7.02.2020

Cel mai renumit designer vestimentar din lume, dar si cel mai activ - Karl Otto Lagerfeld

 
Karl Otto Lagerfeld (10 septembrie 1933 - 19 februarie 2019)) a fost un director de creație german, designer de modă, artist, fotograf și caricaturist care a locuit la Paris.

El a fost cunoscut ca director de creație al casei de modă franceze ”Chanel”, funcție deținută din 1983 până la moartea sa, și a fost, de asemenea, director de creație al casei de modă italiene de blană și articole din piele ”Fendi”, și a propriei sale mărci de modă omonime. A colaborat la o varietate de proiecte legate de modă și artă.





Karl Otto Lagerfeld a fost cel mai renumit designer vestimentar din lume, dar a fost si cel mai activ. 

Pe lângă cariera de designer, Karl Lagerfld a fost proprietarul librariei pariziene 7L, a unei imprimerii si a fost unul dintre cei mai talentati fotografi din lumea modei. In plus a avut un imens apetit pentru cultură ce mergea de la artă, la colectia de mobilier Louis al XV-lea si până la muzică. 




In 1972 a devenit designerul casei Fendi, iar din 1983 Karl Lagerfeld a preluat conducerea Departamentului de Creatie pentru haute couture al Casei Chanel si cea a departamentului pentru pret-a-porter în 1984. 

Liber de constrangerile impuse de conducerea unei case de modă cu istorie, designerul isi folosea propria casă – Karl Lagerfeld – ca teren de joacă pentru creativitatea sa exploratoare. Rezultatul – costume in alb si negru, jachete military purtate cu cizme de motociclisti, jachete cambrate cu pantaloni skinny – imprumuta foarte mult din stilul deja consacrat al designerului. 





Cu coama sa albă, omniprezentii ochelari negri si manusile negre, Lagerfeld, a creat un personaj legendar a cărui aură stylish transforma orice atingea. 





Colectia lui din 2004 pentru H&M a creat senzatie la nivel international, vânzându-se in numai câteva zile. 

In toamna anului 2008 a debutat cu un trio de parfumuri unisex numite ”Kapsule”. 

Lagarfeld nu numai că a fost protagonistul campaniilor publicitare, dar a fost si fotograful lor. 

A făcut o adevarată pasiune pentru fotografie, publicând mai multe albume, dupa ce in 1987, nemultumit de un album creat pentru presă, s-a decis să il refacă singur. 






De atunci a devenit fotograful tuturor campaniilor Chanel. In 1998 isi deschide chiar propria galerie fotografică – un concept inedit care a reunit in același loc două arte complementare – moda si fotografia. 

Personalitatea designerului nu a avut limite. De o erudiție extraordinară, având un adevarat cult al muncii inteligente, 
Karl Lagerfeld continua să uimească prin modurile inedite si extrem de diversificate in care isi exprima personalitatea – a fost critic de arhitectură, publica numeroase cărți de artă, a fot realizatorul unor scurt metraje foarte interesante.




In ultimii ani, enigmaticul creator s-a implicat in domenii in care nimeni nu ar fi bănuit că putea să dea dovadă de un talent la fel de mare ca in modă – era animator la un radio virtual in jocul video Grand Theft Auto 4, a pozat pentru o campanie de prevenire a accidentelor rutiere, si-a creat propriul urs de plus, care îi semăna leit, a imbrăcat-o pe ”Barbie” pentru cea de-a cinzecea aniversare, si-a împrumutat vocea excentricului ”Fubu” in desenul animat ”Totally Spies” si a fost arhitectul luxoasei ”Isla Moda” din Dubai.

Complexitatea uluitoare a acestui om carismatic i-a atras extrem de multă publicitate. Si totusi, in ciuda numeroaselor documentare care i-au fost dedicate, Karl Lagerfeld rămâne, in continuare, un paradox enigmatic: extravagant, dar riguros, fantezist, dar sobru, generos, dar extrem de critic si de direct.




Dincolo de orice paradox, rămâne însă ceea ce contează cu adevărat pentru orice artist – opera. 
In cazul lui Lagerfeld – moda pe care a lăsat-o în urmă si de care iși vor aminti toti pasionatii acestui univers miraculos. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu