3.22.2021

Scandalul măștilor se extinde în Germania. Încă un politician influent și-a dat demisia

 


Un influent politician din Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU), Alfred Sauter, a demisionat duminică din toate funcţiile deţinute în partid, acesta fiind cel mai recent caz din scandalul legat de achiziţionarea măştilor sanitare care a costat blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel o scădere substanţială de popularitate, transmite Reuters.

Sauter este anchetat de procurori pentru acuzaţii de luare de mită în schimbul acordării unor contracte de cumpărare a măştilor sanitare în timpul pandemiei de coronavirus. El a negat toate acuzaţiile, transmite Agerpres.

Alfred Sauter este cel puţin al treilea politician conservator german care demisionează în legătură cu scandalul măştilor sanitare.

Conform Spiegel, compania soțului lui Spahn a vândut măști Ministerului Sănătății. Burda GmbH a vândut peste jumătate de milion de măști FFP2 către Ministerul Federal al Sănătății. Soțul lui Jens Spahn conduce biroul reprezentativ Burda din Berlin.

Acest scandal intervine cu jumătate de an înaintea alegerilor legislative federale, care vor da Germaniei un nou cancelar, Angela Merkel anunţând că nu doreşte un al cincilea mandat la conducerea executivului de la Berlin.

Un sondaj de opinie realizat de agenţia Kantar indică faptul că sprijinul pentru blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată şi CSU este de 27%, cu doar cinci puncte procentuale mai multe decât susţinerea pentru Verzi. În luna mai a anului trecut, în plină pandemie de COVID-19, blocul conservator se bucura de susţinerea a 40% din electorat.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a condamnat îmbogăţirea unor parlamentari în urma unor afaceri legate de aprovizionarea cu măşti faciale împotriva COVID-19, calificând drept „ruşinoase” astfel de practici, relatează dpa, potrivit Agerpres. Aceștia ar fi câștigat sute de mii de euro din contracte cu produse sanitare. Șeful statului spune că astfel de parlamentari nu au ce căuta în Bundestag.

Reacţia președintelui german vine după apariţia în spaţiul public a unor dezvăluiri potrivit cărora doi parlamentari conservatori din partide aflate la guvernare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), ar fi câştigat sute de mii de euro în urma unor afaceri legate de furnizarea de măşti în timpul pandemiei de coronavirus.

Cazul constituie mai mult decât o abatere individuală, este o „otravă pentru democraţie”, a spus Steinmeier la un eveniment organizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Nu este vorba doar de încrederea în integritatea unor persoane, ci despre încrederea în integritatea statului şi a instituţiilor sale”, a spus el.

sursa:https://www.dcnews.ro/scandalul-mastilor-sanitare-se-extinde-in-germania-inca-un-politician-influent-si-a-dat-demisia_809199.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu