11.22.2020

”Șpăgara”, demisia ACUM !

 


Dna Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț a fost o prezență constantă în media după declanșarea pandemiei de coronavirus grație faptului că se află la conducerea celui mai mare spital de boli infecțioase din Moldova – unde am studiat și eu ca studentă la UMF Iași în tinerețe. Nu o cunosc, nu îmi amintesc să o fi avut asistentă. 

Ca toată lumea am citit însă acum cîțiva ani deja despre flagrantul în care ea și soțul ei au fost prinși (banii sub saltea) pentru primirea de șpagă de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene.

Nu cred că vreți să fiți tratați nici măcar de o pneumonie mai banală decît COVID de asemenea studenți, și dacă PSD a pierdut la Iași alegerile e și din cauză că a susținut-o în funcția de manager pe dna. dr. Dorobăț pînă la condamnarea definitivă, care s-a petrecut zilele astea.

Ca și la chirurgul ieșean al cărui pacienți s-au mobilizat să îl apere (și care m-a interpelat în cadrul conferinței mele la UMF acum doi ani să se plîngă de anticorupția românească) instanța a decis o condamnare cu suspendare. Instanțele din România au pe bună dreptate reticențe în a condamna altfel decît simbolic doctori care sunt profesioniști și de care pacienții au nevoie. În acest caz condamnarea interzice soților Dorobăț să mai predea (de altfel, fuseseră imediat și prompt suspendați din UMF), dar nu să practice. Ei nu i s-a interzis nici măcar dreptul de a rămîne la conducerea spitalului, care depinde de Consiliul Județean. Și unde este încă manager.

PSD a făcut un lucru bun între timp mărind salariile doctorilor suficient ca nimeni să nu mai poată spune că trebuie să ia șpagă sau altfel sistemul nu ar funționa. Șpaga de la studenți, de altfel, nu e precum cadoul de recunoștință al pacientului la doctor (și acesta a devenit inutil- trimiteți flori sau donații către spital dacă vreți să vă arătați recunoștința), e un gest complet corupt, care viciază sistemul de merit, distorsionează calitatea educației și pervertește relațiile dintre educat și educator. Familia Dorobăț poate mulțumi instanței pentru decizia clementă. Au scăpat ușor.

Și cel mai bun fel de a mulțumi este ca dna Dorobăț să își dea demisia de luni dimineață, dacă nu a făcut-o deja, fără să aștepte să o demită președintele Consiliului Județean.

sursa:https://www.cotidianul.ro/dna-dr-dorobat-demisia-acum/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu