8.16.2020

Încă un titlu pe zgură - Simona Halep, campioană la Praga (6-2, 7-5 vs Elise Mertens)

 

După un început de meci ezitant, Simona Halep a preluat complet controlul partidei cu Elise Mertens, a obținut primul set fără probleme și părea să se desprindă și în setul secund (a făcut break în primul game). Belgianca (23 WTA) a început să riște mult mai mult și să diversifice loviturile (reverul său în lung de linie a fost la înălțime), însă Simona a practicat un joc foarte solid, a servit bine, a oprit la timp seria bună a adversarei (Mertens a câștigat trei game-uri consecutive și a condus cu 5-4) și s-a impus cu 6-2, 7-5, după o oră și 35 de minute. Pentru Simona Halep, titlul de la Praga este al 21-lea câștigat în carieră (a mai jucat alte 17 finale).


  • Pentru parcursul de la Praga, Simona va primi 25.000 de dolari şi 280 de puncte în clasamentul WTA.

  • Pentru titlul de la Praga, Simona Halep le-a învins pe Polona Hercog (46 WTA), Barbora Krejcikova (118 WTA), Magdalena Frech (174 WTA), Irina Begu (82 WTA) și Elise Mertens (23 WTA).
  • Pentru Halep acesta a fost primul turneu jucat după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus. La ultima competiție la care a evoluat, Simona a câștigat titlul de la Dubai (a trecut în finală de Elena Rybakina).

Ce a declarat Simona Halep:

"Vreau să vă mulţumesc tuturor că aţi venit astăzi să ne susţineţi. Ştiu că sunt condiţii grele şi vremuri grele, dar apreciez cu adevărat că aţi venit să ne susţineţi, azi, în finală. Vreau să-i mulţumesc de asemenea lui David (n.r. - David Trunda, directorul turneului) pentru o săptămână grozavă, pentru o treabă extraordinară, ştiu că nu este uşor, ţinând cont de toate regulile, dar aţi reuşit să ne faceţi să ne simţim în foarte mare siguranţă, chiar dacă m-am plictisit foarte mult în cameră, zece zile.


Vă mulţumesc pentru tot, a fost o săptămână grozavă. Vreau să le mulţumesc celor de la WTA şi tuturor sponsorilor, preşedintelui federaţiei, pentru că aţi făcut acest turneu posibil. După o atât de lungă pauză, a fost cu adevărat plăcut să simt din nou senzaţia de a fi pe teren.


Sunt fericită că am reuşit să câştig acest turneu, am mai fost la Parga cu aproximativ 15 ani în urmă, dar nu-mi mai amintesc foarte bine cum a fost fost. Dar m-am simţit grozav şi mi-a plăcut. Deci vă mulţumesc şi sper să revin în viitor aici", a declarat Halep, la festivitatea organizată după finală.


sursa:https://sport.hotnews.ro/stiri-tenis-24233733-livetext-simona-halep-elise-mertens-ora-14-30.htm

Marșul Libertății în Belarus: Zecii de mii de oameni cer plecarea ”ultimului dictator” de la putere / Lukașenko acuză NATO că mobilizează militari la granița sa


Accesați link-ul pentru a vedea protestele din Belarus

shttps://twitter.com/i/status/1294967888638554112


Zeci de mii de persoane au ieșit în marș pentru a protesta împotriva puterii la Minsk, în timp ce muncitori au fost aduși cu forța pentru o demonstrație pro-guvernamentală, în timp ce președintele Alexander Lukașenko se confruntă cu cel mai mare val de contestare de la sosirea sa la putere în 1994, relatează AFP.


LIVETEXT:

15.55: Membră NATO Lituania nu este o amenințare pentru vecina sa, Belarus, a spus ministrul Apărării Lituaniei.

”Criza din Belarus este una politică, iar orice acuzație făcută de către conducerea Belarusului cu privire la amestecul țărilor străine sau cu privire la amenințările pe care le presupun acestea sunt o încercare de a scăpa de responsabilitate și de a-și justifica acțiunile”, a spus ministrul Apărării din Lituania.

15.50: NATO spune că monitorizează situația din Belarus, libertățile fundamentale trebuie respectate, inclusiv dreptul la proteste pașnice, dar neagă acuzațiile lui Lukașenko.

15.40: Lukașenko refuză un nou scrutin și acuză NATO că mobilizează militari la granița de vest a țării


sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24233924-video-livetext-marsul-libertatii-belarus-zecii-mii-oameni-cer-plecarea-ultimului-dictator-putere-lukasenko-face-apel-apararea-independentei-tarii.htm

Mănăstirea Nicula în pericol. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, transmite, astăzi, un mesaj tranșant cu privire la demolarea de la Nicula. El cere să fie oprit acest demers al demontării şi mutării bisericii vechi de zid a Mănăstirii Nicula.

 

”Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost şi rămâne, pentru credincioşii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla strâns legată de Mănăstirea Nicula, locul tradiţional de pelerinaj greco-catolic în cinstea Maicii Domnului. În zilele de 14 şi 15 august 2020, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, pelerin, ca în fiecare an de Sfântă Maria Mare, la biserica parohială din Nicula, a reamintit istoria adevărată şi documentată a acestei zone, cu dealuri molcome învăluite în taina prezenţei Preasfintei Fecioare Maria.” arată un comunicat de presă. 

”O astfel de încercare ar distruge definitiv sfântul locaş”

Conform sursei citate: ”La Nicula, în 1964, o icoană a Maicii Domnului a lăcrimat. Pentru a adăposti această icoană, în 1712, la marginea satului a fost construită, de către contele Corniş, o biserică de lemn. Biserica, a cărei absidă se cunoaşte că a fost restaurată în 1853 de către primul Episcop al Eparhiei nou-înfiinţate de Gherla, Ioan Alexi, în prezent nu mai există, ea a ars în 1974 şi în loc s-a adus o altă biserică de la Ţop, cea care este considerată acum 'biserica veche'.

Între 1875-1879, episcopii de Gherla PS Ioan Vancea şi PS Mihail Pavel au ridicat biserica de zid a Mănăstirii Nicula, iar, în 1906 sunt binecuvântate cele două turnuri de către Episcopul Ioan Sabo. La finalizarea bisericii de zid, în 1906, s-a mutat icoana făcătoare de minuni, din biserica de lemn, în biserica de zid a Mănăstirii.

Trebuie menţionat că prima comunitate de călugări, la Nicula, a fost întemeiată în anul 1936, când Episcopul Iuliu Hossu a încredințat Mănăstirea 'întru binecuvântată chivernisire şi administrare', Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. Mai înainte de această dată nu a existat aici nici o altă comunitate monahală.

La Nicula, de-a lungul timpului s-a dezvoltat neîncetat o tradiţie a pelerinajelor la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Sfinte. Doi Pontifi Romani, Papa Clemente al XIII-lea (în 1767) şi Papa Pius al IX-lea (în 1928) au acordat indulgenţă plenară pelerinilor la Nicula, atestând că este un loc de pelerinaj catolic.

În cadrul celebrărilor Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din curtea bisericii parohiale greco-catolice din Nicula, Episcopul de Cluj-Gherla a cerut ferm, în mod public, să fie oprită operaţiunea prin care se doreşte ca biserica veche de zid a Mănăstirii Nicula să fie demontată şi mutată, pentru că o astfel de încercare ar distruge definitiv sfântul locaş.”

”Să nu se uite rădăcinile”



PS Florentin Crihălmeanu a spus: ”După anul 1990 am încercat să recuperăm biserica veche de zid a Mănăstirii Nicula, care a fost ridicată în exclusivitate de către episcopii greco-catolici. Este un locaş de cult cu un simbolism important, ce păstrează memoria tuturor hirotonirilor, a primirilor în călugărie ce s-au făcut la Nicula. Cardinalul Iuliu Hossu (acum fericit episcop martir) îşi aminteşte, în cartea memoriilor, cum a continuat pelerinajul la Nicula, an de an, din 1920 până în 1948, pe parcursul a 28 de ani. În perioada comunismului, tradiţia greco-catolică a pelerinajelor la Nicula începută încă din 1712 şi care a continuat până în 1948, a fost preluată de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Ne bucurăm că Biserica Ortodoxă a continuat pelerinajele, dar, să nu se uite rădăcinile pe care s-a construit această tradiţie. La Nicula, din vremea pelerinajelor tradiţionale greco-catolice nu mai există decât biserica veche de zid, care, în prezent, se află în pericol de demolare, demontare, sau mutare. De aceea, ne împotrivim demolării, demontării şi mutării bisericii vechi de zid, păstrătoare a memoriei tradiţiei Bisericii Greco-Catolice! 


”Buldozerele au intrat în biserică, s-a înlăturat masa altarului”

 

Cum, probabil, s-a văzut în anii trecuţi, deja buldozere au intrat şi în interiorul bisericii, s-a înlăturat masa altarului, fără ca, măcar din politeţe, să ni se spună: Ťvă dăm moaştele pe care le-aţi pus în masa altarului; vă dăm hrisovul pe care l-aţi avut în masa altaruluiť. Nu ni s-a comunicat absolut nimic şi aflăm din diferite surse că, probabil, biserica va fi, dacă nu demolată, cu siguranţă mutată. De ce? Pentru că, acum, încurcă. Stă în calea credincioşilor care vor să aducă dreapta închinăciune la biserica mare, nou construită în apropierea bisericii vechi. Cu alte cuvinte, cu durere, trebuie să spun că, tacit, se continuă politica de ştergere a urmelor Bisericii Greco-Catolice...”. 

”Important este ca noi să rămânem neclintiţi în credinţă”, a adăugat PS Florentin - în spiritul motto-ului Cardinalului Iuliu Hossu: ”Credinţa noastră este viaţa noastră!”- şi a încredinţat Maicii Sfinte de la Nicula toate intenţiile de rugăciune: ”Ne rugăm Preasfintei Fecioare Maria ca, prin mijlocirea rugăciunilor ei, să putem împlini cu toţii voinţa lui Dumnezeu. Am adus aici, la Nicula, rugăciunile noastre şi rugăciunile tuturor acelora care, din diferite motive, nu au putut să fie prezenţi împreună cu noi. De aceea, le transmitem şi lor binecuvântarea şi încurajarea noastră, au fost prezenţi spiritual, aici, cu noi, la acest moment de rugăciune şi Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu pe cei bolnavi să-i vindece, pe cei întristaţi să-i bucure, celor care sunt în dificultăţi să le deschidă calea optimă de rezolvare. Preasfântă Fecioară Maria, ocroteşte România!”.

sursa:https://www.dcnews.ro/razboi-intre-biserici-acuzatii-grave-au-intrat-cu-buldozerele-in-altar-manastirea-incurca_765490.html

Fost șef de la Crimă Organizată, ridicat de DIICOT. Oameni de afaceri, șantajați

 

Iată comunicatul oficial DIICOT (intertitlurile aparțin redacției): 

Patru persoane reținute, acuzații incredibile 

 La data de 16.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.


Oamenii de afaceri, urmăriți prin GPS și intercepțați ambiental

 În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

 

Cum erau aleși oamenii de afaceri

 În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta consta în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri. Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării erau generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceștia au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare.


Cum se obțineau informații despre afaceriști

 Liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar ulterior coordona membrii grupării să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se poate realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către victime, să pătrundă fără drept în spații private și să montaeze dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, să realizeze activități de acces ilegal la sisteme informatice precum și, cu ajutorul relațiilor pe care le aveau în cadrul structurilor MAI, să efectueze verificări în bazele de date ale acestora.

De asemenea aceștia procedau chiar și la închirierea unor apartamente situate în proximitatea locuințelor persoanelor vizate și de unde ar putea observa programul acestora sau asculta prin utilizarea unor mijloace tehnice performante discuțiile purtate în interior.

Toate aceste activități erau derulate în scopul obținerii unor eventuale date și informații compromițătoare în baza cărora să poată percepe ulterior sume de bani de la persoanele vătămate.


Membrii grupării, instruiți periodic pentru contracararea acțiunilor organelor de urmărire penală

 

Având în vedere experiența profesională dobândită în anii în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului îi instruia periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze. În acest scop membrii grupării comunicau în permanență în timpul activităților de filaj îndreptate împotriva victimelor, transmițându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpun între cele ale lor și cele conduse de persoanele vizate și de asemenea procedau la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.


Amenințat cu pistolul, pentru că a fost crezut polițist de la antidrog

 Într-unul din cazuri, membrii grupării au procedat la abordarea directă a persoanei vătămate, amenințarea acesteia cu o armă de foc și, sub pretextul că ar fi polițiști pe linia antidrog, i-au solicitat acesteia ca în schimbul mușamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva ei să le achite suma de 200.000 Euro.


Prindere în flagrant

 La data de 14.08.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpaților care, cu ocazia interceptării ilegale a convorbirilor purtate de către mai multe persoane vătămate, în biroul unei societăți comerciale pe care o administrau, au luat la cunoștință despre o eventuală tranzacție financiară pe care au apreciat-o ca fiind de natură ilicită și au planificat intrarea în mod fraudulos în sediul firmei în scopul sustragerii unei sume impresionante de bani despre care aceștia considerau că s-ar fi aflat în incintă.

Asupra lor a fost descoperit un dispozitiv tip microfon și ustensile destinate instalării și disimulării acestuia, iar în sediul firmei au mai fost identificate un dispozitiv de ascultare ilegală asemănător montat în biroul unde administratorii firmei își desfășurau activitatea, precum și 2 balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de către aceștia.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare în urma cărora au fost înscrisuri, medii de stocare și suporți optici conținând date cu caracter clasificat, sumele de 26.805 euro, 36.165 USD, 26 de telefoane mobile, 19 stick-uri de memorie, 3 tablete, 4 dispozitive tip microfon de interceptare a discuțiilor în mediul ambiental, 1 baliză GPS, 2 camere video disimulate în borsete, 1 pistol de 9 mm deținut legal, 83 de cartușe și un autoturism de teren.

În cursul zilei de astăzi, inculpații vor fi prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca și al luptătorilor din cadrul S.I.A.S.. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.” anunță DIICOT. 

Pepenii verzi și Sfânta Maria

 


Să te pricepi astăzi la pepeni verzi și la Sfânta Marie mi se pare cel mai firesc lucru. Bunicul meu, când lua un pepene verde între genunchi și mi-l arăta că pârâie, îmi spunea că e copt, e bun. Dar asta, completa el, n-are rost după Sfânta Marie. După Sfânta Marie, toți pepenii-s buni. Adică, zemoși, roșii, dulci. Iată cum am devenit eu expert în pepeni verzi și-n Sfânta Marie.

Sunt tone de pepeni verzi pe marginea drumului. Vînzătorii ne înșală cu ei de prin aprilie-mai. Zic "sunt românești". În fapt, cu adevărat românești nu pot fi decât din final de iunie.

Dar nici atunci nu-s mare scofală. Mulți sunt necopți. Pentru că producătorii “le întorc codița” ca să se înverzească mai repede. Îi sufocă. Le taie adică legătura cu pământul-mamă.

E ca la om. Dacă-ți pui un lanț în jurul capului, te înroșești. Așa și pepenele, ia soare pe coajă, dar nu mai crește firesc. Bucurându-se și de timp, și de apă, și de soare.

De aceea, un pepene bun se coace abia în preajma Sfintei Marii, aproape de 15 august.
Logica vânzătorului nu are legătură cu cea a pepenului. Prostul de cumpărător vrea acum pepene. Să i se dea pepene acum! Vânzătorul zice dacă pepenele nu-i trufanda, nu există. Nu-mi iese profit. Și prostul de cumpărător zice, da, da! Câtă dreptate ai!

Și când îi spui vânzătorului, bre, mi-ai dat un pepene crud, vânzătorul zice: "l-ai băgat la frigider destul?" "Nu"-zice omul vinovat. "Păi, vezi?" De vină e pepenele, nu? Dialogul în sine este de 2 lei. Se bazează pe faptul că "fiind apă" pepenele trebuie răcit bine. Ori, asta-i o păcăleală pe jumătate. Da, fiind un fruct ce trăiește din absorbția apei, fiind un fruct mai mult apă, pepenele trebuie răcit bine. Dar pepenele copt cum se cuvine are savoarea lui, răcoarea lui. Fără frigider.

Mi se par degeaba astfel de măscăreli. De aceea, eu cred strașnic că pepenele adevărat se leagă de cine altcineva dacă nu de Sfânta Marie a Mare. De acest 15 August îngăduitor. Pepenele are nevoie de timp ca să crească și să devină nu doar arătos cât mai ales dulce.
Are nevoie de pârjolul soarelui ca să crească verde pe afară și roșu-vioi pe dinăuntru. Cum se cuvine.
Are nevoie de apă, câtă este, ca să fie zemos.

Și cum nu degeaba există comparații porcoase, pepenele este ca sânul de femeie.
Cum altfel? Dacă este torturat în corset și sutien n-are cum crește sălbatic, bucuros. Dacă-i lăsat să stea cum l-a lăsat mama lui în haine largi și blânde, uite așa crește sălbatic si nervos, și, indiferent de dimensiuni, este binecuvântare. Adică se bucură de menirea lui.

Sfânta Marie este deci un termen în timp al binecuvântării, adică al coacerii pepenilor.
Adică momentul acela din an în care o sămânță de pepene a prins viață, pe legea ei și a naturii. Pepenele are "un parcurs", "un drum". Se bucură de timp, de apa din pământ, de soare. Și e cules de 15 august. Ori 15 august pică, simbolic, de ziua Sfântei Marii.

Unii se vor întreba ce tot zici de Sfânta Marie?
Înțeleg, soare, timp, apă. Dar ce mi-o bagi pe gât pe Sfânta asta Marie?

Păi, cum spuneam unii pot spune 15 august. O dată din calendar.
Dar nu-i mai bine să existe pentru pepenii verzi, dar și pentru orice alt lucru de pe lumea asta o poveste. O poveste care să te bucure, o poveste "care să te scoale din pat"?

Ori între coacerea pepenului și Sfânta Marie este legătură de poveste.
Nu asta-i lecția Sfântei Marii, care este mamă înainte de a fi Sfântă, care este soață înainte de a fi Sfântă, care-i Sfântă pentru că a fost mamă și soață ?

Comersantul și consumatorul știu ce vor. Satisfacția banului și cea a burții. Pentru asta dau găuri în pepeni ca criminalii, ciocăne pepenii ca ciocănitoarele.

Dar Omul hrănit cu pepeni dulci, zemoși ? Omul acesta se bucură că Sfânta Marie îi face cu ochiul doar pepenelui.





sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-24233422-pepenii-verzi-sfanta-maria-senzational-info-vitale.htm

Planul din Kiseleff pentru moțiunea de cenzură: care sunt mizele pentru PSD și cum arată calcule pe voturi / Cele două nume de premier pregătite de Ciolacu


Actuala conducere a PSD a planificat de la începutul verii să depună moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban chiar în pragul alegerilor locale. În actualul context politic și sanitar, miza politică a crescut semnificativ pentru social-democrați, iar demersul acestora va contura taberele pe scena politică în această toamnă.


Cu două săptămâni înaintea alegerilor locale, așa cum se face calculul în Kiseleff pentru un vot în Parlament, miza PSD de a înlătura Guverul Orban crește, în contexul în care partidul își pierde primarii. PNL racolează pe bandă rulantă primarii PSD pentru că aceștia sunt pioni importanți în bătălia politcă, mai exact aduc voturi pentru următoarele alegeri și anume alegerile parlamentare.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că partidul a pierdut în ultima perioadă aproximativ 100 de primari. "Dacă nu reușim să oprim racolările pierdem pe termen lung. Moțiunea de cenzură și înlăturarea Guvernului Orban ar opri hemoragia plecărilor în teritoriu" au explicat sursele citate.

O altă miză importantă care ține de succesul moțiunii de cenzură este validarea actualei și viitoarei conducerii a PSD. Marcel Ciolacu, actualul președinte interimar care urmează să fie validat în funcție pentru un mandat plin (la congresul din 22 august), a anunțat că moțiunea va trece cu peste 250 de voturi. Siguranța lui Ciolacu constă în discuțiile pe care le-ar fi avut la nivel parlamentar.

Sursele HoNews.ro susțin că acesta se bazează pe parlamentarii neafiliați, dar și pe o parte dintre reprezentanții Minorităților care au rămas fideli PSD.

Totodată, în interiorul PSD, Marcel Ciolacu ar fi comunicat oamenilor că are două propuneri pentru funcția de premier, prima variantă ar fi Vasile Dîncu iar a doua Sorin Grindeanu, susțin sursele citate.


"Miza adoptării moțiunii este uriașă. Dacă Ciolacu reușește să pice Guvernul va fi validat ca lider al partidului de facto și va obține și încrederea oamenilor din teritoriu. Dacă moțiunea va fi un eșec, Ciolacu și PSD se îndreaptă spre lada de gunoi a politicii", au explicat pentru HotNews.ro un lider PSD.


Care sunt voturile pe care mizează PSD

La nivel oficial UDMR a anunțat că nu semnează moțiunea de cenzură în schimb, PRO România și ALDE susțin demersul social- democraților. PSD are în prezent, după afilierea parlamentarilor ALDE la grupul PSD - 209 voturi la care se adaugă 21 de parlamentari PRO România, în total 230 de voturi. La acestea se adaugă alți 20 de parlamentari neafiliați (13 la Senat și 7 la Camera Deputaților). Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi.


PSD a anunțat că va depune în Parlament moțiunea de cenzură pe 17 august. Procedural, potrivit Constituției aceasta trebuie citită în plenul reunit al celor două Camere, în termen de trei zile de la momentul depunerii. De precizat este că în Constituție nu este prevăzut termenul în care aceasta trebuie adoptată. Asta va permite social-democraților să acorde votul undeva în următoarele săptămâni.

De altfel, senatorul PSD Radu Oprea a declarat, într-o emisiune la Antena 3 că votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc în Parlament în luna septembrie. „Votul va fi în prima săptămână din luna septembrie, pentru a nu avea probleme”, a declarat senatorul PSD.

Oprea a explicat că, dacă votul ar avea loc în luna august, liberalii vor merge la CCR invocând faptul că în sesiune extraordinară nu se mai poate depune a doua moțiune de cenzură pentru că deja a trecut una în prima parte a anului. Legea spune că nu pot iniția două moțiuni de cenzură în aceeași sesiune cu excepția cazului în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru o lege.

Potrivit surselor HotNews.ro nu s-a luat o decizie privind data dezbaterii și votării moțiunii de cenzură.

PSD a anunțat încă de la sfârșitul lunii mai că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. La vremea respectivă PSD a anunțat că moțiunea va fi depusă dacă Guvernul va decide să nu respecte legea pensiilor care prevede o creștere de 40% de la 1 septembrie.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24229956-planul-din-kiseleff-pentru-motiunea-cenzura-care-sunt-mizele-pentru-psd-cum-arata-calcule-voturi-cele-doua-nume-premier-pregatite-ciolacu.htm?sbox

Starea de alertă se prelungește astăzi pentru încă o lună. Ce măsuri rămân în vigoare în România

 

Starea de alertă pe teritoriul României este prelungită de duminică pentru încă 30 de zile. Guvernul a decis în şedinţa de vineri prelungirea stării de alertă cu 30 de zile începând din data de 16 august, având în vedere pandemia de coronavirus. Purtatul măștii rămâne obligatoriu în spațiile închise sau deschise aglomerate, iar orarul limitat al teraselor nu se schimbă.

Ce presupune starea de alertă:

  • Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii
  • Se poate institui izolarea şi carantina persoanelor în condiţiile articolelor 7, 8 şi 11 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/ sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul articolului 45 şi al articolului 71 alineat (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.
  • Se poate institui carantina zonală în condiţiile articolului 7 şi 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
  • Rămâne suspendată activitatea din spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor.
  • Accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanţare fizică, utilizarea plajei urmând a se face cu menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 metri între persoane în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii.
  • Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţii în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit celei mai recente hotărâri a CNSU (Hotărârea 40), adoptată joi, "programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi Bucureşti, nu poate începe înainte de ora 6,00 şi nu poate depăşi ora 24,00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23,00.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24233455-starea-alerta-prelungeste-astazi-pentru-inca-luna-masuri-raman-vigoare-romania.htm

Avertizare meteo: Ploi torențiale și izolat grindină

 

Instabilitate atmosferică accentuată este anunțată pentru duminică în cea mai mare parte a țării, mai ales în jumătatea de vest.

Potrivit unei avertizări ANM, pentru ziua de duminică, se anunță instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării, mai ales în jumătatea de vest.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40...50 l/mp.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24233469-avertizare-meteo-ploi-torentiale-izolat-grindina.htm

DIN NOU CUTREMUR ÎN ROMÂNIA !

 

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 a avut loc duminică dimineața în Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul  s-a produs la ora 6.52, la adâncimea de 138 kilometri.

Acesta  s-a produs în apropierea oraşelor Brașov, Ploiești, Bacău, Galați, Brăila și București.