8.31.2020

Cacofonia lui Iohannis, de Ziua Limbii Române

 


Cacofonia lui Iohannis, de Ziua Limbii Române. Cu prilejul Zilei Limbii Române, celebrată astăzi, 31 august, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj care ar mai fi trebui, poate, revizuit.  Fiindcă avea o cacofonie de toată frumusețea. Sigur, cacofonia (sau disonanța) nu e interzisă în Limba Română, dar, e de recomandat să fie evitată. Și, când în mesajul postat pe site-ul Președinției.  Klaus Iohannis amintește despre scrierea și rostirea corectă a cuvintelor parcă-parcă ar fi trebuit ca textul să fie impecabil.

A! Cacofonia nu e singura „scăpare“ a textului scris de vreun consilier și atribuit președintelui. La final, plin de emfază, se precizează „Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm“. Pe bune? Care e subiectul în a doua propoziție a frazei? Nu cumva „fiecare“? Și, atunci, de ce avem așa un dezacord? Variante recomandate în acest caz: ori Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejeze. Ori: Limba este comoara noastră și este datoria noastră să o protejăm.

 

Ce zice profesorul Klaus Iohannis ?

„Limba ne definește identitatea și cultura, ne modelează și ne inspiră.(…) Un mesaj special se îndreaptă către cei care vorbesc și păstrează graiul românesc în afara granițelor. Sunt convins că nu este ușor să-și păstreze identitatea, limba și credința. Vreau să remarc totodată eforturile făcute de profesorii de limba română din afara țării care transmit noilor generații rădăcinile moștenite din trecut și îi ajută să se definească cultural și spiritual.(…) Școala nu transmite doar cunoștințe, ci formează caractere. Încurajarea lecturii, dezvoltarea caligrafiei, scrierea și rostirea corectă a cuvintelor ne dezvoltă ca oameni, ca societate și ca națiune. Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm. (..)

 sursa:https://www.cotidianul.ro/cacofonia-lui-iohannis-de-ziua-limbii-romane/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu