6.10.2021

Românii pot merge la nunți și botezuri fără vaccin sau test COVID-19. Magistrații au anulat restricția impusă de guvernanți

 


Judecătorii Curții de Apel din Cluj au anulat parțial hotărârea de Guvern care a stabilit această măsură. De la pronunțarea motivării, guvernanții vor avea la dispoziție 15 zile pentru a ataca decizia.

”S-a anulat parțial Hotărârea de Guvern 580/2021 a Guvernului, cu privire la condiționarea participării persoanelor la evenimente sportive, la spectacole, la aniversări particulare, condiționate de prezentarea vaccinării sau unui test negativ. Argumentele noastre s-au referit, în primul rând, la discriminare și la încălcarea dreptului de opțiune în ceea ce privește vaccinarea. În măsura în care hotărârea ar deveni definitivă, ea își produce efectele față de toată lumea”, a declarat avocatul Kapcza Mikolt Krisztina.

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, anularea în parte a Hotărârii de Guvern care privește condiționarea participării la spectacole, nunți, botezuri, competiții sportive sau alt gen de evenimente de prezentarea de către participanți a dovezii vaccinării sau a unui test negativ la Covid-19. Decizia este însă în primă instanță, iar premierul Florin Cîțu anunță că lucrurile nu vor rămâne așa.

„Nu va schimba, nu va influența, vom ataca această decizie și credem că vom câștiga”, a spus Cîțu.

Șeful DSU Raed Arafat a făcut câteva precizări importante privind numărul de persoane care au voie să participe la o nuntă, în anumite condiții, în interior și exterior.

Nunţile organizate în aer liber nu mai sunt restricţionate dacă toţi cei prezenţi sunt vaccinaţi, testați sau trecuți prin COVID-19, spune secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

Oamenii pot participa la nunțile organizate în exterior nelimitat dacă sunt vaccinați, testați sau trecuți prin COVID-19, precizează Arafat.

În interior pot participa până la 200 de persoane, doar în condiții similare, respectiv vaccinate, testate sau trecute prin boală.

În cazul în care invitații nu sunt testați sau vaccinați, în interior pot participa 50, iar afară 70, conform Mediafax.

Starea de alertă a fost prelungită în România

Se prelungește starea de alertă în România.

„Se prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile pe teritoriul României, începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea COVID-19.

Am să vă dau câteva elemente importante:

– Se redeschide punctul de trecere a frontierei României cu Republica Moldova la Rădăuți, Prun, județul Botoșani.

– Se permite, din data de 28 iunie 2021, participarea la evenimentul sportiv organizat în România în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de fotbal UEFA 2020 cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor

– Permiterea organizării și desfășurării în aer liber a evenimentelor, întâlnirilor în cadrul campaniilor aferente alegerilor locale parțiale din 27 iunie 2021, cu participarea unui număr de până la 1000 de persoane.

– Extinderea numărului de persoane care să participe la evenimente private: nunți, botezuri, la un număr de 200 de participanți în interior și asigurarea unei distanțe de doi metri pătrați pentru fiecare persoană.”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu