10.09.2020

Daţi-ne-o pe Parascheva înapoi !

 


Protest la Iași vineri seara, în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Câteva zeci de persoane au venit să-și arate nemulțumirea față de interdicțiile impuse de autorități la pelerinajul Sfintei Parascheva.

Oamenii au venit cu lumânări în mâini, cu un spoi de pancarte, unii au stat în genunchi şi au intonat cântece religioase sau rugăciuni. Ei spun că vor libertate şi respectarea Constituţiei privind libertatea religioasă.

Printre cei care au venit în faţa Mitropoliei sunt persoane de toate vârstele, femei, copii şi preoţi.

Nu au fost lăsaţi să intre în curtea mitropolitană de jandarmi.

„Pelerinaj la metrou zilnic e permis! Pelerinaj la sfinţi o dată pe an – interzis! Chiar ne luaţi de proşti?”, „Guvern, avem libertatea religioasă garantată prin Constituţie. Nu poţi să îţi baţi joc de credinţa şi sufletul neamului românesc”, „Pas cu pas libertatea ni se ia. Mai întâi mişcarea, apoi exprimarea religioasă”, „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi”, sunt mesajele protestatarilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 5 octombrie că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Patriarhia Română consideră că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în Iași este o „măsură disproporționată, discriminatorie”. Oficialii BOR speră că „se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași”.

„Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Conform acestuia, Arhiepiscopia Iaşilor s-a pregătit intens pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că această pregătire temeinică şi cooperarea cu autoritățile locale erau „o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”.

„Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, se mai arată în comunicat.

Mitropolia Moldovei a solicitat, vineri, Prefecturii Iași să facă demersuri pentru anularea, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a restricțiilor privind pelerinajele, în condițiile în care doar ieșenii se pot închina la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva, zilele acestea.

Prefectura Iași a primit vineri o adresă oficială din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) prin care se solicită CJSU Iași să inițieze demersuri către CNSU pentru abrogarea Hotărârii nr. 47/05 oct 2020, ce privește, între altele, restricționarea accesului pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă.

De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35 din 6 octombrie 2020, în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din anexa nr. 1 a hotărârii CJSU Iași.

„Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași”, anunță Prefectura Iași.

Astfel, Prefectura Iași a transmis adresele respective pentru a obține punctele de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și tuturor membrilor CJSU Iași.

După obținerea răspunsurilor de la CNSU și DSP Iași se va organiza o ședință punctuală pentru a aduce amendamente la decizia CJSU.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, a susținut că impunerea unor restricții la sărbătoarea Sf. Parascheva reprezintă o măsură discriminatorie, care încalcă numeroase prevederi legale, situația fiind foarte greu de înțeles și de acceptat.

În prezent, doar ieșenii pot intra să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinajul din anii trecuți nemaiavând loc.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, vineri, că au luat act cu „profundă mâhnire” de situaţia, fără precedent în istorie, „de îngrădire discreţionară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iaşiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei şi a poporului român”.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Episcopiei Huşilor, se afirmă că toţi credincioşii din eparhie trăiesc aceeaşi dezamăgire ca şi cei din Arhiepiscopia Iaşilor şi din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor.

„Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esenţiale de pe harta trăirii actului credinţei. Acolo se simt ca acasă, chiar şi fără actul de identitate. Măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor, au fost constant susţinute de Biserică, cu conştiinţa faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu. Din nefericire, observăm obstinaţia cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spaţii predilecte de răspândire a virusului şi gesturi incompatibile cu sănătatea şi vecine cu iresponsabilitatea”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Huşilor.

Aceştia au afirmat că sunt solidari şi susţin mesajul transmis de mitropolitul Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat „Durere adăugată la durere”.

„În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: ‘Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor’. Rugăm pe toţi preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin. Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune”, precizează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au reiterat îndemnul către cetăţeni de a trata cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecţie sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, pentru a se proteja pe ei şi pe cei din jurul lor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/dati-ne-o-pe-parascheva-inapoi/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu