2.01.2023

LISTA CU ALIMENTELE CARE CONȚIN GÂNDACI - REGULAMENTUL COMISIEI (UE) 2023/5

 


Începând din 24/01/2023, mare atenție la ce cumpărați și ce mâncați !

Textul care urmează e preluat de pe pagina FB a lui Christian Duchenne. Am înlocuit trimiterea la sursă de la sfârșitul postării lui Christian Duchenne cu un link la versiunea în engleză a aceluiași document UE. L-am plasat în secția comentarii.
MULȚUMIM UE PENTRU MENIUL TĂU DIN 24/01/2023...
Iar persoana responsabila de aprobare este draga noastra Ursula VON DER LEYEN, suntem asigurati mai presus de toate ca oamenii vor manca insecte "fara sa stie"!
Într-adevăr, până în 2023, UE a dat permisiunea de a adăuga insecte (greiere de uz casnic) la produsele de panificație, paste și alte produse semifinite „pentru publicul larg”.
În ciuda posibilității de alergii sau posibile reacții anafilactice, Comisia Europeană nu necesită etichetare specifică privind posibilele reacții alergice.
Cine este alergic la crustacee, midii și acarieni? Aceștia sunt susceptibili să sufere reacții alergice la consumul de produse care conțin greieri domestici sau reacționează la substratul insectelor.
Întrucât nu există nicio cerință de etichetare doar dacă produsul conține pudră „Acheta domesticus”, înseamnă că oamenii trebuie să descopere singuri că „Acheta domicus” este pudrat și adăugat greierilor domestici, iar acești consumatori trebuie să verifice „pentru ei înșișiși” dacă ar putea fi alergici.

Următoarele produse „publice generale” vor fi în curând pe piață cu adaos de greieri (Acheta domesticus):

- Paine multi cereale
- Rulouri multigrale
- Biscuiți și caneluri
- Batoane de cereale
- Pre-mixuri uscate pentru produse de panificație
- Biscuiți.
- produse de paste uscate umplute și neumplute
- sosurile
- produse procesate din cartofi
- Preparate pe baza de legume si legume
- Pizza
- Produse generale de paste și praf de zer
- Înlocuitori de carne (alternative vegetariene la carne)
- Ciorbe și concentrate de supă, supă pudră
- Gustări de porumb cu semiolina
- Băuturi tip bere
- Ciocolată, nuci și produse uleioase
- Gustări (exclusiv chips-urile) și prepararea cărnii

RISCURI
Consumul de insecte, pentru hrana oamenilor si animalelor, prezinta diferite riscuri. Sunt chimice (venin, reziduuri de pesticide, antibiotice sau poluanți organici), biologici (paraziți, viruși, bacterii), fizice (părți dure ale insectei precum înțepătura, rostre) și mai ales alergeni. Proteinele cauzatoare de alergie, precum miozina sau chitina, care se gasesc in acarieni, crustacee sau moluste, sunt prezente si in insectele studiate. În cele din urmă, pericolele rezidă, potrivit raportului, în „condițiile agricole și de producție, pentru care ar trebui definit un cadru specific pentru asigurarea controlului riscurilor pentru sănătate”.
Poftă bună!
————-
Sursa:
REGULAMENTUL COMISIEI (UE) 2023/5
din 3 ianuarie 2023 de autorizare a introducerii pe piață a pudrei parțial degresate Acheta domesticus (crichet intern) ca aliment nou și de modificare a Regulamentului de aplicare (UE) 2017/2470 (Text de interes pentru SEE)

Un comentariu: