1.28.2021

Capitoliu – Piața Roșie

 


Marți, președintele Joe Biden a avut prima convorbire telefonică cu omologul rus Vladimir Putin. ”Președintele a spus limpede că SUA vor răspunde cu fermitate pentru a-și apăra interesele naționale, ca reacție la acțiunile Rusiei îndreptate împotriva aliaților noștri”, a comunicat Casa Albă. ”Cei doi președinți au căzut de acord să mențină o comunicare transparentă și consistentă”.

Biden a discutat depre prelungirea cu cinci ani a tratatului New START, pentru reducerea armelor strategice, ”căzând de acord ca echipele de lucru să stabilească această prelungire până pe 4 februarie”, a mai anunțat Casa Albă. Biden și-a reafirmat ”sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei” și și-a exprimat îngrijorarea legată de atacul cibernetic împotriva companiei Solar Winds, atribuit Rusiei, potrivit oficialilor americani. Biden și-a mai exprimat îngrijorarea în legătură cu relatările presei despre recompensele plătite de Rusia în Afganistan pentru uciderea militarilor americani.

Apoi, Biden a vorbit despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2020 și despre otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Kremlinul nu a amintit nimic despre Alexei Navalnîi în comunicatul despre convorbirea Putin-Biden. Kremlinul a descris convorbirea drept ”deschisă”. ”Vladimir Putin l-a felicitat pe Joseph Biden la începutul activității sale ca președinte al SUA”, a anunțat Kremlinul. ”El a subliniat că normalizarea relațiilor dintre SUA și Rusia va fi în interesul ambelor țări și – având în vedere responsabilitatea lor specială pentru menținerea securității și stabilității în lume – aceste relații sunt în interesul întregii comunități internaționale”, arată comunicatul Kremlinului.

Presa americană a insistat mult pe protestele din Rusia pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, cele mai mari proteste cu care s-a confruntat până acum regimul Putin. ”Castelul lui Putin” de la Marea Neagră și ancheta realizata de ONG-ul lui Navalnîi vin să completeze aceste relatări. De cealaltă parte, televiziunile din Rusia transmit imagini cu protestele de la Capitoliu și invadarea clădirii Congresului SUA, imagini cu trupele Gărzii Naționale desfășurate în Washington. Războiului informațional este în toi și așteaptă noi ordine din partea liderilor de la Washington și Moscova. Aceste diferențe de percepție sunt la fel de periculoase acum așa cum au fost și la începutul Războiului Rece, când George Kennan le remarca în Lunga Telegramă de la Moscova.

După o reuniune a Council on Foreign Relations, Michele Flournoy, considerată o variantă pentru șefia Pentagonului în administrația Biden, a spus următoarele: ”Mă preocupă riscurile unei erori de calcul. Mă îngrijorează situația prin care trecem în SUA – gestionarea gresita a pandemiei, impactul economic incredibil, diviziunile politice interne care au dus la violenta si la atacuri asupra democratiei noastre. Daca va uitati la televuiziunile ruse si chineze, veti vedea mereu imagini cu haosul din SUA. Daca vor ajunge sa creada in propria lor propaganda, atunci vor ajunge sa-si asume riscuri mai mari”.

Însă și reciproca poate fi valabilă. Publicația Off-Guardian ne propune un experiment, plecând de la controversa votului la alegerile prezidențiale într-unul din statele cheie, Wiscosnin. Pentru început, lăsați deoparte ce credeți despre Donald Trump. Imaginați-vă că în Rusia au loc alegeri și graficul câștigătorului arată precum cel de mai jos:


sursa:https://www.cotidianul.ro/capitoliu-piata-rosie-lungul-front-al-razboiului-informational/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu