6.06.2021

Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor. Amazon şi Facebook intră sub incidenţa noilor propuneri

 


Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor, pași importanți către transparența climatică și intensificarea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 - sunt principalele rezultate ale reuniunii miniștrilor de finanțe ai grupului G7, al statelor puternic industrializate.

Întâlnirea de la Londra a pregătit-o pe cea a șefilor de state și de guvern G7 de săptămâna viitoare, la care va participa și președintele american, Joe Biden. Atât Amazon cât şi Facebook vor intra sub incidenţa noilor propuneri de impozitare cu minim 15% din profitul companiilor, valabil la nivel global, a anunţat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, pe Twitter.

Întrebată dacă cele două companii vor fi vizate de propunere, Yellen a răspuns: „Propunerea va include marile firme profitabile iar acele firme, cred, se vor califica în aproape orice definiţie„. În comunicatul comun al miniştrilor de Finanţe din G7 se arată că propunerea va taxa „cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale” în ţările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate.

Amazon are o marjă de profit mai scăzută decât a majorităţii companiilor din domeniul tehnologiei, iar ţările europene sunt îngrijorate că nu va intra sub incidenţa impozitului minim de 15% pe profitul companiilor.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul reprezintă „o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume„. În schimb, ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară va fi potenţial afectată, din cauza ratei impozitului pe profit de 12,5%, a afirmat că orice acord global trebuie să ţină cont şi de statele mai mici.

Janet Yellen le-a cerut statelor din G7 şi altor ţări să menţină sprijinul fiscal pentru redresarea economiilor lor şi să facă investiţii pentru a lupta contra schimbărilor climatice şi a inegalităţilor.

„Economiile din G7 au spaţiu fiscal pentru a-şi accelera redresarea nu doar pentru a ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (Covid-19) ci şi pentru a sprijini revenirea la traiectoria de creştere de dinaintea pandemiei. De aceea continuăm să cerem schimbarea modelului nostru de gândire, de la „să nu retragem prea curând măsurile de sprijin”, la „ce se mai poate face acum„, a declarat secretarul Trezoreriei SUA.

A fost pentru prima dată de la debutul pandemiei când miniştrii de Finanţe din ţările puternic industrializate s-au întâlnit în persoană, această reuniune precedând summitul şefilor de stat din G7 care va avea loc în perioada 11-13 iunie în Cornwall, Marea Britanie.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu