12.14.2020

PSD propune două variante de guvern

 


Președintele PSD,Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul merge la consultările de luni de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Alexandru Rafila să fie desemnat prim-ministru, astfel încât să fie constituit un guvern minoritar sau unul de uniunea națională.
„Ne ducem cu propunerea de prim-ministru Alexandru Rafila și sperăm să intrăm în spiritul Constituției, iar președintele să dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare”, a declarat, duminică seara, Marcel Ciolacu, la Antena3.
Acesta a spus că actuala criză politică a fost determinată de „obsesia președintelui de a organiza alegeri indifent de context”.
„Ne aflăm într-o criză sanitară și într-o evidentă criză economică. Această obsesie a președintelui de a face alegeri fără să țină cont de contextul în care se desfășoară alegerile, ne-a dus și într-o criză politică. Nu avem altă variantă și nu vom vota în Parlament altă variantă decât prim-ministru Alexandru Rafila. Sunt două posibilități, ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila, ori facem un guvern de uniune națională, cum cred că a fost voința românilor, să împartă puterea, dar partidul care a câștigat alegerile trebuie să propună prim-ministrul”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu susține că ceea ce se întâmplă la Vila Lac 1, unde au avut loc negocierile dintre PNL, USRPLUS și UDMR, este neconstituțional. „O vilă a protocolului de stat, nu știu dacă ai voie să o folosești pentru așa ceva”, a spus liderul social-democrat.
„Ceea ce se întâmplă e total neconstituțional, în aceste zile la Vila lac 1, o vilă a protocolului de stat, nu știu dacă ai voie să o folosești pentru așa ceva, mai ales că nu este un demers constituțional. Și, din câte știu eu, domnul Ciucă este prim-ministru, Vila Lac 1 este la dispoziția prim-ministrului, a președintelui Camerei, a președintelui țării sau Senatului. N-am îmțeles ce caută acolo, dar în sfârșit”, a declarat, Marcel Ciolacu, la Antena3.
Acesta susține că la Vila Lac 1 nu sutn negocieri, ci doi lideri care încearcă să își salveze pozițiile de conducere de la nivelul partidelor pe care le conduc.
„Acolo nu e nicio negociere, de fapt la Vila Lac 1 sunt doi lideri politici, Ludovic Orban și Dan Barna, doi looseri, amândoi au pierdut alegerile, care vor să obțină șefia de la Cameră ca să se salveze în interiorul partidului. Dacă domnul Orban sau domnul Barna, indiferent care dintre ei n-o să fie șef la Cameră, va fi schimbat de la partid”, a mai spus Ciolacu.
Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor. Surse politice spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier.
Cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.
Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-propune-doua-variante-de-guvern/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu