1.23.2021

Foștii directori CIA și FBI vor ”distrugerea” Partidului Republican

 


Nu puține au fost momentele în care jurnaliști și universitari americani i-au comparat pe susținătorii lui Donald Trump cu membrii unui „cult”, asta în condițiile în care Trump este perdantul cu cele mai multe voturi (peste 70 de milioane) al unor alegeri prezidentiale americane.  Fosta jurnalistă NBC Katie Couric a vorbit despre „deprogramarea” simpatizanților lui Trump, pe care i-a asemănat cu membrii unui cult. La fel a facut și un ”expert în culte”, invitat să vorbească la CNN.

Profesoara Loretta Ross, de la Smith College, care predă studii de gen, a cerut luarea unor măsuri punitive la locul de muncă împotriva cetățenilor care îl susțin pe Trump. ”Republicanii nu mai au dreptul să existe ca partid politic legitim, pentru că sunt într-o derivă autoritară încă din 1964-1965. Toți președintii republicani selectați nedemocratic începând din anii 1960 (de un colegiu electoral menit să ne fure drepturile) nu au dezavuat această aripă neofascistă a partidului lor. Nu mai pot să le acord republicanilor prezumția de nevinovăție după acești 50 de ani”, a scris Ross.

A sărit împotriva alegătorilor lui Trump și jurnalista Jennifer Rubin, de la The Washington Post. ”Trebuie ca împreună să distrugem din temelii Partidul Republican. Trebuie să-l facem una cu pământul, pentru că, dacă vor rămâne supraviețuitori, dacă vor fi oameni care să treacă de acest moment, vor face din nou ce au făcut acum”. Aceeași Rubin a mai cerut ca susținătorilor lui Trump să nu le mai fie permis să predea în universități, să mai lucreze în presa sau în industria divertismentului.

Iar asemenea declarații nu se opresc la lumea presei și la cea universitară. O expresie identică cu cea folosită de ziarista de la The Washington Post a folosit, într-un interviu pentru The Guardian, fostul șef al FBI, James Comey. ”Partidul Republican trebuie distrus din temelii sau schimbat. Ceva se mișcă acum și sper că se produce o ruptură între susținătorii lui Trump și acei oameni care vor să încerce să construiască un partid conservator responsabil, pentru că toată lumea știe că avem nevoie de un astfel de partid. Cine ar vrea să fie parte dintr-o organizație construită pe minciuni și rasism? Nu este o organizație politică sănătoasă”, a spus Comey. Prin declarațiile lor identice, fostul sef al FBI și Rubin nu fac decât să demonstreze că există mai degrabă un „cult” anti-Trump în Statele Unite.

Comey are și o soluție pentru anihilarea totală a lui Donald Trump. Fostul director FBI a spus pentru The Guardian că Trump nu ar trebui judecat pentru acțiunile sale din perioada președinției într-un mare proces federal. Comey crede că Trump ar trebui judecat de o instanță a statului New York pentru fraude financiare. În acest fel, spune el, Trump nu va mai avea tribună și nici nu va putea spune că este persecutat din rațiuni politice.

Cine este Comey? Este directorul FBI de la momentul alegerilor din 2016, cel care, împreună cu directorul CIA, John Brennan, și seful comunității de informații, James Clapper, au jucat rolurile cheie în inițierea scandalului Russiagate, care avea să marcheze întreaga administrație Trump. În lumina informațiilor scoase la iveala de politicienii republicani și in lumina concluziilor Raportului Mueller privind acest scandal, care nu a găsit dovezi ale unei complicități Trump-Rusia, cei trei șefi ai serviciilor SUA menționați au fost protagoniștii unei mari înscenări. A fost o operațiune menită să distragă atenția electoratului de la scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton (care spera astfel să câștige președinția), o operațiune recalibrată ulterior pentru a paraliza administrația Trump și a-l suspenda pe noul presedinte. A fost o operațiune în care marile ziare americane au lucrat în complicitate cu serviciile secrete, inventând informații care să susțină poziția echipei de campanie a lui Hillary Clinton, informații dubioase care apoi au fost folosite ca bază pentru anchete și vânători de vrăjitoare.

Iar din vocile care înfierează acum fosta administrație Trump și pe susținătorii ei nu putea să lipsească amintitul John Brennan, reciclat ca analist TV în perioada Trump. Fostul director CIA a spus, la NBC, că administrația Biden ”acționează ca un laser pentru a scoate la iveală ceva ce seamănă mult cu mișcările de insurgență din alte țări”. Brennan a vorbit despre existența unei alianțe între ”extremiști religioși, adepți ai autoritarismului, fasciști, fanatici, nativiști, chiar și libertarieni”. Brennan declarase în anii din urmă că Trump ”este în buzunarul lui Putin” și l-a acuzat pe președinte de trădare.

Presa americană și europeană văd o revenirea la normalitate în învestirea administrației Biden și nu acorda atenție afirmațiilor lui Comey, Brennan sau Rubin. Există încă și voci care văd în asemenea poziții o manifestare a unui „totalitarism soft” pe care publicul american, fără memoria unei perioade dictatoriale, nu o poate percepe.

sursa:https://www.cotidianul.ro/fostii-directori-cia-si-fbi-vor-distrugerea-partidului-republican/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu