3.30.2021

VICTORIE în Instanță: Curtea de Apel București a anulat în întregime penultimul Ordin al lui Arafat cu privire la Timișoara

 


Curtea de Apel București a admis cererea invocată de Asociația Academia Memoriei de la Timișoara în anularea deciziei de prelungire provizorie a carantinării Timișoarei luate de șeful DSU, Raed Arafat, pe 21 martie 2021, împotriva hotărârii comitetului județean de urgență de a nu mai prelungi carantinarea.

Deși decizia lui Arafat a expirat pe 24 martie, după ce și-a produs efectele, faptul că ea este anulată de justiție, chiar și o săptămână mai târziu, reprezintă o victorie psihologică majoră a societății civile românești și un precedent pentru alte acțiuni similare de apărare a Constituției și a Drepturilor cetățenești.

„Asociația Academia Memoriei de la Timișoara, prin președinte av. dr. Sbârnă Sever Alexandru și reprezentată în instanță de avocat Ana Săcrieru a obținut anularea în întregime a Ordinului 6699/21.03.2021 al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind carantinarea Timișoarei,  pentru limitarea drepturilor și libertăților fundamentale cetățenești. 

Azi, 30 martie 2021, Curtea de Apel București a admis cererea motivată prin aceea că temeiul juridic invocat pentru emiterea acestui ordin este unul care nu se încadrează în limitele constituționale. Astfel, Asociația a arătat că prin Decizia CCR 152/2020 s-a statuat că Guvernul are o competență de legiferare limitată în domeniile care vizează drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, precum și în ceea ce privește adoptarea unor reglementări care suprimă, aduc atingere, prejudiciază, vatămă, lezează, în general, antrenează consecințe negative asupra drepturilor, libertăților și îndatoririlor constituționale. 

Pe de altă parte, Asociația a mai invocat desconsiderarea art. 12 din Legea 136/2020 prin aceea că lipsește o hotărâre a Comitetului Județean Timiș care să fi stat la baza ordinului de prelungire a carantinării, precum și încălcarea gravă a principiului proporționalității și necesității măsurii dispuse prin el”, a transmis av. Ana Săcrieru în exclusivitate pentru ActiveNews.

După cum aminteam în urmă cu 4 zile, mai multe asociații din Timișoara au contestat în justiție decizia prin care Raed Arafat a dat peste mână autorităților județene și a prelungit carantinarea Timișoarei și a comunelor limitrofe. Atât asociațiile respective, cât și Asociația „Academia Memoriei”, au obținut câștig de cauză din partea Curții de Apel București.

O atitudine rușinoasă este că, timorate probabil de intruziunea lui Arafat, autoritățile județene și-au călcat pe decizia anterioară și au prelungit miercurea trecută carantinarea Timișoarei și a comunelor limitrofe cu încă 7 zile, făcându-se astfel voia Bucureștiului și nu a județului Timiș. Să vedem ce vor mai hotărî mâine, în lumina victoriei în Justiție a societății civile și pe fondul protestelor anti-restricții!

sursa:https://www.activenews.ro/stiri/VICTORIE-in-Instanta-Curtea-de-Apel-Bucuresti-a-anulat-in-intregime-penultimul-Ordin-al-lui-Arafat-cu-privire-la-Timisoara.-EXCLUSIV-165986

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu