ACASĂ
Etichete
6.13.2022
Banca Rusiei a redus dobânda cheie de la 11% la 9,5%
Dobânda de referință a Băncii Rusiei, de care depinde nivelul ratei dobânzilor la depozite și costul creditelor, a fost redusă cu 150 puncte de bază, relatează RBС.
Autoritatea de reglementare a luat această decizie în cadrul ședinței programate pentru 10 iunie 2022. Banca Centrală a anunțat că va evalua oportunitatea reducerii în continuare a dobânzii cheie la următoarele reuniuni.
Experții consultați de cotidianul economic RBС așteptau o reducere a dobânzii cheie cu 100 puncte de bază, până la 10%, în timp ce o parte dintre analiști nu au exclus o acțiune mai semnificativă din partea autorității de reglementare – o scădere cu 150-200 puncte de bază, până la 9-9,5%. În opinia lor, principalul motor al reducerii rămâne încetinirea inflației, rubla puternică și diminuarea ritmului de creditare.
Economistul șef al băncii VTB Moi Investiții, Grigori Jurov, consideră că riscurile inflaționiste, chiar dacă au coborât pe plan secund, se mențin în continuare. Dezinflația a fost provocată, în principal, de evoluția prețurilor la produse horticole (prin tradiție cel mai volatil segment al coșului de consum) și la produsele nealimentare (care depinde de evoluția cursului valutar). În opinia expertului, deocamdată nu poate fi exclus un al doilea val de creștere a prețurilor. În plus, în condițiile unei oferte agregat mult mai mică și a politicii bugetare de stimulare important este să nu se exagereze cu supraîncălzirea cererii. ”De aceea, noi așteptăm ca, după ședința din iunie, Banca Centrală să revină la pașii standard de modificare a dobânzii cheie (25-50 puncte de bază) și să o reducă treptat”, a estimat expertul.
http://www.vestidinrusia.ro/2022/06/12/banca-rusiei-a-redus-dobanda-cheie-de-la-11-la-95/
Euforia occidentală, referitoare la victoria Forțelor Armate ale Ucrainei se stinge treptat !
6.12.2022
6.11.2022
Oamenii de știință au dezvăluit SECRETUL FERICIRII și al SĂNĂTĂȚII
Ce misiune ar fi avut, de fapt, avionul misterios care a survolat fără autorizaţie România şi ţările vecine
DEPOZITAREA CORECTĂ A UNOR ALIMENTE și LEGUME care se pot ALTERA RAPID
Alimentele trebuie păstrate în condiţii adecvate, pentru a nu se altera mai devreme decât ar trebui şi pentru a nu ajunge să le consumăm fără să ştim că au devenit dăunătoare.
Carnea care s-a dezgheţat parţial nu trebuie să mai fie recongelată. Carnea decongelată se alterează rapid, deci trebuie imediat preparată. Carnea crudă de porc sau de vacă trebuie aşezată pe raftul cu temperatura cea mai scăzută. Carnea roşie rezistă jumătate de an în congelator, în timp ce carnea de pasăre se poate păstra trei luni. Carnea frecată cu sare sau zahăr tos se va păstra proaspată un timp mai îndelungat.
Peştele crud şi carnea tocată îşi păstrează prospeţimea cel mult o zi, în congelator, timp de o lună.
Conservele de carne şi peşte trebuie consumate, mai ales vara, în ziua când se deschid ambalajele metalice.
Kaizerul, şunca, salamul trebuie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere, trebuie consumate în 2-3 zile.
Afumăturile se vor păstra mai bine într-o încăpere uscată, bine aerisită.
Legumele şi fructele se păstrează în locurile uscate, reci şi întunecate ale frigiderului care, de altfel este prevăzut cu compartimente speciale pentru zarzavaturi în partea de jos. Legumele şi fructele se depozitează bine spălate, însă şi bine şterse, deoarece apa favorizează apariţia mucegaiului. Unele gospodine spun că legumele nu trebuie spălate deloc, pentru a rezista mai mult şi pentru a nu-şi pierde calităţile nutritive.
Legumele cu consistenţă moale nu trebuie să fie păstrate mai mult de 2-3 zile la frigider, iar în afara lui, trebuie să stea în locuri uscate, întunecoase şi bine aerisite.
Bananele se păstrează la frigider înfăşurându-le codiţa în folie, după ce s-a decupat o mică parte din ea şi a fost umezită cu apă.
O jumătate de lămâie rămasă o pui cu partea tăiată pe sare şi aşa o poţi conserva zile întregi.
Într-o sticlă începută de untdelemn pui puţină sare să nu râncezească.
Portocalele rămân proaspete un timp îndelungat, dacă se ung cu ulei vegetal şi se pun în pungi de celofan sau într-un vas acoperit ţinut la răcoare.
Strugurii se conservă foarte bine dacă sunt ţinuţi în cutii de carton, pe fundul cărora se presară un strat de rumeguş de lemn.
Ţelina, broccoli sau salata verde se păstrează în frigider, după ce au fost ambalate în folie.
Verdeţurile se păstrează făcute buchet, învelite şi puse în frigider, după ce au fost ţinute o vreme în apă, ca florile în vază. Astfel, pot rezista chiar şi trei săptămîni.
Legumele verzi trebuie ferite de soare. Trebuie ţinute în întuneric, într-un loc bine aerat învelite într-o cârpă umedă.
Roşiile cel mai bine stau la întuneric, la temperatura camerei.
Ceapa nu are ce căuta în frigider. Se păstrează în pungi de hârtie sau în plasele cu găuri în care este ambalată.
Usturoiul trebuie păstrat la temperatura camerei şi în niciun caz în frigider. Usturoiul nu se strică şi poate fi păstrat cel puţin două-trei luni fără probleme. Ţinut la rece se usucă, se stafideşte şi îşi pierde aroma.
Ciupercile se păstrează numai în pungi de hârtie şi în niciun caz în folie. Ca să nu se înnegrească până la preparare, se ţin în soluţie diluată de apă cu oţet”, spune Maria Pătraşcu, o gospodină din Drobeta Turnu Severin.
Castraveţii în oţet sau legumele puse în borcane de metal sau de sticlă şi din care s-a luat o parte trebuie acoperite cu puţin alcool curat, ceea ce împiedică mucegaiul sau acritul.
Untul proaspăt se păstrează mai mult timp proaspăt înfăşurându-l într-o cârpă de olandă muiată în apă sărată. Tot acelaşi lucru faci pentru bucăţi de brânzeturi tari.
Cele mai expuse a se strica sunt vinurile umplute în sticlă, mai ales vinurile albe odată deschise, cu toate că sunt bine astupate, se acresc. Aceasta se împiedică, punând sticlele începute şi bine astupate într-o ladă cu nisip în pivniţă sau într-un loc răcoros cu gâtul în jos. Prin acest procedeu se elimină aerul din sticlă şi vinul rămâne curat şi bun.
6.10.2022
România, țara distrusă cu bună știință
Domnule general, aţi conceput strategii privind apărarea naţională şi aţi identificat potenţialele pericole şi agresiuni care ne pândesc. În ce moment al existenţei noastre ne aflăm?
General de brigadă (r), dr. Gheorghe Văduva:
– Din 1989 încoace s-au întâmplat lucruri îngrozitoare. Unele dintre ele au şi explicaţii. Ştim că societatea capitalistă este una concurenţială, bătălia economică fiind cumplită, este fără cruţare, nu se menajează nimeni în această bătălie pentru pieţe şi resurse. Asistăm la reconfigurări geopolitice şi geostrategice semnificative, reţeaua amplificând practic acest conflict. Aşa au apărut ameninţări cu totul şi cu totul noi, care nu existaseră până acum. Gradul de interdependenţă a crescut, s-a „spart” bipolaritatea, iar lumea a intrat într-un fel de haos în vederea unei noi organizări. Noi am trecut puţin de această etapă, însă n-am depăşit-o, fiind destul de departe de ceea ce înseamnă noua organizare.
– Suntem deosebit de vulnerabili…
– România este o ţară care practic a fost distrusă. Cauzele sunt multiple. Putem da vina pe cei „de-afară” care ne-au făcut tot soiul de şicane, care au intervenit brutal în organizarea noastră, însă nu cred că acesta este răspunsul. Nu era posibil acest lucru fără complicităţi din interior, fără interese personale, sau fără o mare doză de prostie. E adevărat că economia socialistă era una uriaşă cu „picioare de lut”, centralizată, cu planificare, dar funcţiona. România avea o piaţă, oamenii aveau loc de muncă, salarii…
Problema e că, după reconfigurare, am dat de o piaţă europeană extrem de eficientă, concurenţială, dură. Nu poţi să intri în ea oricum şi cu orice. Faptul că dintr-odată s-a declanşat agresiunea asupra acestui tip de economie socialistă a dus, în primul rând, la distrugerea sistemului bancar, concomitent cu privatizarea întreprinderilor – practic distrugerea acestora – în toate marile oraşe ale ţării. Nu spun că acele combinate gigantice erau nemaipomenite, însă unele, precum cel de la Călăraşi, deţineau tehnologie de ultimă oră, utilajele importate din Germania fiind încă sigilate în momentul distrugerii acelor coloşi. Totul a fost dat la fier vechi. Ba mai mult, statul român şi-a asumat şi ecologizarea zonei respective. Sunt lucruri cutremurătoare, n-am învăţat nimic din lecţia Argentinei.