11.16.2020

Ancheta de la ATI-Neamț să înceapă cu președintele României, cu prim-ministrul și cu ministrul Sănătății

 


Cine este de vină pentru tragedia de la Piatra Neamț ? Nu cumva cercetarea ar trebui să înceapă cu președintele României, cu prim-ministrul și cu ministrul Sănătății ? 

Veți vedea că nu este nici glumă și nici ironie. Nu întîmplător Ludovic Orban a spus, la început, că Terapia Intensivă de la Piatra Neamț a fost mutată de la etajul trei la etajul doi, fără a avea aprobare. Ceva știa el.
Avem informații clare care au fost lansate public chiar de manager, s-au efectuat lucrări de construcții, acolo au fost mutați pacienții de la sectia ATI de la etajul 3 la 2. După informațiile primite chiar în dimineața zilei, s-au efectuat lucrari, n-au avut aviz DSP”.

Ministrul Sănătății, bîlbîit de spaimă, avea să spună o enormitate: „Toți suntem de vină !”.
Pentru că alegem sau tolerăm proști și nemernici în poziții cheie ale statului român, chiar are dreptate. Prim-ministrul, speriat că ar putea fi pus în situația de a demisiona, a sărit să dreagă situația:

”Totdeauna există vinovați individuali pentru fiecare nerealizare”. Desigur, nu el și nu președintele României. Și, totuși, peștele de la cap se-mpute. În 27 octombrie, președintele Klaus Iohannis a comandat la Cotroceni o întîlnire cu mai mulți factori din sănătate și din ministerul de resort. Iată ce avea să spună chiar el în conferința de presă din seara zilei de 27 octombrie:

-”De aceea, am dorit să am o discuție aplicată cu experți recunoscuți de Terapie Intensivă și Ministrul Sănătății, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel național, secțiile ATI la nivel național – și când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât și la personalul medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei”. ( preluare de pe site-ul Administratiei prezidențiale).

Extinderea „capacității de terapie intensivă” a fost decisă la Cotroceni. ”Guvernul a elaborat o strategie de creștere”. „Comandantul suprem” a fost pus la curent cu extinderea capacităților și a fost de acord. Și la succes și la nenorocire îl implică!
A văzut cineva strategia de creștere întocmită de guvernul Orban ? Un document adoptat și publicat în Monitorul Oficial sau măcar pe site-ul instituției. Nu există. A fost întocmită o listă de spitale cu un număr de paturi suplimentare, ce trebuie amenajate în fiecare localitate. Și a fost ca la tîrg. Managerii de spitale au fost întrebați cîte pot oferi. Principalele probleme au fost echipamentele și separarea bolnavilor non-covid de cei contaminați. Cum au putut fi rezolvate? Care cum! Cei care s-au opus au fost amenințați cu destituirea. Alții s-au descurcat cum au putut. Cîte improvizații ne fac cu ochiul din noile sectoare dedicate pandemiei scoase din pălărie în urma întîlnirii de la Cotroceni din 27 octombrie? Mutările de paturi de la Piatra Neamț fac parte din amenajările comandate de sus sau din nevoile stabilite de medici și de manager?

La întâlnirea cu „tovarășul”, a fost promisă o creștere a spațiilor de tratare a bolnavilor Covid 19. Și luni, 16 noiembrie, Ludovic Orban a mai anunțat o suplimentare cu 200 de paturi în regim ATI? Pe baza cărei documentații? Cu aparate neomologate? Cu ce proiecte? Cine a dat aprobări și pe baza cărei documentații? După întîlnirea de la Cotroceni, din 27 octombrie, cînd era deja estimată o creștere accelerată a numărului de contaminați și de amplasați în terapie intensivă a fost decisă inițierea de secții (sectoare) dedicate bolnavilor de COVID-19 în aproape toate spitalele din țară. Înainte erau spitale COVID și spitale de sprijin. După întîlnirea de la Cotroceni, am trecut la Sectoare COVID  în mai toate spitalele. Prin ce lege? Cu ce documentație aferentă? Pe baza unei „discuții aplicate”, în care președintele Klaus Iohannis a devenit un fel de medic șef de țară.
Nu cumva ar trebui să răspundă și el?

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-medic-sef-de-tara-si-comandant-suprem/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu