8.06.2020

Politica externă a lui Joe Biden, un ”spectacol al groazei”

 

Anii administrației Trump au fost marcați de un adevărat război americano-aamerican, între președinte și echipa sa și așa-zisul stat profund: investigații demarate ilegal încă din perioada campaniei prezidențiale, investigația Russiagate și finalul ei lamentabil pentru echipa fostului șef FBI Robert Mueller, vânătoarea împotriva membrilor echipei Trump, începând cu fostul șef al spionajului militar, generalul Michael Flynn, afacerea Ukrainegate și încercarea eșuată de impeachment. Rezultatul a fost paralizarea administrației și scindarea societății, atât de vizibilă în protestele actuale din SUA.

Cum ar arăta o administrație Joe Biden? Un indiciu vine din paginile Huffington Post, o publicație altfel liberală, pro-democrată, anti-Trump, care informează că a intrat în posesia unei scrisori extrem de critice semnată de o parte dintre delegații din statele câștigate la alegerile primare de candidatul democrat Bernie Sanders, exponendul aripii stângi a partidului.

Scrisoarea atacă exact nucleul dur al posibilei echipe Biden de la Casa Albă – experții în materie de politica externă și intelligence. Politica externă este socotită de mulți dintre alegătorii lui Biden ca fiind punctul forte al fostului vicepreședinte și fost șef al comisiei pentru politică externă din Senatul SUA.

Scrisoarea care circulă printre delegații la Convenția Națională Democrată, unde va fi stabilit oficial candidatul la Casa Albă, arată că echipa lui Bide este un ”spectacol al groazei”, cu multi consilieri care au susținut interventiile militare ”dezastruoase” ale Statelor Unite.

În primul rând, este luată în colimator Susan Rice, fostă ambasadoare la ONU și fostă consilieră pentru Securiutate a președintelui Obama, acum luata în calcul pentru funcția de vicepreședinte sau secretar de Stat. Scrisoarea arată că Rice a dat dovada de ”nechibzuință” câtă vreme a făcut parte din administrația Obama. Este atacat și Anthony Blinken, consilier de politică externa al lui Biden și fost secretar de Stat adjunct al SUA. ”Vă cerem să nu va bazați pe sfaturile de politică externă ale celor care pot fi în conflict de interese, ca rezultat al relației lor cu lobby-ul producătorilor de armament și tehnică de supraveghere”, se arată în scrisoare. ”Vă cerem să numiți consilieri de politică externă care au luat decizii cumpătate și au înțeles importanța diplomației și a cooperarii internaționale, în special în contextul catastrofei climatice”.

Scrisoarea arată că Blinken a înființat firma de lobby WestExec, implicată în promovarea războiului cu drone. O altă consiliera a lui Biden, Michele Flournoy, despre Cotidianul a scris recent, a lucrat pentru o firmă de lobby implicată în contractele militare ale SUA.

În scrisoare este pomenită și fostul director-adjunct al CIA Avril Haines, criticată pentru că a redactat un raport pozitiv despre folosirea torturii în timpul administrației George W. Bush și pentru că a susținut programul asasinatelor cu dronă din perioada administrației Obama. Sunt amintiți în scrisoare și Samantha Power și Jake Sullivan, care au sprijinit intervenția americană în Libia. Apare și Nicholas Burns, cu șanse la preluarea șefiei diplomației SUA, care a susținut invadarea Irakului și l-a condamnat pe Wdward Snowden.

Echipa de campanie a lui Joe Biden nu a dorit să declare nimic despre această inițiativă din cadrul partidului. A vorbit doar un fost consilier al lui Biden, Jon Wolfsthal, care a spus că Rice, Blinken și Haines ”sunt poate cei mai inteligenți, dedicați și principiali oameni pe care i-am întâlnit”.

Semnatarii scrisorii încearcă să adune cât mai multe semnături până la data Convenției Democrate, pe 17 august. Până acum au semnat 275 de delegati, circa o treime dintre delegații lui Bernie Sanders. Huffington Post apreciază că sunt șanse minime ca scrisoarea să influențeze stabilirea echipei de politică externă a lui Joe Biden.

Scrisoarea care circulă acum printre democrați ne arată însă că o viitoare administrație Biden va trebui să facă față presiunii taberei progresiste a Partidului Democrat, ale cărei rânduri se vor îngroșa în Camera Reprezentanților și în Senat după alegerile din toamnă. Va fi o lupta surdă între tabăra neoconservatoare din fost administrație Obama, preferată de Joe Biden, și aripa neomarxistă Partidului, care se opune intervențiilor militare externe.

În aceste condiții, nu pot fi excluse, sub o posibila președinție Biden, realinieri surprinzătoare în Congresul SUA, cu congresmani neoconservatori adepți ai intervenționismului american din ambele partide susținând administrația Biden împotriva progresiștilor tot mai numeroși din partidul prezidențial și al conservatorilor din opoziție. Statul profund american este pe cale de a-și face noi dușmani interni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/politica-externa-a-lui-joe-biden-un-spectacol-al-groazei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu