11.09.2020

Orange preia divizia de servicii fixe a Telekom România

 


Orange România a semnat acordul pentru achiziţia pachetului majoritar de 54% din acţiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications, preţul de achiziţie fiind de 268 milioane euro. Orange va plăti un preţ de achiziţie total de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă şi considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacţiei, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications şi incluzând baza de clienţi convergenţi”, au anunțat reprezentanții cumpărătorului. Grecii de la OTE îşi păstrează statutul de acţionar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (TKRM). „La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acţiuni (100%), valoarea acţiunilor deţinute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacţiei, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant”, anunţă OTE, la rândul său.

TKR este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro, raportată în 2019. TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Achiziţia Telekom Romania Communications de către Orange România va determina o creştere a competitivităţii în piaţă, securizând totodată viitorul companiei prin investiţii pe termen lung, prin sprijinirea transformării digitale a economiei şi societăţii româneşti, oferind astfel perspective stabile şi pozitive pentru angajaţii săi, spun reprezentanţii OTE.

„Vânzarea participaţiilor deţinute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităţilor şi planurilor de creştere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea grupului şi a genera valoare pentru toate părţile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanţa Telekom Romania şi rămâne pe piaţă prin Telekom Romania Mobile Communications. Achiziţia TKR de către Orange România va asigura creştere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivităţii pe piaţă în beneficiul clienţilor şi pe cele ale transformării digitale ale economiei şi societăţii româneşti”, spune Michael Tsamaz, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al OTE.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019 şi este operatorul mobil numărul 1 în România. „Graţie acestei achiziţii, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea reţelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicaţii, ce va deservi pieţele B2C, B2B şi IT&C”, mai arată operatorul.

”Doresc să salut parafarea acordului privind achiziția de către Orange a participației majoritare de 54% deținute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) de către grupul OTE. Aceasta este fără îndoială cea mai importantă tranzacție din piața de telecomunicații din România din ultimii ani. Desigur, semnarea acordului între cele două parți este un pas deosebit de important, iar finalizarea efectivă a tranzacției va fi posibilă după aprobarea autorităților europene din domeniul concurenței.
Date fiind implicațiile strategice ale acestui demers pentru România, vă asigur că statul român a fost foarte activ în acest proces și nu am fi ajuns în punctul în care ne aflăm astăzi fără consultarea statului român. Participația noastră are o importanță deosibită și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate. Deși statul român nu a fost parte a tranzacției, a fost tratat ca un partener serios și credibil de dialog și a avut un cuvânt foarte important de spus. Până la urma, asta ar trebui să fie normalitatea și nu excepția de la regulă”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/orange-preia-divizia-de-servicii-fixe-a-telekom-romania/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu