1.30.2021

Miliardarii își mobilizează armata din guvern, servicii și din presă. Așa se întâmplă când oamenii nu mai pot trăi de azi pe mâine

 


Ultimele zile au adus semnele unei revoluții în Statele Unite, una mai periculoasă pentru statul profund decât cea cu care amenința Donald Trump. De ce? Pentru că este o mișcare împotriva bursei, a Wall Stree-ului. Și nu este un protest în afara clădirii, precum mișcarea Occupy Wall Street, din 2008, ci un atac al celor mulți cu armele bursei și ale speculatorilor.

David de pe Reddit și Goliat de pe Wall Street

Totul a plecat de la un subgrup de pe platforma Reddit unde se pot face pariuri pe bursă, o platformă deschisă tuturor, nu numai celor 1%. În toamna anului trecut, un utilizator a pariat pe creșterea acțiunilor GameStop, un lanț de magazine fizice care comercializeză jocuri video, în timp ce două mari fonduri speculative (MelvinCapital și Citron) pariau pe scăderea acțiunilor, dată fiind izolarea la domiciliu și închiderea magazinelor. Treptat, subgrupul de pe Reddit a ajuns să ceara atât de multe acțiuni, încât prețul unei acțiuni a crescut de la 3 dolari (în septembrie), la 1.500 de dolari (în ianuarie).

A fost o luptă între David și Goliat, scrie presa americană. Fondurile speculative s-au specializat în ultima perioadă să parieze pe scăderea acțiunilor și au obținut profituri uriașe de aici. Au pariat pe închiderea economiei timp de 30 de zile în timpul pandemiei. Au pariat pe pierderea locurilor de muncă. Și nu s-au ferit să manipuleze bursa folosindu-se de portița legală oferită de platformele sociale din Silicon Valley, unde au postat mesaje negative care au fost rostogolite spre milioane de potențiali acționari. Acum, fondurile acestea au pierdut. Pe 27 ianuarie, fondurile speculative amintite au închis cu pierderi de miliarde de dolari, căci pariul lor a fost un mare eșec în fața ”gloatei” de pe Reddit.

Miliardarii își mobilizează armata din guvern, servicii și din presă

Însă lupta abia a început. Miliardarii și-au mobilizat trupele. Miercuri, oficialii statului american Massachusetts au cerut Wall Street-ului să suspende tranzacționarea GameStop timp de 30 de zile. Casa Albă a anunțat că ”monitorizează situația”. Joi, platforma Robinhood (platforma principală a investitorilor în domeniul retail) a decis să interzică utilizatorilor să cumpere acțiuni GameStop, permițându-le însă să vândă aceste acțiuni (o decizie în linie cu strategia fondurilor speculative care pariază pe scăderea acțiunilor). Și lucrurile nu s-au oprit aici. Aplicația Discord (folosită de comunitățile de jocuri video) a interzis serverul subgrupului de pe Reddit care a dat atacul pe Wall Street. Motivul oficial: ”postări care diseminează dezinformare, conțin incitări la ură și glorifică violența”. ”Să fim limpezi, nu am interzis acest server datorită fraudei financiare legate de GameStop”, mai arată comunicatul.

Presa de mainstream merge și mai departe și îi pune la zid pe cei care au îndrăznit să disturbe liniștea Wall Steet-ului. Bloomberg scrie că atacul la adresa fondurilor speculative este ”o rămășiță a trumpismului și a revoltei populare împotriva elitelor”. Această ideologizare și demonizare a unei acțiuni legale pe bursă îi va revolta pe americanii simpli, cei care văd cum le este interzis accesul miliardele pompate de Federal Reserve în marile companii, în timp ce ei sunt nevoiți să se mulțumească cu cecurile de o mie de dolari împărțite de guvern.

„Existența voastră ne arată ca vinovații pentru criză nu au fost pedespiți”

Membrii subgrupului Reddit au ripostat printr-o serie de mesaje. ”În timpul crizei din 2008 eram adolescent. Îmi amintesc de urmările acțiunilor celor de pe Wall Street asupra vieții mele personale și a celor apropiați. Pentru Melvin Capital: ați fost chintesența a ceea ce uram mai mult în acea perioadă. Sunteți o firmă care face profit exploatând o companie și manipulând piețele și presa. Existența voastră ne arată că vinovații pentru criza din 2008 nu au fost pedespiți”.

Un alt mesaj: ”Dorința mea cea mai mare este să cumpăr o Toyota pentru familie, prima noastră mașină”. Alții care au câștigat acum de pe urma GameStop se gândesc câte luni de chirie își vor putea permite și câte salarii minime au obținut astfel.

Situația creată de acțiunile GameStop au atras atenția congresmanilor americani, de la lidera democrată Nancy Pelosi, până la progresista Alexandria Ocasio-Cotrez și republicanul Ted Cruz. Soluția lor este una clasică – înființarea unei comisii care să studieze fenomenul în cauză. Nu se spune însă o vorbă despre cel care este considerat adevăratul vinovat – Federal Reserve, sistemul bancar central al SUA, de multe ori considerat adevăratul sediu al puterii în timpul administrației Trump.

Când piața devine un cazino

Bursele cresc atunci când există productivitate, inovație, profitabilitate, locuri de muncă. ”Atunci când bursele cresc în timp ce angajații sunt disponibilizați pe bandă rulantă și se înmulțesc cozile la alimente gratuite înseamnă că avem de-a face cu o piață care a devenit un cazino și cu investitori care au devenit pariori”, scria site-ul American SovereignMan, la finalul anului 2020. Pe ce se pune pariu în SUA și în lume? Care sunt motivele de optimism? Se pune pariu pe cât de multe mii de miliarde de dolari va hotărî să tipărească în viitorul apropiat Federal Reserve. ”Adevărata avere vine din producție și de crearea de valoare. Nu vine de la un bancher central care apasă pe un buton și tipărește milioane de bancnote. Bogăția nu se creează atunci când guvernul îi plătește pe cetățeni pentru a nu merge la muncă. Chiar dacă covid-19 ar dispărea brusc din lume, tot ar rămâne o moștenire grea de pe urma datoriilor de mii de miliarde de dolari. Datorii guvernamentale, corporatiste, ale cetățenilor simpli – toate au ajuns la niveluri record în perioada pandemiei. Iar datoria nu este bogăție. Datoria înseamnă că ne împrumutăm de la o prosperitate viitoare pentru a consuma azi. Datoriile trebuie plătite, alături de dobândă. Asta înseamnă opusul bogăției”, scria SovereignMan.

Așa se întâmplă când oamenii nu mai pot trăi de azi pe mâine

De fapt, scrie analistul Michael Every, de la Rabobank, avem de-a face cu o revoltă împotriva unui neoliberalism dus la extrem. Avem de-a face nu cu o revoluție propriu-zisă, ci cu împingerea sistemului până la limitele sale, pentru a arăta cât de ridicol și de inconsistent este întreg acest sistem. ”Asta se întâmplă atunci când ai zeci e milioane de oameni închiși în case, cărora statul le dă un stimul financiar cu care să se joace. Pe de altă parte, asta se întâmplă când zeci de milioane de oameni văd că nu sunt locuri de muncă bine plătite decât pe Wall Street; asta se întâmplă când televiziunile sunt pline de reclame care te invita să joci pe bursă și îți arată cât de bine este să fii bogat, în loc să se preocupe de serviciile publice sau de cultură; asta se întâmplă când lumea nu-și mai permite să plătească chiria; asta se întâmplă când până și cei mai simpli cetățeni înțeleg cum Wall Street-ul este conectat la un furtun prin care banca centrală îi oferă miliarde de dolari timp de ani de zile și aceeași bancă îl împrumută și îl salvează de fiecare dată când dă de greu”, scrie Every.

”Haideți să ne imaginăm o utopie neoliberală în care nimeni nu face altceva decât să joace pe bursă șapte zile din șapte, într-o economie condusă numai și numai de manipularea prețului acțiunilor, cu o bancă centrală care susține sistemul tipărind bani de fiecare dată când apar probleme. E ridicol? Da. Dar acesta este sistemul financiarizat pe care l-am construit pentru cei câțiva norocoși. Situația de acum nu face decât să arate cât de disfuncțional este acest sistem”, încheie Michael Every.

Iar ceea ce se întâmplă cu acțiunile GameStop este doar vârful aisbergului, atât în SUA, cât și în restul lumii. Lupta dintre traderii de retail şi fondurile de hedging care a zguduit pieţele din Statele Unite şi Europa s-a mutat ieri în Asia, în condiţiile în care preţurile acţiunilor mai multor companii pentru care erau deschise poziţii de vânzare în lipsă (short selling) masive au crescut cu peste 5%, chiar dacă indicele ASX 200 din Sydney a scăzut cu 2%, notează Reuters.

sursa:https://www.cotidianul.ro/criza-care-vine-ii-o-poveste-de-pe-wall-street/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu