece extraordinare. Vechi şi tradiţionale. Ştia bine româneşte şi era păstrătoarea unui foclor extraordinar. Avea şi o voce foarte bună. Eu am înregistrat-o cântând, tocmai pentru a păstra această zestre deosebită“, mărturiseşte Vasile Şoimaru.
Vasiliţa Ghimpu ştia, de altfel, foarte bine de unde se trag strămoşii ei. Mai precis, din Codrii Basarabiei. Ai ei au plecat în Caucaz la începutul secolului al XIX-lea. Aici s-a născut şi ea. Soţul ei, Toader Morari, era şi el român basarabean, ai cărui strămoşi veniseră tot după 1812 în această zonă. Cea mai mare dorinţă a româncei din Caucaz era să aibă un costum popular românesc autentic, din zona din care au venit strămoşii ei. Şi în care să fie şi înmormântată.
Vise împlinite
În anul 2008, bătrâna a mers la Chişinău, la un Congres al diasporei moldoveneşti, împreună cu o delegaţie de români din Caucazul de Nord. În cadrul acestei gale, a interpretat câteva melodii din folclorul unicat al românilor din Caucaz, îmbrăcată într-un costum popular împrumutat de la Filarmonica Naţională din Chişinău. Îşi îndeplinise prima dorinţă. De a îmbrăca un costum autentic din Basarabia. Apoi, cu ajutorul lui Vasile Şoimaru, şi-a cumpărat unul. „Mătuşa Vasiliţa dorea să plece în Caucaz cu un costum popular, aşa cum se îmbrăcau strămoşii ei. Avea câteva ruble, le-am schimbat în lei moldoveneşti, am pus bani şi de la mine şi am mers la Casa Cristea, unde se fac cele mai frumoase costume populare din Basarabia şi i-am făcut pe plac. A cumpărat o cămaşă şi pentru bărbatul ei. Mi-a spus că în ele vrea să fie îngropată“, rememorează Vasile Şoimaru.
În 2009, profesorul basarabean a plecat din nou în Caucazul de Nord la Vasiliţa Ghimpu. A văzut-o purtând costumul naţional. În cele din urmă, femeia a murit şi a fost înmormântată aşa cum şi-a dorit, în costumul strămoşilor. „Atunci, în 2009, mătuşa Vasiliţa mi-a mai cântat câteva cântece tradiţionale ale românilor din Caucaz. Atunci mi-a cântat şi «Hora Unirii», de-am rămas uimit. Le-am înregistrat toate. Este o zestre folclorică de neegalat şi nu mi-a părut rău nicio clipă de toate drumurile făcute în Caucaz. Acei oameni au un dor nestins de o patrie pe care nu au văzut-o. Este extraordinar“, spune Vasile Şoimaru.
(nota mea) Este de admirat și de îngenunchiat în fața acestor români. ROMÂNI PLECAȚI DE SUTE DE ANI din ȚARĂ, încă mai păstrează obiceiurile, religia, limba și PLÂNG cu lacrimi și cu DOR după ȚARA MAMĂ.
OARE ROMÂNII din ROMÂNIA de ASTĂZI, care au fugit ca lăcustele din ȚARA MAMĂ, părăsindu-și casele, pământurile, pădurile și apele, părinții, bunicii, copiii, prietenii fără să aibă vreo remușcare, unii dintre ei dorindu-le chiar moartea părinților și bunicilor, alții întorcându-se din când în când sau niciodată în țară, poate doar la sarmale și atunci, rostind cu ifose mari o limbă stricată care nu este a lor, mă întreb MAI AU VREO JENĂ ?
Unii dintre acești români plecați să-și înhame grumazul în hamul de slugă la străini, spun că au plecat din cauza greutăților pe care le întâmpinau în țară. Dar ȚARA ERA ÎNCĂ LIBERĂ și BOGATĂ. Cine sau ce i-au oprit ca SĂ LUPTE PENTRU A ÎNLĂTURA NEAJUNSURILE din ȚARĂ ?
8.23.2022
8.22.2022
COVIDUL, O MINCIUNĂ EXPIRATĂ, ÎMPUȚITĂ DEJA ! Toate poveștile din China în legătură cu covidul, cu morții, cu milioanele de izolați, a fost și este doar UN TEATRU cu PĂPUȘI CHINEZEȘTI COMUNISTE
DE CE TOT ACEST TEATRU ? CHINA URĂȘTE SUA.
Din păcate, Europa (inclusiv România), iubește SUA, dar SUA NU IUBEȘTE PE NIMENI !
Omul lui Dughin în România//Cine e Dughin ?
8.21.2022
8.20.2022
8.19.2022
Benjamin Fulford: ”Conducerea de Vârf a Planetei Pământ este Non-Umană”
GH.PIPEREA : ”Chiar dacă oamenii efectuează „auto-citirea” contoarului și trimit mesajele corespunzătoare la furnizori, nu li se emit facturile”
Nu cred că există soluție, momentan. Teoretic, se pot sesiza ANPC și ANRE, pentru practici comerciale incorecte, dar nu știu cum ar putea fi obligați furnizorii să emită facturile. Cel mult trebuie o monitorizare strictă a modului în care se calculează, retroactive, suma de plată. De fapt, date fiind mega-încurcăturile cu ne-plătitele compensații ale lui Vergil, cred că furnizorii nu știu cum să emită facturile și ce sume să pretindă de la consumatorii casnici.
Din punct de vedere practic și factual, deocamdată nu aveți de ce să vă faceți griji. Nu vă debranșează nimeni, nu vă pun să plătiți penalități, pentru că nu există încă facturi de plată, deci nu există nici motivația debranșarii sau a penalităților.
Ceea ce e, totuși, preocupant, este comportamentul viitor al furnizorilor, care nu este imposibil de imaginat: (i) când veți primi factura, va fi pentru minim trei luni, plus regularizarea, ceea ce va însemna un efort financiar mare, o plată imediată consistentă; (ii) factura ar putea fi emisă la valoarea mare, ne-compensată, pentru că statul nu a plătit compensațiile.