6.23.2021

„În România sunt cele mai ieftine alimente din UE” ... DAR și PENSIILE cele mai MICI din UE, ZIC !

 


Florin Cîţu a anunţat că Eurostat confirmă faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul European de Statistică, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii  în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România.

„EUROSTAT confirmă – în România sunt cele mai IEFTINE alimente din UE !”, a scris premierul pe Facebook.

Potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul European de Statistică, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE. Cele mai mici preţuri se găsesc în România (55% din media UE), fiind urmată de Bulgaria (56%) şi Polonia (58%).

Cele mai mari preţuri din 2020 s-au înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Per ansamblu, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin şi cel mai scump stat membru UE.

În 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).

Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Averea românilor a crescut cu 9% anul trecut, o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest, de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, iar bunăstarea globală a atins un nou record, pe fondul pandemiei, arată un raport al Boston Consulting Group (BCG). Până la sfârşitul deceniului, China va depăşi SUA şi va ţara cu cea mai mare concentraţie de persoane a căror avere individuală depăşeşte 100 milioane dolari.

”Bunăstarea financiară globală a înregistrat un nou record în 2020, în creştere cu 8,3%. Pe fondul pandemiei Covid-19, performanţa puternică a pieţei bursiere şi creşterea economiilor de către persoanele fizice au alimentat un progres al bunăstării”, potrivit unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG).

Această evoluţie este în contrast cu impactul recentelor crize globale: în timpul crizei din 2008, bunăstarea financiară globală a scăzut cu 7,8% şi a stagnat când a izbucnit bula dot-com din 2002, relevă raportul.

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% faţă de 2019, calculată la o monedă constantă. Este o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include şi Ţările Baltice şi Rusia, se arată în raportul BCG, Global Wealth Report.

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puţin polarizată decât în ​​alte părţi ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deţine mai puţin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală. În acelaşi timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% faţă de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est”, a declarat Nimrod Pais, director general şi partener BCG.

Conform raportului, America de Nord, Asia (cu excepţia Japoniei) şi Europa de Vest vor fi principalii generatori de bunăstare financiară la nivel global, reprezentând 87% din noua creştere a bunăstării financiare la nivel mondial, din prezent până în 2025. BCG preconizează că, datorită creşterii financiare înregistrată de Asia, până în 2023 Hong Kong îi va lua locul Elveţiei ca lider de piaţă pentru administrarea bunăstării transfrontaliere, potrivit News. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu