10.30.2020

Reziliența s-a mutat la populație. I se rupe de orice mesaj venit de la București !

 


Am trecut de 6.400! Nu mai este de glumă. Cine are chef s-o țină cu scenarii, diversiuni și proteste, n-are decît. Contaminații sunt cărați cu microbuzul după ce așteaptă ore întregi să vină o salvare. După 6-7-8 ore de chin și groază, nu le mai arde de nici o glumă. Le piere optimismul definitiv. Iar cînd mai sunt repartizați la Mangalia sau la Orșova, îi apucă plînsul. Unii încearcă să își pună o pilă pentru un pat la Roșiorii de Vede și nu le vine să creadă că este mai prețios decît un altul cu aparat de respirație artificială aflat undeva pe lîngă granița cu Ungaria sau cu Republica Moldova. Destul de tîrziu, Ministerul Sănătății a început demersurile pentru înființarea de secții specializate pentru bolnavii de COVID-19 în cît mai multe spitale. Mulți manageri și doctori se tem și evită. Alții n-au resurse. Abia acum capătă sens și descoperim importanța Unifarm.

Și, tot acum, vedem ce a însemnat și mai înseamnă companiile publice, conduse de clientela politică și neasigurate de mecanisme solide de verificare și control! Cîte un nemernic nehalit poate băga o țară în bălării cu două semnături de pix pus în mîna unui dobitoc. România numără cu disperare ventilatoarele ATI și Unifarmul ține 400 de asemenea aparate cumpărate fără a fi existat o evaluare tehnică specializată a produselor achiziționate. Pe bani împrumutați de la Eximbank și tocați prin contracte cu firme de apartament au fost aduse în țară 400 de aparate de respirat cumpărate cu 50.000 de € bucata, cînd, ele, de fapt, se vînd pe piața externă între 20.000 și 30.000 de € bucata. Socotiți cît face 400 înmulțit cu 20.000!

Nouă ne arde buza după aceste aparate, iar ele stau în depozite pentru că nu știe nimeni dacă sunt bune sau nu, iar managerii de spitale nu vor să arunce banii după ceva produs la dracu-n praznic! La ce ne încălzește dosarul întocmit de DNA și eventualii ani de detenție? Căci de recuperat banii, slabă speranță! Ce-ar fi însemnat ca la achizițiile de ventilatoare ATI din acest an să numărăm 1400 de aparate în loc de 1.000? Și, să putem inventaria la sfîrșitul acestui an aproape 3.000 de asemenea aparate de ventilat. Din păcate, acesta este prețul plasării unor nemernici cu pile în tot felul de responsabilități publice.

N-am nici o îndoială că președintele și primul ministru cunosc situația în care se află populația și sistemul sanitar. Din păcate, comportamentul lor este neconvingător. La ce ne folosește înșiruirea de domenii în care vom cheltui banii care vor sosi de la Comisia Europeană? Probabil că sașii nu au glume cu țiganul care pleacă la vînătoare și își face planuri cu felurile de mîncare pe care le va înfuleca după ce împușcă un iepure! Altfel, nu se explică de ce președintele României, în ciuda faptului că este la zi cu situația existentă, inclusiv cu riscurile evoluției, ne vrăjește (de fapt, încearcă să ne anestezieze îngrijorarea!) cu proiectele pe bani europeni! El își concentrează demersul numai pe alegerile parlamentare din 6 decembrie. Nu pricepe un lucru simplu. Că pericolul este mortal. Și pentru noi și pentru el.

Discordia și obsedantul discurs cu „moarte PSD” nu mai vindecă pe nimeni și nu folosește la nimic. Nu ne duce decît în prăpastie. Mult-mult mai folositoare ar fi o implicare a sa într-o tentativă de mobilizare a populației. Nu cu sloganurile banale, de patefon stricat, ci cu dialoguri, cu întîlniri, cu mobilizarea societății civile și a personalităților din diverse domenii. O Românie cu o populație mobilizată la respectarea regulilor ar ajunge destul de repede la o stagnare și chiar la o descreștere a numărului de persoane contaminate. Ațîțarea la ură și la răzbunare politică dau situației dimensiuni de război!

Din păcate, nici Klaus Iohannis (după ieșirile fără mască de la Bruxelles), nici Ludovic Orban (după aniversarea din biroul său) și nici Marcel Ciolacu (după masa de la Buzău), nu mai sunt în situația de a inspira încredere și de a fi surse de mesaje mobilizatoare!

După ce președintele și premierul au contribuit la popularizarea și tolerarea odiosului slogan ”m…e PSD!” n-au ce face. Se trezesc acum că li se întoarce înzecit. În bîrfe, proteste, înjurături și refuzuri de respectare a regulilor de comportament în societate.
Reziliența (ce cuvînt stupid, străin de fondul principal de cuvinte) s-a mutat la populație. I se rupe de orice mesaj venit de la București!

sursa:https://www.cotidianul.ro/uraganul-covideaza-si-romania/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu