În București nu mai sunt locuri pentru vaccinare. Vineri, în prima zi a etapei a doua, aproape 200.000 de români s-au înscris chiar în prima zi a campaniei. Toate locurile rezervate bucureștenilor s-au epuizat în doar câteva ore, iar un loc liber va fi disponibil abia peste 20 de zile.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a declarat, vineri seară, la Digi24, după ce jurnaliștii au sunat la un call center de unde au aflat că locurile în Capitală au fost epuizate, că ritmul trebuie adaptat la numărul dozelor de vaccin disponibile.
„Există un număr de 20 de zile în care se pot face programări, până la rapelul de la ziua 21, practic, însă în următoarele zile vom reevalua situația în funcție de numărul de doze și să putem extinde pe o durată mai mare”, a comentat Valeriu Gheorghiță, citat de site-ul televiziunii.
„Nu avem suficiente doze, din păcate. Dacă ne uităm la celelalte țări, toată lumea se uită la Israel în perioada aceasta, dar situația este cu totul diferită, având în vedere că numărul dozelor disponibile este incomparabil mai mare. La acest moment, noi trebuie să ne adaptăm ritmul de vaccinare în funcție de numărul de doze pe care le avem disponibile, asigurând pentru fiecare persoană atât doza inițială, cât și rapelul”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
El a explicat că practic în fiecare zi se vor elibera locuri. În București, sunt 24 de puncte de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 1.500 de persoane zilnic.
„Noi am pus în momentul acesta o limită de maximum 600.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile, pentru că nu vrem să cădem nici în cealaltă extremă, în care să avem persoane care se programează și să nu avem doze pentru ele”, a explicat Valeriu Gheorghiță. „În funcție de numărul de doze pe care noi le vom avea, practic extindem și creștem atât numărul de centre de vaccinare, cât și numărul de sloturi libere care să concorde cu dozele disponibile”, a adăugat medicul.
El a mai spus că odată făcut contul pe platforma de vaccinare, el nu se inactivează, iar atunci când se intră pe platformă se vede numărul de centre și locuri disponibile. „Orizontul (de așteptare) pe care noi l-am stabilit în acest moment a fost de 20 de zile, însă este o situație care va fi analizată în zilele următoare și vom decide dacă creștem numărul, vedem care este raportul la nivel național și care este gradul de ocupare în toate județele”, a menționat Valeriu Gheorghiță.
Ce este de făcut
„O să verificăm într-adevăr dacă sunt toate sloturile ocupate (în București). Ne vom uita la numărul de programări din toate județele, din toate punctele de vaccinare și în funcție de ritmul de programare, o să încercăm să redistribuim, tocmai pentru a crește accesul persoanelor care realmente doresc să se vaccineze”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
Există un calendar de livrare, care a fost negociat de Comisia Europeană cu fiecare companie dezvoltatoare a unui vaccin. Cu compania BioNTech -Pfizer, calendarul de livrare presupune săptămânal să primim, la fel cum primesc și celelalte țări, procente din numărul de doze contractate, care revin fiecărei țări în funcție de numărul populației. În România, pentru luna ianuarie aveam 150.000 de doze pe săptămână. Ritmul vaccinărilor trebuie să fie concordant cu aceste doze disponibile, încât să putem asigura fiecărei persoane și doza inițială, dar și rapelul.
Odată cu recomandarea de a extrage 6 doze dintr-o fiolă destinată inițial pentru cinci doze, avem acum un bonus de 20 la sută de doze în plus, adică 20.000 de doze pe săptămână, a explicat Valeriu Gheorghiță.
sursa:https://www.cotidianul.ro/vaccinare-cu-portia-in-bucuresti-nu-mai-sunt-locuri/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu