În emisiunea Exces de Putere de vineri seara, la Antena 3, s-au prezentat cinci anchete jurnalistice care scot la iveala tunuri de sute de milioane de euro, date în Romania, de când a inceput pandemia de coronavirus. Una dintre anchete, îl vizează pe "Regele pandemiei", asa cum l-au numit jurnalistii de la Recorder pe Adrian Ionel, fostul Director Unifarm.
Peste 25 de milioane de măști de protecție, aproape 3.5 milioane de combinezoane, mii de kit-uri de testare pentru coronavirus și aproape 200 de ventilatoare pentru secțiile AȚI, toate blocate în depozitele Unifarm. Mai exact, marfă în valoare de 800 de milioane de lei, plătite din banii statului. Același stat care a continuat să facă achiziții de milioane, în timp ce depozitele erau pline.
Investigația Recorder a arătat cine este Adrian Ionel, fostul director al Companiei Naționale Unifarm, cel care a ajuns să conducă o companie de importantă strategică, cine a luat cele mai mari felii din miliardul de euro care trebuia să ajute sistemul medical în lupta cu pandemia și ce se ascunde în spatele declarației de avere a omului de afaceri.
Recorder a intrat în decembrie în posesia inventarului Unifarm, care arată că în depozitele companiei se așterne praful pe cantități imense de echipamente medicale care nu mai pot fi valorificate: 26 de milioane de măști, 2,3 milioane de combinezoane, aproape 200 de tone de dezinfectant, peste un milion de mănuși, sute de ventilatoare de terapie intensivă sau de transport.
O parte din această marfă va expira în curând, o parte e de proastă calitate, iar restul este prea scumpă. Unifarm a cumpărat-o cu sume exorbitante, iar legea nu-i permite să vândă la prețuri mai mici. Din acest motiv, niciun spital nu vrea să cumpere de la ei.
Ce s-ar întampla daca Unifarm ar intra în faliment
Unifarm se află, astfel, într-o situație fără ieșire: a primit de la Trezoreria Statului un împrumut de 1,15 miliarde de lei pentru achiziția de echipamente. A cumpărat echipamente scumpe și proaste, așa că a rămas cu ele în depozite și acum nu mai poate returna împrumutul. Fiscul a pus între timp sechestru pe birourile și pe depozitele Unifarm, iar surse din Ministerul Sănătății au spus că se ia în calcul declararea falimentului.
Jurnaliștii Recorder au obținut documente care arată că ministrul Sănătății, conducerea Guvernului și președintele României au fost înștiințați încă din luna aprilie despre situația delicată în care se află Unifarm. După ce, la începutul pandemiei, i-au dat bani pe mână și s-au lăudat cu achizițiile pe care le făcea, politicienii nu vor acum să-și mai asume nicio răspundere pentru dezastrul produs de Adrian Ionel. „A făcut totul de capul lui și va răspunde în fața legii“,a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Recorder.
Ionel are în acest moment un dosar penal, însă acesta vizează acuzații de șpagă pentru atribuirea unor contracte și nu felul în care a administrat Unifarm. Pentru acest dezastru pur și simplu nu poate fi tras la răspundere.
Compania Națională Unifarm a rămas în pragul falimentului, iar firmele cărora Adrian Ionel le-a împărțit contracte de sute de milioane au rămas cu banii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu