Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern. „E o zi importantă pentru Ministerul Mediului. E ziua în care directiva privind plasticul de unică folosință este transpusă în legislația din România printr-o ordonanță care introduce și în țara noastră acele obligații care au ca scop reducerea plasticului din natură.
S-a constatat, cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european, că majoritatea deșeurilor, de exemplu din zona maritimă, provin din plastic de unică folosință. Nu vorbim doar de plasticul în sine, ci și de poluarea cu microplastic. De aceea, există această directivă care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piață și a consumului de produse din plastic de unică folosință. Aceste produse sunt cele destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet. Produsele din aceste ambalaje sunt, de regulă, consumate din recipient, la fața locului sau sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară.
Ministerul Economiei a venit în sprijinul Ministerului Mediului și a efectuat testul IMM pe 9 iulie, a consultat mediul de afaceri și a făcut o analiză privind impactul acestui act normativ asupra economiei naționale. E important de subliniat că producția în sine e permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara UE. Nu producția în sine e interzisă, ci punerea pe piață”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă.
Ordonanța se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe de care se prind baloane, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipiente pentru băuturi utilizate pentru a conține lichide cu o capacitate de până la trei litri și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tuturn, adică acele filtre care conțin plastic. Se va aplica și pungilor de transport de plastic subțire. Sunt vizate produse din materiale plastice oxodegradabile și echipamente de pescuit care conțin plastic.
Măsurile cuprinse în ordonanță:
„Se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință (cele menționate mai sus). Vor fi reguli noi pentru consum, privind regulile extinse ale producătorilor. E un pas important. Urmează norme de aplicare, norme privind producătorii. Sunt multe alternative, produse biodegradabile”, a mai spus ministrul Mediului.
-Producătorii sunt pregătiți pentru această schimbare. Consultarea cu mediul de afaceri a început din 2020. Impactul asupra producției era previzibil. Am văzut mulți producători de unică folosință care au trecut pe produse biodegradabile. Oferă soluții pentru materiale poluante.
Lucrurile sunt foarte clare în privința punerii pe piață. Cantitățile nu sunt certe. Un lucru e cert – odată cu apariția ordonanței nu vor mai fi puse pe piață astfel de produse, ci vor rămâne pe piață doar produse ce nu dăunează mediului.
-Stocurile pot fi epuizate. Nu pot fi puse pe piață produse noi. Cele de acum vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice. Se interzice punerea pe piață și din acel moment stocurile se epuizează treptat.
-Nu sunt prevăzute amenzi pentru stocurile care sunt deja pe piață în momentul apariției ordonanței. Amenzi vor primi cei care nu respectă regula. Trebuie să controlăm riguros produsele care intră pe piață.
Unde va exporta România plasticul?
-Va trebui să exporte în țări din afara UE. E destul de complicat. China produce produse de acest gen.
Spuneați despre aceste cantități că nu sunt certe. Totuși, cu aproximație, câte sunt, ca să ne facem o părere?
-Cantitățile nu au fost estimate ca să vă pot da o cantitate la nivel național. În toate statele membre trecerea a fost una lină de la produse din plastic la produse biodegradabile.
Cât de scumpe sunt variantele noi față de cele din prezent?
-Nu cred că poate influența semnificativ prețurile produselor. O comparație pe care o am de câteva săptămâni… prețul unei pungi era de un ban. De la un bani la doi bani, ceva de genul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu