În cinci ani, armata rusă a transformat aerodromul Khmeimim din Siria în unul din cele mai protejate și moderne obiective militare din lume.
Apărarea antiaeriană eșalonată, câteva perimetre de pază, construcții tehnice moderne și un orășel militar amenajat – piloții ruși se află în Siria de cinci ani. În această perioadă baza aeriană Khmeimim a devenit un model nu doar pentru proprii militari: la experiența Ministerului Apărării al Rusiei, în construcția unor astfel de obiecte, se orientează și alte state. Recent, Damasc a promis Moscovei alte opt hectare de teren pentru construcția unui centru de sănătate pentru militari. Cum s-a schimbat Khmeimim și ce perspective are, aflați în materialul RIA Novosti.
Într-un câmp gol
Construcția celei mai mari baze aeriene rusești în străinătate a demarat în 2015, când în Siria a fost expediat un grup al Forțelor Aerospațiale pentru susținerea trupelor guvernamentale în lupta cu teroriștii “Statului Islamic”. Drept fundament a servit aeroportul internațional “Bassel al-Assad”, la 25 de kilometric de orașul Latakia.
Pentru adaptarea aerodromului civil la avioanele militare, a fost nevoie de crearea unei noi infrastructuri, de montarea echipamentului special, de ridicarea spațiilor locative pentru militari. În totalitate, în Siria au fost aduse câteva sute mii de tone de încărcături.
La etapa inițială a operațiunii, în grupul operativ existau doar cinci mașini de luptă – avioanele de asalt Su-25, bombardiere Su-24 și Su-34, avionul de vânătoare Su-30SM, elicopterele Mi-24 și Mi-8AMTȘ. Totodată, în Khmeimim au fost aduse zeci de alimentatoare cu combustibil.
Piloții și personalul tehnic au fost plasați în niște vagoane modulare, cu 2 sau 4 locuri fiecare. În esență, era vorba de niște containere de metal, dotate cu anumite comodități, precum climatizoare și apeduct. Alături fusese instalate brutării mobile, încăperi pentru spălarea și călcarea hainelor, băi cu o capacitate de zece persoane pe oră. Mai târziu au apărut cantine, un club, terenuri sportive și chiar un mini-muzeu, dedicat istoriei bazei aeriene.
“Aici era un aerodrom pustiu și un serviciu de control asupra zborului”, a relatat agenției RIA Novosti membrul consiliului de experți pe lângă colegiului complexului militar-industrial, Viktor Murahovski, care s-a aflat cu o vizită în baza aerienă. “A fost păstrată o mică sală de sosire și plecare, însă aceasta joacă mai curând un rol de anexă. Cele mai importante construcții au fost ridicate de la zero. Pista de decolare și aterizare a fost reparată și lărgită. Acum aerodrom are capacitatea de a primi avioane de clasă grea, inclusiv cele ale aviației civile. În plus, Khmeimim este utilizat în calitate de punct intermediar în zborurile în alte regiuni ale lumii, cum ar fi în Africa”.
O fortăreață impenetrabilă
O atenție sporită a fost acordată securității obiectului. În Siria au fost desfășurate sistemele de rachetă S-400, sistemele cu o rază scurtă de acțiune Tor-M2 și sistemele Panțîr-S1. Sistemul de apărare antiaeriană poate distruge toate tipurile de ținte aeriene la o distanță de la 20 până la 250 de kilometri.
“În Khmeimim a fost creat un sistem eșalonat al apărării antiaeriene”, a explicat Murahovski. “Sunt utilizate mijloace de diferite tipuri și raze de acțiune. În serviciul de gardă se află continuu S-400, Tor și Panțîr. Totodată există și autocannon antiaerian ZU-23. Pentru operațiunile de recunoaștere, orientare și indicare a țintelor, răspund stațiile radar, capabile să detecteze orice ținte aeriene, chiar și drone mici, rachete, inclusiv cele artizanale”.
În sistemul de asigurare a pazei bazei aeriene există două perimeter. Cel exterior, împreună cu militarii ruși, este controlat de armata siriană. În perimetrul interior, străinii nu au acces. Securitatea este asigurată și de aviața fără pilot: deasupra bazei Khmeimim patrulează simultan, în regim non-stop, peste zece de drone.
Comunicarea cu lumea din afară este asigurată de mai multe mijloace – de la stațiile radio cu unde ultrascurte, până la sistemele de satelit, integrate într-un sistem unic, conectat cu Centrul de Control Militar.
„Comandantul grupării și sediul controlul militar se află într-o legătură directă cu Centrul Național de Control al Apărării de la Moscova”, a specificat Murahovski. „Comandantul are și așa-numita linie de deconflictualizare cu reprezentanții grupării coaliției din Irak. E vorba de o înțelegere cu americanii, care permite prevenirea unor incidente în Siria”.
Stațiune balneară siriană
Astăzi baza aeriană poate primi avioane de orice tip, inclusiv bombardierele Tu-22M3, avioanele strategice cu rachete Tu-95 și Tu-160. Pe aerodrom a fost instalat sistemul de alimentare centralizată cu combustibil, care poate deservi simultan zece nave de zbor, au fost construite hambare protejate pentru tehnica aeriană.
Potrivit aprecierilor experților, Khmeimim poate găzdui și pregăti pentru acțiuni militare mult mai multe avioane decât numărul care există acum. Și chiar mai multe decât în perioada cea mai intensă a atacurilor asupra grupărilor teroriste.
“Avioanele pot fi retrase în ascunzătoare sigure, subliniază expertul. În construcții speciale sunt depozitate combustibilul, rachetele, munițiile, există toată tehnica necesară pentru transportarea sistemelor de rachetă și artilerie. Se cunoaște că în cele mai tensionate momente ale războiului civil, avioanele efectuau câteva zboruri pe zi cu toate setul de arme la bord”.
Din punct vedere al sprijinului logistic, militarii ruși au condiții destul de confortabile. Se alimentează în special cu produse străine, însă în meniu, aflat sub un control sanitar strict, se adaugă și produse locale.
Noul teren, oferit Rusiei de guvernul Siriei, este destinat construcției unui complex de sănătate.
“Centrul, probabil, va fi utilizat nu doar de militarii aflați în Siria în concediu de serviciu, dar și pentru Forțele Armate ale Rusiei în ansamblu, menționează Murahovski. Se știe că pentru militarii noștri zonele de agrement străine sunt închise, iar țărmul din Latakia e un adevărat paradis. Aici vin chiar și Emiratele Arabe. E puțin probabil ca localnicii să viziteze acest complex, au suficiente locuri pentru odihnă la mare”.
În cinci ani, dintr-un mic aerodrom cu câteva hangare și un terminal, Khmeimim a fost transformat într-un adevărat oraș cu străzi și piețe și chiar cu o scuar. Străzile au fost numite în cinstea eroilor operațiunilor din Siria sau unor comandanți militari: Eroi ai Rusiei, generalul Valeri Asapov, piloții Oleg Peșkov și Roman Filipov, căzuți în Siria, Erpul URSS, generalul de armată, Vasili Marghelov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu