După ani de tensiuni, după suspendarea pe termen nelimitat din Partidul Popular European, premierul Ungariei, Viktor Orban, a luat decizia de a-i retrage pe europarlamentarii Fidesz din grupul PPE. Nu înseamnă că partidul de la guvernare din Ungaria a părăsit formal PPE, însă este limpede că acest lucru se va întâmplă în curând, fie prin retragerea voluntară a Fidesz, fie prin excludere, în baza statutului celui mai puternic partid european.
Presa din Ungaria salută decizia lui Orban, transmisă printr-o scrisoare adresată președintelui PPE, Manfred Weber. Analiștii europeni văd lucrurile altfel – părăsirea PPE va reduce uriaș influența Fidesz în Parlamentul European și la Bruxelles. Partidul, care are 13 eurodeputați, va trebui să găsească un nou grup parlamentar care să-l primească.
Katalin Novak, ministrul Familiei din Ungaria, a anunțat că Fidesz se retrage din grupul PPE pentru că nu mai acceptă ca europarlamentarii săi să fie constrânși să ia anumite hotărâri. Novak a spus că PPE va pierde un lucru foarte important odată cu retragerea Fidesz – o voce critică în interiorul partidului. Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, l-a criticat pe președintele Manfred Weber spunând că, de când se află la conducerea PPE, a slăbit partidul, în loc să-l întărească.
”În sfârșit” – așa se intitulează un editorial în care Magyar Nemzet salută părăsirea grupului europarlamentar al PPE de către Fidesz. ”În sfârșit punem capăt trăncănelilor care nu au niciun sens decât să-i mulțumească pe cei care nu pot fi niciodată mulțumiți. Am pus capăt unor târguri lipsite de principii și unor compromisuri care nu duc nicăieri. Am pus capăt umilințelor care să-l satisfacă pe mizerabilul Weber”. Și mai dură a fost publicația Pesti Sracok, care îi urează PPE-ului ”succes în scufundarea în imbecilitate”. Ziarul consideră că PPE este un soi de latrină în care ”Manfred Weber si toate celelalte nevertebrate târâtoare pot să sâsâie pe mai departe în întuneric. Însă Ungaria le-a trântit ușa. Europarlamentarii unguri pot să respire în sfârșit un aer curat”.
Criticii lui Viktor Orban consideră însă că premierul Ungariei și partidul său au cel mai mult de pierdut. Părăsirea grupului PPE este pusă nu pe seama dorinței lui Orban, ci pe seama deciziei iminente a PPE de a exclude definitiv Fidesz. Viktor Orban nu a făcut decât să-și retragă partidul pentru a se feri de umilința excluderii. Strategia lui Orban de a încerca o influențare sau chiar o reformare a PPE a eșuat.
Se încheie un mariaj de 21 de ani între Fidesz și PPE. În 2000, când Orban se afla la primul mandat de premier, PPE i-a făcut curte și l-a convins să-i părăsească pe liberalii europeni. Relațiile dintre Orban și liderii PPE au fost foarte apropiate. Plecat la Oxford cu o bursă oferită chiar de George Soros, în 1989, tânărul Viktor Orban a intrat în contact cu profesori influenți și studenți ce se pregăteau să devină lideri – Radoslaw Sikorski (timp de zece ani ministru al Apărării și ministru de Externe al Poloniei), David Cameron sau Boris Johnson (actualul ministru de Externe britanic, fost primar al Londrei), Timothy Garton Ash (viitor analist al revoluțiilor din 1989 și al transformărilor din fostul lagăr socialist). Orban a învățat să-și construiască o rețea de relații și să și-o mențină, iar asta poate explica modul în care PPE a tolerat deciziile luate de Viktor Orban în ultimii zece ani, decizii privind justiția, privatizările, presa, sistemul bancar, decizii care în alte state din regiune, cu excepția Poloniei, s-au dovedit doar o cale spre sinuciderea politică. Ba chiar fostul președinte PPE, Joseph Daul, îl alinta pe Orban spunându-i ”copilul teribil” al PPE, în timp ce la Budapesta se făceau naționalizări, se adopta o constituție cu accente revanșarde și se reforma justiția într-un mod de neconceput în alte noi state membre UE.
Idila aceasta pare să se fi încheiat în momentul în care a început campania anti-Soros a premierului Viktor Orban, și mai ales atunci când această campanie împotriva migrației, a ONG-urilor cu finanțare externa și a Universității Central Europene a făcut o asociere între George Soros și președintele de atunci al Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, unul dintre liderii PPE. Partidul european a așteptat doar să treacă hopul alegerilor europene din 2019, pentru a nu-l scăpa pe Orban, ideologul iliberalismului, în tabăra partidelor antisistem din Europa. După ce această tabără, alături de socialiști, a fost înfrântă, PPE a decis să se lepede de premierul Ungariei.
Din acest moment tunurile PPE vor fi puse pe guvernul Ungariei, în special prin mecanismul ce leagă finanțarea europeană de respectarea statului de drept (mecanism pe care Polonia și Ungaria au reușit într-o oarecare măsură să-l facă mai puțin agresiv). PPE va mobiliza toată susținerea pentru opoziția maghiară unită (partide liberale, socialiștii, ba chiar și extrema dreaptă – Jobbik), pentru a-l învinge pe Orban la alegerile din 2022. Rămâne de văzut care va fi replica Fidesz și alianța pentru care va opta la nivel european, aici favorizat fiind Partidul Conservatorilor și Reformiștilor, din care face parte partidul de guvernare din Polonia, alături de Vox, aflat în ascensiune în Spania.
sursa:https://www.cotidianul.ro/premierul-ungariei-paraseste-latrina-ppe/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu