9.22.2020

Argumentul lui Piperea: „Banii de pensii nu sunt bani aruncați pe fereastră”

 


Atat BNR, cat si Consiliul fiscal sustin, in mod oficial, ca majorarea pensiilor cu 40% ar fi un risc sistemic.

Daca as fi populist, as spune asa – mentinerea pensiilor speciale/ocupationale la niveluri incredibil de ridicate si cumulul pensiilor cu salariul de la stat (inclusiv – sau mai ales – in cazul sefiimii BNR si a Consiliului fiscal) sunt adevaratele riscuri sistemice. Da’ nu sunt populist, deci nu zic.


Ce zic este ca, daca veniturile statului s-ar colecta integral si la timp* si daca banii adunati cu țărâita la buget ar fi chletuiti pe ceea ce realmente merita din punct de vedere social, economic si strategic**, ar fi bani suficienti pentru pensii, alocatii, majorari salariale pentru profesori, investitii in infrastructura educationala si sanitara etc.


Mai zic ca banii de pensii nu sunt bani aruncati pe fereastra, asa cum sunt fondurile de rezerva alocate cumpărării de primari si ajutoarele de stat pentru multinationalele care exporta profitul pentru a nu plati taxe. 

Banii de pensii, alocatii, salarii sunt bani care se duc in consum, care consum genereaza comert, tva si locuri de munca, venituri din profesii liberale sau activitati independente, care nu exista decât daca exista comert. Cei care au venituri nu sunt poveri pentru buget, ci surse de alimentare a bugetului. Trebuie sa fii deosebit de prost sau de rau intentionat sa nu observi asta.


Dar ce conteaza este doar linia de stat si de partid. Daca pensionarii-salariați-patroni-academicieni din BNR si din Consiliul fiscal (doua institutii conduse de doi fosti colaboratori/lucratori ai securitatii comuniste) au stabilit parcursul auster al economiei, pentru a determina, astfel, auto-invitarea FMI ca sa ne „salveze” din nou, asa cum ne-a distrus in 2009-2010, asa vor arata rapoartele ziselor institutii publice in urmatoarele 6-12 luni.

*de exemplu, 20% din veniturile din tva sunt ratate de marii finantisti din guvernul de dreapta; sunt zeci de companii, publice sau private, care nu achita de ani de zile cas si cass, pentru ca fie statul le acorda scutiri si esalonari pe banda rulanta, fie sunt in insolventa de zece ani sau chiar mai mult – cei curiosi sunt invitati sa analizeze situatia de la mediafax, realitatea media, remin, fortus, compania energetica a huilei; in fine, in pandemie, ultra-competentul guvern de driapta a acceptat sa nu execute silit corporatii pline de bani si resurse si sa nu le aplice penalitati si majorari de intarziere, generand gauri in incasari de mai mult de 25% din total
**s-a cumparat cu bani publici o banca privata greceasca; s-au alocat zeci de miliarde unor proiecte ratate (IMM Invest) sau afaceri private financiare (subventii pentru companii de garantii financiare si pentru IFN-uri); s-a cheltuit ilegal un miliard de euro in achizitiile pandemice (constatare Curtea de Conturi); s-au platit cu prioritate si chiar in avans despagubiri pentru imobile nationalizate (dar nu masei mari de pagubiti, ci rudelor, pretenarilor si sponsorilor politici – nu uitati ca familia ministrului de finante a determinat desfiintarea directiei juridice a MF pentru ca juristii de acolo se opuneau platii de despagubiri solicitate de acestia in justitie); s-au dat ajutoare de stat de juma’ de miliard de euro pe an companiilor energofage etc.

https://www.economica.net/raport-bnr-cre-terea-pensiilor-cu…


sursa:https://www.cotidianul.ro/argumentul-lui-piperea-banii-de-pensii-nu-sunt-bani-aruncati-pe-fereastra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu