8.06.2020

Matei Roşca: propaganda rusă a dus la creşterea cazurilor de Covid-19

 

Condicuţa cu agenţi”, cartea pe care am publicat-o în 2012, pare să fie o „operă deschisă”. Volumul cuprindea o lungă listă a jurnaliştilor-agenţi, risipiţi pe la diverse publicaţii din principalele capitale ale lumii cu misiunea de a fi cozile de topor ale „Sistemului” din România, chiar şi atunci cînd dezinformările lor reprezintă denigrarea propriei ţări.

Ultimul venit în „Condicuţa cu agenţi” se numeşte MATEI ROŞCA. El a publicat pe site-ul „POLITICO.EU” un articol ciudat, intitulat „Disinformation fuels Romania’s coronavirus spike”, în care afirmă iresponsabil că de vină pentru creşterea numărului de infectări cu Coronavirus din România are cauza în „conspiracy theories and suspected Russian-backed propaganda”:


Articolul a fost preluat imediat, de cine altcineva?, de către „Digi 24” cu această introducere: „În România, teoriile conspirației despre coronavirus costă vieți. Creșterea alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 este alimentată de o campanie de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico”.

Toată această dezinformare penibilă este pusă de Digi 24 pe seama site-ului „Politico.eu”, ca şi cum ar fi o „analiză” serioasă făcută de publicaţia finanţată de Uniunea Europeană”, deşi, aşa cum se vede, autorul este acest MATEI ROŞCA!

Culmea este că exact în acest articol care urmează toate elementele unei dezinformări, autorul vorbeşte despre „dezinformare”: „În întreaga Europă, țările se confruntă cu o creștere a infecțiilor, deoarece, treptat, au fost relaxate măsurile de restricție, însă în România creșterea cazurilor este alimentată și de dezinformare și de fake-news”.

Mai întîi, românaşul nostru de la „Politico.eu” îl citează pe Raed Arafat cu această declaraţie cu care s-a făcut pur şi simplu de rîs: „au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizînd tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști”! Prostia asta n-ar merita vreun comentariu, căci nu poţi pune nişte eventuale opinii pe seama unor campanii care să convingă tinerii să renunţe la măşti şi că au fost „bine finanţate” decît dacă virusul ţi-a afectat grav raţiunea.

Mai departe, Matei Roşca apelează el însuşi la opiniile unor „personalităţi” pentru care dezinformarea este o sarcină de serviciu. De pildă, este citată Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, colaboratoare la site-ul „contributors.ro”, despre care jurnalistul Ion Cristoiu dezvăluia faptul că este finanţat de MedLife! Corina Rebegea spune direct: „Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, indicînd publicaţia „Sputnik” pentru că a scris despre demonstraţiile stradale împotriva măsurilor excesive ale autorităţilor! Nu vă vine să rîdeţi?

Altă sursă a lui Matei Roşca este Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), care pune pe seama presei neîncrederea populaţiei în măsurile luate de guvern, deşi toate sondajele de opinie arată că această neîncredere se datorează imaginilor cu Ludovic Orban în propriul birou, cu faptul că preşedintele Iohannis a apărut la Consiliul European fără mască, alături de ceilalţi şefi de state care purtau masca, de botezul fiicei lui Rareş Bogdan, cu încălcarea recomandărilor autorităţilor! Țîbrigan declară că: „Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului face parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”! Nu vă vine să rîdeţi?

La citirea unui astfel de articol, cei din Uniunea Europeană ar putea să creadă că ruşii au invadat România şi că impun deja teoriile conspiraţiei cu intenţia de a-i infecta pe români cu Coronavirus! O aberaţie care are credibilitate zero, dar care, deşi reprezintă o dezinformare crasă, are efectul unei manipulări specifice scenariilor prin care se vrea minimalizarea eşecului autorităţilor din România în combaterea Coronavirusului!

Aşadar, bun venit, Matei Roşca, în „Condicuţa cu agenţi”! Era nevoie de un suflu nou după devoalarea celorlaţi colegi, precum Mirel Bran, Liliana Ciobanu, Carmen Păun, Raul Sanchez Costa, Andra Timu ş.a.

sursa:https://www.cotidianul.ro/matei-rosca-propaganda-rusa-a-dus-la-cresterea-cazurilor-de-covid-19/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu