Șefa Serviciului de Politici Publice din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG), Lelia Oanță, susține că a fost hărțuită verbal, psihologic și sexual de șeful său, respectiv de directorul Direcției Generale Politici Publice, Ștefan Jicol.
„În situația în care 32% din femeile din România au trecut prin cel puțin o experiență de hărțuire, este inacceptabil ca un astfel de comportament să fie tolerat și ignorat într-o instituție de stat de rang înalt. Într-o cultură patriarhală, în care femeile nu sunt crezute ci, dimpotrivă, sunt învinovățite pentru agresiunea suferită, faptul că plângerile doamnei Oanță, adresate conducerii Secretariatului General și Comisiei de Etică, au rămas fără ecou iar presupusul agresor a fost promovat în funcție transmite un mesaj de complicitate a statului vizavi de discriminarea și reducerea la tăcere a femeilor”, transmite, joi, Coaliția pentru egalitate de gen.
În presă au apărut discuții purtate de Oanță și Jicol, pe Whatsapp.
Legislația internă prevede sancțiuni referitoare la hărțuirea verbală și sexuală la locul de muncă. Este vorba despre Ordonanța 137/2000 privind sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, ambele modificate recent (cf. Pl-x nr. 356/2018) pentru a include hărțuirea morală, legea fiind trimisă în 20 iulie către Președintele României pentru promulgare.
De asemenea, conform Codului Penal, hărțuirea sexuală se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă, iar conform legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați, hărțuirea sexuală constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu