6.23.2021

PSD a depus moţiunea împotriva guvernului Cîţu

 


PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu, care a a afirmat că Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele româneşti şi şi-a exprimat speranţa ca, spre binele României, moţiunea să treacă.

Sorin Grindeanu a fost întrebat ce şanse are moţiunea să treacă, acesta spunând că sunt informaţii că sunt mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare care ar urma să „întoarcă armele”. Grindeanu a explicat şi care sunt variantele pe care PSD le-ar lua în calcul, dacă moţiunea ar trece şi guvernul Cîţu ar cădea.

„Guvernul acesta este un dezastru. Noi suntem pregătiţi de guvernare. Singurele variante pe care PSD le ia în calcul sunt un guvern cu prim-ministru PSD, ori alegeri anticipate, altă soluţie nu există.

Au fost înghetaţe pensiile, au fost înghetaţie salariile, au fost îngheţate alocaţiile, iar pe partea cealaltă, în PNRR, vedem doar reforme catastrofale pentru România şi bani foarte mulţi pentru clientela lor politică. Românii, în aceste luni, au sărăcit, doar în mintea premierului Cîţu românii o duc mai bine. Aproape s-au dublat facturile la energie, preţul pe litrul de benzină a ajuns la şase lei, 70% dintre români spun în acest moment că România merge într-o direcţie greşită. Sperăm că printre cei 70% să se găsească şi parlamentari ai actualei coaliţiei de guvernare care să voteze”, a spus Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a explicat că în cursul săptămânii viitoare va fi votată moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Grindeanu a precizat că social-democrații îl vor susține pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier.

”Asta denotă o teamă, o teamă față de proprii parlamentari. Eu aș face un apel la parlamentarii puterii: să facă ceea ce este corect pentru România și să trimită în istorie acest premier arogant, să îl trimită în lanul de lavandă.

Probabil că moțiunea va fi votată săptămâna viitoare, după calendarul pe care îl avem.

S-au purtat negocieri de către președintele partidului. Colegii de la AUR vor vota această moțiune, probabil și din grupul minorităților vom avea voturi. Despre parlamentarii din arcul guvernamental nu aș vrea să discut foarte mult, dar mă pun în locul parlamentarilor PNL, care își doresc ca partidul să rămână la guvernare, deși văd care sunt problemele actualei guvernări.

Avem propunerea de premier în persoana colegului nostru Alexandru Rafila.”, a spus Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă au avut loc discuţii cu parlamentari, chiar şi cu cei din coaliţia de guvernare, pentru a vota această moţiune, Sorin Grindeanu a răspuns: “S-au purtat negocieri în această perioadă de către preşedintele partidului. Din câte ştiu, şi ştiu bine, probabil colegii de la AUR vor vota această moţiune, probabil vor fi colegi parlamentari şi din grupul minorităţilor care vor vota această moţiune. În ceea ce priveşte parlamentari din arcul guvernamental, nu aş vrea să intru în amănunte, dar cred că tot ceea ce înseamnă această guvernare Cîţu îi pune, cel puţin pe o parte importantă din parlamentarii PNL într-o situaţie extrem de dificilă pentru că pe de o parte realizează că acest guvern este un dezastru, pe de altă parte şi-ar dori ca PNL să rămână la guvernare”.

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă, se arată în moţiunea de cenzură pe care PSD urmează să o depună la Parlament, intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.

„Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai ‘lucruri fantastice’! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?”, conform documentului făcut public, luni, de PSD, potrivit Agerpres.

Potrivit textului, în timp ce camarila politică şi firmele de partid au profituri grase”, „majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare”.

„În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ‘fantastice’! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public”, susţin social-democraţii.

PSD menţionează în moţiune că guvernarea are „zero credibilitate internă şi externă”.

„România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE. Atenţie, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria, de 3 ori mai scump decât Grecia – ţară trecută prin faliment – şi de 2 ori mai scump decât Polonia. Şi nu doar prin împrumuturile imense, prin scăderea exporturilor şi prin anularea programul de internaţionalizare a companiilor româneşti, practic vindeţi România la bucată. În timp ce Germania, Franţa, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Polonia, chiar şi Bulgaria îşi consolidează sistemul companiilor strategice deţinute de stat, guvernarea Cîţu face fix pe dos. Deşi v-aţi bătut cu pumnii în piept, deh ‘vine Dreapta la putere!’, niciun moment nu v-aţi propus să consolidaţi capitalul românesc – mic sau mare, de stat sau privat! Doar aţi dat un brânci în prăpastie capitalului privat şi aţi urzit planuri de vânzare a ceea ce a rămas profitabil în domeniile de importanţă strategică în România – energie, comunicaţii, transport, bancar! Dacă nu vă blocam planurile, noi, cei de la PSD, prin Legea de interzicere a vânzării companiilor de stat profitabile, până acum statul român nu mai avea nimic”, se mai arată în moţiune.

Social-democraţii afirmă că „atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului” a guvernanţilor „este înspăimântătoare”.

„Aţi abandonat sloganul liberal ‘prin noi înşine’ în favoarea celui pedelist ‘pentru noi înşine’. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ‘fantastice’, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru ‘împărţirea prăzii’ între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ‘fantastice’ a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă”, se mai spune în moţiune.

Procedura pentru dezbaterea moţiunii şi votul asupra acesteia

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu