OMV Petrom a finalizat tranzacția pentru achiziția participației de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration
& Production GmbH și întră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași. Astfel, participația OMV Petrom în perimetru, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, este acum de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator. “Această achiziție este un pas important în strategia noastră de a ne extinde operațiunile Upstream în regiune. OMV Petrom desfășoară activități în Marea Neagră de peste patru decenii ca operator și a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește apele de mare adâncime în calitatea sa de non-operator în cadrul licenței pentru Neptun Deep din România”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorțiului format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%).
Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km2 cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 km2. În prezent, datele seismice sunt procesate și, în funcție de rezultate, joint venture-ul va desfășura activități viitoare de explorare.
Nu departe de Han-Asparuh și de Neptun Deep se află perimetru Sakarya despre care turcii este foarte bogat în hidrocarburi. Conform lui Fatich Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, valoarea estimată a zăcământului găsit de Turciaeste de 80 de miliarde de dolari. Ca să ajungă a exploatarea acelui zăcământ, turcii vor trebui să investească mai întâi 6 miliarde de dolari. Se estimează că primele cantități de gaze vor fi scoase în 2023. Zăcământul, despre care s-a spus că ar avea 320 miliarde de metri cubi de gaze, este situat la o adâncime de 2.100 metri, în perimetrul Sakarya din Marea Neagră, aflat la aproximativ 170 de kilometri de coastele nord-vestice ale Turciei.
Lângă Sakarya și Han-Asparuh se situează Neptun Deep, în apele adânci ale platoului continental românesc al Mării Negre, perimetru concesionat de OMV Petrom și ExxonMobil din SUA. Se estimează că potențialul zăcământului ar fi de aproape 80 de miliarde de metri cubi. Să notăm că anual consumul intern de gaze este undeva la 11 miliarde de metri cubi. Asta înseamnă că resursa din Marea Neagră conferă o dependență cât mai scăzută față de importuri, adică de gazul rusesc. Numai că românii își pun singuri bețe în roate. În loc ca investițiile de sute de milioane de dolari în explorare să se materializeze în primele cantități extrase, acestea au intrat în stand-by pentru că actualul cadru fiscal nu este favorabil companiilor petroliere. De exemplu, OMV Petrom și ExxonMobil sunt extrem de nemulțumite de forma legii offshore.
”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat. Decizia finală de investiție depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil și competitiv și de dreptul de a comercializa liber gazele naturale”, se arată în ultimul raport financiar al OMV Petrom.
sursa:https://www.cotidianul.ro/petrom-se-extinde-in-marea-neagra-bulgareasca/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu