8.11.2020

PIPPIDI: E GREU CU PANDEMIA PESTE TOT, DAR STATUL LA ROMÂNI NU A ARĂTAT NICIODATĂ MAI RĂU

 

”E greu cu pandemia peste tot, dar statul la români nu a arătat niciodată mai rău”, a scris Alina Mungiu – Pippidi pe platforma romaniacurata.ro. Aceasta a făcut o analiză a zilelor noastre care nu are deloc o concluzie optimistă.

”Cineva atacă mereu la Curtea Constituțională legile de urgență sau carantinarea. Și inevitabil se creează haos cînd Curtea găsește că sunt prost făcute și restrâng drepturi constituționale. Urmează cîteva zile de haos pînă se dau legi de corectare, acestea însă au alte probleme și așa mai departe.

În tot acest timp, din cauza proastei administrări a testelor, care sunt pe jumătate măcar datorate inițiativei private determinate de interese la fel de private (precum plecarea în vacanță), numărul de cazuri noi crește. Și atunci șeful statului dă vina pe PSD (nu mai există nicio jenă constituțională cum că președintele nu face politică partizană, ci e mediator), opoziția dă vina pe guvernare, iar firmele de PR cu bani de la servicii cumpără spațiu în presa străină și dau vina pe Dragnea, care conduce armata de viruși din spatele zidurilor, și pe trollii ruși, care deși există în toată Europa numai la români duc ceea ce poetic numește un semnatar al unui asemenea articol prefabricat un ”război pseudobacteriologic”, adică un cretin se ia după sfaturi de pe Facebook să nu mai poarte mască. (…)

Cum merge la noi (și la fel era sub PSD)? Guvernul scrie ceva în secret cu experții lui (oricum slabi) și uită să se consulte chiar cu aliații sau experții săi din Parlament. Opoziția nici vorbă să aibă acces. De alte părți interesate, să nu mai vorbim. Ideea că ai putea să consulți înainte CCR, la nivel de experți, să nu mai ajungi toată ziua cu legi întregi picate pe care și un student la Drept le putea contesta nu le vine și pace. Ca atare apare un draft unilateral și începe să ia șuturi din toate părțile. CCR nu se autosesizează, dar la un grad de conflict așa de ridicat fie opoziția, fie Avocatul Poporului o va face. Și iată impasul. La fel în SUA, unde unilateralismul lui Trump a dus la conflicte cu guvernatorii și între puterile statului. Coronavirusul nu are nimic de făcut. Partizanatul orb și conflictul îi fac toată treaba și planul la morți. (…)

E greu cu pandemia peste tot, dar statul la români nu a arătat niciodată mai rău, în același timp incapabil să controleze anarhia, dar discreționar, că la asta a fost întotdeauna bun statul post comunist, să aplice legea arbitrar și selectiv, și să dea legi pe care nici nu le poți aplica altfel decît așa.

Nici cînd dă mită statul nu reușește mai mult. La ora asta și presa hipsteriotă, și cea tabloidă primesc fonduri din greu de la guvern, transformate în reclame pentru măști, stereotipe și deloc explicative (alte țări au făcut desene animate excelente, explicînd de ce nu trebuie să facem una sau alta), dar asta nu le împiedică să publice articole sau să dea spațiu unor infractori gen Becali, care la o singură apariție în care spune Corona zero, Dumnezeu e totul, mergeți la biserică și pupați icoana! distruge ce au făcut reclamele la măști de milioane de euro plasate înainte sau după”, a scris Alina Mungiu – Pippidi.

sursa:http://sintezazilei.com/pippidi-e-greu-cu-pandemia-peste-tot-dar-statul-la-romani-nu-a-aratat-niciodata-mai-rau/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu