8.03.2020

Aproximativ 20.000 de manifestanţi ostili măsurilor luate pentru a combate COVID-19 au mărşăluit sâmbătă după-amiază în centrul Berlinului.


Manifestarea a fost intitulată „Sfârşitul pandemiei – Ziua Libertăţii”.

Protestatarii au dansat şi au cântat „We are free people!” (Suntem oameni liberi), în acordurile melodiei We Will Rock You a trupei Queen.

Au purtat pancarte pe care scria „Facem zgomot pentru că ne furaţi libertatea” şi „Gândiţi! Nu purtaţi mască”.

UPDATE 45 de poliţişti au fost răniţi în timpul manifestaţiilor, de sâmbătă, la Berlin, a anunţat duminică Poliţia, în timp ce noile adunări, mai mici, aveau loc în capitală, potrivit AFP.

Trei poliţişti, loviţi în faţă cu cioburi de sticlă, au fost spitalizaţi, a precizat Poliţia, indicând că un total de 133 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de sâmbătă.

Poliţia berlineză i-a obligat să coboare de pe scenă pe organizatorii evenimentului pe motiv că nu au reuşit să asigure respectarea măsurilor de siguranţă. Majoritatea participanţilor nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea socială.

Poliţia berlineză a mai informat că a desfăşurat sâmbătă 1.100 de ofiţeri pentru a monitoriza evenimentul şi a dispersa mulţimea.

Majoritatea protestarilor nu au purtat mască, unul dintre aceştia afirmând că masca reprezintă o măsură de „sclavie”.

Poliţia din Berlin, care folosind megafoane a cerut în mod repetat manifestanţilor să respecte distanţarea, a anunţat anterior pe Twitter că „a depus plângere” contra organizatorului evenimentului din cauza „nerespectării regulilor de igienă.

Mai mulţi contramanifestanţi, inclusiv un grup de aşa-numiţi „bunici împotriva extremei drepte”, i-au insultat pe militanţi numindu-i „nazişti”.

Motto-ul manifestaţiei, „Ziua Libertăţii”, este de asemenea titlul unui film al realizatoarei naziste Leni Riefenstahl despre conferinţa partidului lui Adolf Hitler NSDAP în 1935.

Unii politicieni au criticat mobilizarea. Saskia Esken, şefa social-democraţilor, partid minoritar în coaliţia guvernamentală cu conservatorii Angelei Merkel, i-a atacat pe aceşti „Covidiots”.

„Fără distanţare, fără mască: ei pun în pericol nu doar sănătatea noastră, dar şi succesul nostru împotriva pandemiei şi pentru redresarea economiei, a educaţiei şi a societăţii. Iresponsabil!”, a scris politiciana pe Twitter.

Jan Redmann, liderul CDU în parlamentul landului Brandenburg, a afirmat: „încă 1.000 de noi infecţii pe zi, iar la Berlin sunt demonstraţii împotriva măsurilor anti-coronavirus? Nu ne mai permitem aceste absurdităţi periculoase”.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu