10.30.2020

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii ?

 


Patriarhul BOR a fost insultat într-un mod incalificabil, iar prin textul său – care nu este singular în acest sens – jurnalistul Cristian Tudor Popescu a jignit grav și românii ortodocși.

Într-un articol recent, cunoscutul și controversatul jurnalist Cristian Tudor Popescu l-a insultat pe Patriarhul Daniel, dar și pe credincioșii ortodocși.

Iată unul dintre pasajele din textul scris de CTP, care au șocat și revoltat românii:

”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește”, scrie Popescu.

Insultele continuă în întreg textul lui Popescu, se referă la ”Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române” care ”a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism”.

”Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor”… și așa mai departe.

Folosind pe lângă diverse alegații și speculații insulte și calomnii grosolane, Popescu jignește grav persoana Patriarhului, deci prin el Biserica Ortodoxă Română, instituția fundamentală a spiritualității românești, dar și a istoriei poporului român.

Și, desigur, jignește și insultă marea majoritate a românilor, creștin ortodocși – atât direct, numindu-i ”vite”, dar și insultându-le, așa cum arătam, instituția fundamentală a spiritualității și, implicit, credința.

Prin demersul său incalificabil, Popescu a creat și o stare de tensiune și revoltă în populație, într-un moment dificil.

Ori, în aceste condiții, fapta sa nu ar trebui pedepsită? O asemenea faptă foarte gravă poate fi asociată ”libertății de exprimare” sau ”libertății presei”?  

În cazul acesta, nu există oare referiri în Codul Penal? Pe internet s-au făcut referiri la articolul Art. 369 Cod Penal – ”Incitarea la ură sau discriminare”, care are textul următor:


”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În cazul de față, apare clar o incitare la ură contra clerului ortodox, în frunte cu Patriarhul -  dar o și incitare la dispreț (deci o atitudine discriminatorie) față de credincioșii ortodocși, pe care-i consideră, așa cum se poate citi, ”vite”!

Desigur, este treaba procurorilor să se sesizeze, ori a oamenilor de drept să sesizeze autoritățile – dar ne facem datoria de a cere părerea opiniei publice: pedepsit penal Cristian Tudor Popescu pentru demersul său oribil?


Vă invităm să vă spuneți opinia, răspunzând la o singură întrebare:


Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?


DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat.

NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare

Nu știu



12 comentarii:

  1. Săl lăsăm pe Măntuitorul Lumii sa-l judece pentru faptă lui! El este singurul judecător!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Condamnat nu dar penalizat și pe viitor sa fie mai atent o persoana cunoscuta ca el poate sa influențeze negativ

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu este o jignire ci ADEVAR. Pai atunci sa mi se explice si mie ce dracu cauta banii in biserica ?? Parca is banii dracului asa se zice,nu ??? Sau Iisus defapt a platit din buzunarul lui atunci cand a transformat apa in vin ��..
    Adevatul Doare si bineinteles nu poate fi acceptat .

    RăspundețiȘtergere
  4. Libertate de exprimare, da, dar... fara jigniri !

    RăspundețiȘtergere
  5. In ce ma priveste CTP.are perfecta dreptate.Nu confundati Religia cu Oameni sau persoanele

    RăspundețiȘtergere
  6. Așa cum este așa se și exprimă!
    Singur se condamnă la iad!

    RăspundețiȘtergere
  7. Așa cum este așa se și exprimă!
    Singur se condamnă la iad!

    RăspundețiȘtergere
  8. In niciun caz! Majoritatea preotilor din ziua de azi nu au nicio legatura cu credinta! Doar cu BANUL!

    RăspundețiȘtergere
  9. D-l journalist CTP , trece în viata domniei sale un pasaj foarte dificil. Nu putem decât sà-l suportàm asa cum este deoarece este de-al nostru . Bun ràu , àsta este . Când mergem la bisericà la Sfânta Liturghie , trebuie sà ne rugàm si pentru journalistul CTP - deoarece si-a pierdut mintile ! Bunul D-zeu , va face tot posibilul sà devinà un orthodox veritabil dar trebuie sà avem ràbdare deoarece El sàracul nu stie ce spune ! Oricum sà ne rugàm pt. acest fiu a lui D-zeu si sà nu uitàm cà gràdina domnului est mare . Asa cà nu e singurul ....

    RăspundețiȘtergere
  10. A spune adevărul, este o infracțiune ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Da , trebuie sa raspunda pentru afirmațiile jignitoare.

    RăspundețiȘtergere
  12. NU, FIECARE ARE DREPTUL SA -SI SPUNA PAREREA, PTR ASTA S-A VARSAT SANGE LA REVOLUTIE.

    RăspundețiȘtergere