1.17.2021

UN DOCUMENT GLOBAL necesar pentru a TRĂI ”NORMAL”

 


Premierul elen Kyriakos Mitsotakis i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ”standardizeze” un pașaport covid în toate țările membre UE, pașaport care le va fi necesar celor care vor dori să circule în UE.. ”Cei care s-au vaccinat ar trebui să fie liberi să călătorească”, a scris Mitsotakis, premierul unei țări îndatorate pentru mai bine de o generație creditorilor externi și al cărei PIB depinde în bună măsură de turism.

Spania, Estonia, Islanda și Belgia au semnalat că sunt pentru introducerea unui tip de pașaport pentru cei vaccinați și că accepta și un schimb de date cu alte state membre UE.

Danemarca a făcut un pas mai departe și a anunțat că se pregătește să implementeze un ”pașaport Covid” care le-ar permite celor care au fost vaccinați să participe fără restricții la viața socială. Și guvernul Poloniei a anunțat o măsură similară – un ”pașaport” sub forma unui cod QR care va fi primit de cei care se vor vaccina. Ideea a fost inclusă în Programul Național de Imunizare din Polonia, adoptat în decembrie 2020. Aici se arată că polonezii care se vaccinează vor putea să folosească sistemul public de sănătate fără a mai fi testați înainte și nu vor fi supuși măsurilor de distanțare sociala, nu vor trebui să intre în carantină după intrarea în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

Israelul și provincia canadiană Ontario au anunțat că studiază posibilitatea introducerii unor pașaporate de imunitate.

Rusia a introdus deja un asemenea pașaport pentru cetățenii care s-au vaccinat, pașaport care le permite să circule liber în Rusia și să părăsească țara.

Dincolo de aceste inițiative ale guvernelor, sunt esențiale măsurile pe care le iau marile companii de transport aerian. Singapore Airlines este prima mare companie care a introdus obligativitatea unui certificat digital care să ofere acces la istoricul testărilor covid-19 și al vaccinărilor pasagerilor.

Pentru toate aceste ”pașapoarte” și pentru standardizarea lor este necesară o infrastructură. La asta lucrează o alianță de mari companii tech, inclusiv Microsoft, Oracle și compania de cloud computing Salesforce. Unul dintre cele mai avansate proiecte este cel al ONG-ului The Commons Project, care este susținut de Forumul Economic Mondial. Președintele The Commons Project spune că lucrează împreună cu mai multe guverne și că se așteaptă ca revenirea la o viață socială normală să fie posibilă doar pentru cei care pot prezenta teste negative Covid-19 sau pot face dovada vaccinării.

Financial Times scrie că The Commons Project a primit finanțare din partea Fundației Rockefeller pentru dezvoltarea unui tip de pașaport covid și că acest pașaport va fi implementat de cele trei mari alianțe mondiale ale companiilor aeriene: One World, Star Alliance și Sky Team.

Fundația Rockefeller a oferit până acum 500.000 de dolari pentru acest proiect. ”Coordonarea unui asemenea program uriaș ar trebui tratată ca un efort de război”, stă scris pe site-ul fundației.

Pe zi ce trece, devine tot mai limpede că guvernele vor adopta aceste pașapoarte de imunitate. Devine tot mai limpede că cei fără asemenea pașapoarte nu vor avea libertate de mișcare și nici nu vor putea participa la o mulțime de evenimente.

Grupul britanic pentru apărarea drepturilor omului Privacy International a avertizat că, dacă guvernele vor emite pașapoarte de imunitate, asta ar semnala că ne îndreptăm spre ”scheme de identitate digitală”. ”Odată ce există mai multe utilizări (acces la servicii) în mai multe domenii (sectorul public, privat), în mai multe țări (calatorii), înseamnă că ne apropiem de introducerea unui document de identitate global, de care fiecare va avea nevoie pentru a-și putea trăi viața”.

Anna Beduschi, de la Universitatea Exeter, este îngrijorată că introducerea unui vaccin de imunitate poate crea probleme mari în protecția informatiilor cu caracter personal. ”Apare o diferențiere între indivizi plecând de la starea lor de sănătate, ceea ce poate fi folosit pentru a stabili gradul de libertate al fiecăruia și drepturile și libertățile de care să se bucure”.

În aprilie 2020, șeful Autorității europene pentru protecția datelor, Wojciech Wewiorowski, spunea că ideea unui pașaport de imunitate este „extremă” și s-a declarat alarmat de apariția unor asemenea proiecte. Acum, când un număr crescând de state membre UE se pregătesc să introducă asemenea pașaporate și solicită standardizarea lor la nivelul UE, este puțin pronbabil ca vreun oficial de la Bruxelles să mai emită asemenea opinii.

Travel and Health Inssurance Journal scrie că, „dacă UE îi va obliga pe cei care călătoresc să se vaccineze, atunci companiile de asigurări de călătorie i-ar putea refuza pe cei care nu se vaccinează”.

Schengenvisainfo.com, un site independent ce oferă informații despre vizele Schengen, scrie, la fel, că asiguratorii îi vor refuza pe cei care nu se vaccinează. ”Chiar dacă cei care nu se vaccinează vor găsi o portiță și vor reuși să intre într-un stat membru Schengen, companiile ar putea refuza să le ofere asigurare”. ”Având în vedere volumul mare de știri false și teorii ale conspirației care curg de luni de zile despre pandemie si vaccinare, provocarea pentru UE nu va fi achiziționarea dozelor necesare de vaccin, ci convingerea populației că vaccinarea este importantă”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/catre-un-document-global-necesar-pentru-a-trai-normal/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu