10.02.2020

Va reuși Vasile Dâncu să distrugă PSD-ul ?

 




Vasile Dâncu este reprezentantul vestitutului „Grup de la Cluj” și președintele ales al actualului Consiliul Național al PSD. A fost readus în partid prin voința lui Marcel Ciolacu pentru ca, împreună cu Sorin Grindeanu, ales ca vice-președinte PSD, să refacă imaginea partidului și chiar să-l reconstruiască. După ce model sau cu ce perspectivă, aceste lucruri rămîn încă o mare necunoscută.

Pînă una alta, să vedem ce rezultate a obținut PSD Cluj la ultimele alegeri locale:

– președintele Consiliului județean Cluj a fost ales cu 50,45%, deci PSD a pierdut detașat
– în principalele localități din județul Cluj au fost aleși următorii primari: municipiul Cluj-Napoca – Emil Boc (PNL); municipiul Câmpia Turzii – Dorin Nicolae Lojigan (PNL); municipiul Dej – Morar Costan (PNL); municipiul Gherla – Ionel Ovidiu Drăgan (PNL); oraşul Huedin – Mircea Moroşan (PNL). Deci PSD nu a reușit să cîștige nici măcar o primărie importantă!
– în Consiliul județean Cluj au fost obținute următoarele mandate: PNL – 19, USR PLUS – 5, PSD – 5.
– în tot județul Cluj, numărul mandatelor de consilieri a fost împărțit astfel: PNL – 423, PSD – 180.
Concluzia este că PNL a obținut succese pe linie la toate categoriile, iar PSD abia dacă joacă rolul de pisică beată în tot județul Cluj.

Și, atunci, tocmai de la Vasile Dâncu se așteaptă o revigorare a partidului, o reformare solidă? Nu cumva „reformarea” PSD înseamnă în viziunea lui Vasile Dâncu aducerea partidului la scorurile „zdrobitoare” obținute de filiala Cluj?

Nu trebuie uitat că, în timp ce organizația din Cluj a lui Vasile Dâncu a fost la ultimele alegeri abia pe la genunchiul PNL, alți primari au reușit să obțină victorii însemnate în bătălia cu PNL. Astfel, Nicolae Băluță a cîștigat primăria Sectorului 4 din Capitală cu 57,03%, față de Simona Spătaru (PNL – USR PLUS), care a luat doar 29,88%, iar la Craiova Olguța Vasilescu a cîștigat un nou mandat cu 125.069 voturi, față de 85.042 voturi ale lui Nicolae Giugea de la PNL!

Și, cu toate acestea, pe cine a ales Vasile Dâncu să se certe imediat după readucerea sa în partid? Tocmai cu Olguța Vasilescu, despre care spunea într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu: „Olguta Vasilescu are eticheta, am făcut multe studii de brand pe oamenii partidului, ea are eticheta că minte. Ea a spus că nu a pierdut niciodată alegerile și că noi la Cluj am făcut 7-8%”! Și, ce să vezi?, la alegerile de acum candidatul PSD a obținut la Cluj doar 7,4%! Nu avea dreptate Olguța Vasilescu, cînd i-a spus noului strateg al PSD: „El, care nu a reușit să ia mai mult de 7 la sută la Cluj și care a fost mîna dreaptă într-un guvern condus de Cioloș! Asta spune o „nesimțită” care nu a pierdut niciodată alegeri cînd a fost pe vreo listă sau a candidat uninominal și care nu acceptă lecții și jigniri de la unii care își închipuie că politica înseamnă blaturi, dosare și discursuri sforaitoare”?

Nu e treaba mea să lămuresc problemele vreunui partid, dar nu ne putem uita nepăsători cum cel mai mare partid din România a fost predat în brațele SRI cu ajutorul unor cozi de topor infiltrate chiar la vîrful acestuia, căci democrație înseamnă să ai și o Opoziție puternică, mai ales atunci cînd însuși președintele țării nu se sfiiește să fie perceput ca lider al partidului de guvernămînt.

Or, Vasile Dâncu, Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu, deci primii trei oameni din PSD, au prea multe legături cu SRI sau SIE pentru a aștepta cineva de la ei vreo strategie personală care să nu fie virusată de strategii serviciilor secrete care lucrează politic pentru Klaus Iohannis și PNL.

Cu atît mai mult este de neînțeles aducerea lui Vasile Dâncu ca reformator al PSD, cu cît sînt binecunoscute relațiile lui dintotdeauna cu serviciile secrete și cu grupurile așa-zis strategice coordonate de acestea. Nu cred să fi uitat cineva episodul „sufrageria lui Oprea”, unde a fost prezent și Vasile Dâncu, acolo unde s-a pus la cale cîștigarea celui de-al doilea mandat la Președinție de către Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană, care era candidatul PSD:

După aceste alegeri locale și cu puțin timp înaintea celor parlamentare, PSD se află la un moment de răscruce, cînd trebuie să ia decizii importante, fie în legătură cu data alegerilor generale, fie cu depunerea unei moțiuni de cenzură, fie chiar în legătură cu suspendarea Președintelui.

Cu Vasile Dâncu în poziția de președinte al Consiliului Național al PSD, este greu de crezut că PNL și Klaus Iohannis vot fi deranjați cu măsuri radicale din partea PSD. Firele nevăzute care-l leagă de structurile unde se iau deciziile îl fac pe Vasile Dâncu mai degrabă cureaua de transmisie a acestora, care va pune în mișcare hotărîrile din cadrul PSD.

Cît privește reconstrucția PSD sub conducerea lui Vasile Dâncu, sînt de urmărit evenimentele din viitorul apropiat pentru a vedea ce înseamnă acest lucru în viziunea serviciilor. Din declarațiile lui Klaus Iohannis îl putem intui. Rămîne să observăm ce reverberații vor fi înregistrate în interiorul PSD.

sursa:https://www.cotidianul.ro/va-reusi-vasile-dancu-sa-si-atinga-obiectivul-adica-distrugerea-psd/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu