1.17.2021

Ipocrizia statului profund se apropie de apogeu, criminalii de război condamnându-l pe Donald Trump

 


În urmă cu mai bine de cinci ani, mai multor comentatori li s-a interzis să mai publice articole în secțiunea dedicată a ziarului britanic The Guardian. Începuse deja sindicalizarea presei de mainstream, cu articole publicate simultan de marile jurnale, cu viziuni și limbaj aproape identice. Comentatorii refuzați au înființat un site, numit sugestiv Off-Guardian. Articole de opinie și de investigație care apăreau în urmă cu nici un deceniu în paginile The Guardian sunt acum catalogate drept conspiraționiste și nu-și găsesc locul decât pe site-ul Off-Guardian.

Poate nimic nu ilustrează mai bine evoluția presei în ultimii ani decât două articole despre noul impeachment al președintelui Donald Trump și mizele sale, publicate de The Guardian și Off-Guardian. Puse cap la cap, cele două articole de analiză/opinie pot oferi o imagine edificatoare despre evenimentele din Statele Unite. Acest lucru nu mai este însă posibil pentru presa de astăzi, care le oferă cititorilor doar exerciții de propagandă.

Bucuria înfierării, voluptatea zăngănitului de cătușe, glorificarea serviciilor secrete, inventarea de eroi care să se opună anti-eroilor nu sunt o marcă românească. Este o tendință generală la care presa de mainstream se aliniază.

Off-Guardian: Ipocrizia statului profund se apropie de apogeu, criminalii de război condamnându-l pe Trump

”Congresul SUA a votat pentru impeachment-ul președintelui Donald Trump. De această dată, pentru ”incitare la violență”, deși nu a existat nici incitare și nici violență. ”Violența” (atât cât a fost) se referă la protestele de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie. A fost o violență pe care a provocat-o poliția, care a  renunțat repede la cordoanele de securitate, permițându-le ”mardeiașilor” să intre în clădirea Congresului, unde aceștia și-au făcut selfieuri, au filmat interiorul și au furat corespondența lui Nancy Pelosi.

”Incitarea” la aceasta ”violență” este și ea o ficțiune, câtă vreme Trump a cerut pe rețelele ade socializare (mesajele au fost șterse de Facebook și de Twitter) ca protestatarii să plece acasă „în pace”. Desigur, Trump nu se poate apăra public, pentru că a fost interzis pe toate marile rețele sociale. A fost interzis împreună cu mii de susținători ai săi.

Trump nu a apărut niciodată în vreo fotografie cu capul tăiat al lui Joe Biden și nici nu a amenințat să arunce în aer Casa Albă. Iar susținătorii săi nu au dat foc niciunei clădiri.

Cu siguranță că niciunul dintre aceste adevăruri nu va fi spus în timpul dezbaterilor pentru impeachment, dezbateri care au fost dominate de o isterie cum nu s-a mai văzut de la atentatele de la 11 septemnbrie 2001 încoace.

Alexandria Ocasio-Cortez a spus că ”a crezut că va muri”. Un alt reprezentant democrat a spus că protestatarii încercau ”să distrugă guvernarea și să ne ucidă”. Un altul a spus că protestatarii au încercat să-i ”răpească” pe congresmani.

Însă nu a fost nicio răpire, nici crime (cu excepția unei femei neînarmate împușcată de poliție, însă presa este aproape sigură că femeia aceea a meritat să fie ucisă) și nu a fost nici o încercare de a distruge guvernarea.

Democrația americană, atâta câta e, este intactă. Iar miile de militari staționați acum în jurul Capitoliului și în restul Washingtonului vor menține democrația așa.

Între timp, se fac planuri pentru învestirea lui Joe Biden. Biden – care, potrivit numărătorii voturilor, este cel mai popular american care a candidat vreodată la președinție – va avea parte de o producție specială de televiziune în onoarea sa, unde gazdă va fi Tom Hanks. Este o modalitate inedită (și deloc proastă) de a-l prezenta națiunii pe noul președinte.

Se pregătește și un spectacol de solidaritate pentru a ”uni America”. Vor participa foștii președinți  Clinton, Bush jr. și Barack Obama.

Toți trei sunt responsabili pentru crime de război, inclusiv tortură, execuții extrajudiciare, vizarea deliberată a civililor, folosirea muniției cu fragmentare, detenție fără judecată pe termen nelimitat. Au mințit la ONU, a susținut supravegherea în masă a populației, au ordonat lovituri cu drone la nunți și funeralii.

Se pare însă că nimic din toate astea nu înseamnă „incitare la violență”.

Prin urmare, apar veșnicele întrebări:

De ce statul profund este atât de dornic să-l înlăture pe Trump de la putere cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său?

Vom avea parte de o altă „răzmeriță” dacă Trump va fi îndepărtat?

Trump va fi oare condamnat?

Unde se va ajunge cu limitarea libertății de esprimare?

Câți dintre noi vor fi interziși pe rețelele sociale?

Asistăm la o lovitură de stat în Statele Unite?”.

 Viziunea The Guardian despre al doilea impeachment al lui Trump: urgent și necesar

”Roțile justiției se mișcă încet dar implacabil, strângând lațul în jurul lui Donald Trump și al bandei sale. Al doilea impeachment al lui Trump este fără precedent din doua puncte de vedere. Niciun alt președinte american nu a mai fost penalizat instituțional cu un al doilea impeachment. Trump trebuie să poarte acum această dublă povară a rușinii. Apoi, al doilea impeachment a fost cel mai rapid dintre toate. Asta pentru că, spre deosebire de celelalte impeachment-uri, a fost o reacție urgentă pentru a elimina un pericol la adresa democrației americane.

În urmă cu doar o săptămână, Trump folosea tribuna prezidențială pentru a-și promova minciunile despre rezultatul alegerilor din 2020 și a le cere susținătorilor săi să organizeze un marș asupra Capitoliului și să conteste votul. Astăzi, interzis pe bună dreptate pe rețelele sociale și în urma unui vot al Congresului de 232 contra 197, Trump devine un personaj umilit, deși niciodată umil. Trump a rămas sfidător și amenințător într-o intervenție de la Casa Albă, însă acum se află în fața unui al doilea proces în Senat și în fața perspectivei, dacă este găsit vinovat, de a nu mai putea deține niciodată o funcție în stat. Nu acesta este viitorul la care Trump se gândea.

În urmă cu un an, când Trump a fost supus primului impeachment, pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului, votul a fost unul pur partizan. Săptămâna aceasta, la al doilea impeachment, loialitatea partidului a fost puternică, însă au existat mișcări importante în rândul republicanilor, Zece reprezentanți republicani au votat împreună cu democrații, inclusiv Liz Cheney (fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney – n.red.).(…)

Democrații sunt înfuriați pentru ce s-a petrecut pe 6 ianuarie. Însă majoritatea lor in Camera Reprezentanților s-a redus la alegerile din noiembrie, iar Senatul este și mai echilibrat. Așadar, impeachment-ul îi poate ajuta să obțină sprijin la alegerile din 2022. Democrații au tot interesul să-i pună pe candidații republicani să aleagă între condamnarea și susținerea lui Trump. Cei care îl vor condamna vor avea de înfruntat nemulțumirea alegătorilor conservatori; cei care îl vor susține vor fi acuzați că sunt lacheii unui președinte căzut în dizgrație. Este o abordare câștigătoare din partea democraților.

Au fost zece zile care au zguduit lumea. Incitarea la un asalt asupra Capitoliului din partea lui Trump, lucru ce a condus la cinci decese, a fost o faptă îngrozitoare. La acest atac ieșit din comun la adresa democrației trebuie răspuns cu o hotărâre și o condamnare ieșite din comun. Trebuie să fie un răspuns care să reflecte gravitatea a ceea ce s-a întâmplat și care să restabilească autoritatea Constituției. Camera Reprezentanților a făcut asta. A curățat grajdurile. Răspunsul reflectă forța instituțiilor publice și a valorilor americane. Acum, scena este pregătită pentru ca Joe Biden și Kamala Harris să conducă America spre un altfel de viitor – asta dacă vor putea să o facă și dacă țara va dori să-i urmeze”, încheie The Guardian.

sursa:https://www.cotidianul.ro/impeachment-ul-lui-trump-intre-necesitate-si-maxima-ipocrizie/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu