6.05.2021

PUTIN vrea ca în Europa plăţile pentru gazul rusesc să se facă în euro, nu în dolari

 


După anunțul Ministerului rus de Finanțe despre trecerea la de-dolarizare, președintele rus Vladimir Putin a spus că euro ar putea fi considerată ca monedă de decontare în tranzacțiile legate de gazul rusesc.
Vladimir Putin a declarat vineri, 4 iunie, că este în favoarea ideii ca plăţile în țările europene pentru gazul rusesc să se facă în euro mai degrabă decât în dolari, ceea ce înseamnă o altă lovitură la adresa dolarului, Rusia având în plan să-și „de-dolarizeze” economia.
„Suntem pregătiți să luăm în considerare posibilitatea decontărilor în monedele naționale [...]. Euro este acceptabil pentru noi pentru plățile legate de gaz”, a declarat Putin în timpul unei discuții în video-conferință cu cancelarul austriac Sebastian Kurz, la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg.
Dolarul, adus la nivel de 0%
Pe 3 iunie, Ministerul rus al Finanțelor și Banca Centrală și-au anunțat decizia de a reduce investițiile Fondului Național de Asistență Socială (ETF) în active în dolari pe o perioadă de o lună.
Aproximativ 35% din investițiile FNB sunt stocate în dolari și acelaşi procent în euro, a declarat Ministrul rus de Finanțe, Anton Silouanov.
„Am decis să renunțăm complet la activele în dolari în favoarea euro și a aurului”, a spus Silouanov, care a explicat că dolarul va reprezenta 0%, euro 40%, yuanul 30%, aurul 20%, lira și yenul 5%, potrivit Sputnik France.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu