1.07.2021

Samsarii pădurilor simt din nou miros de profit

 


Mult discutatul sistem SUMAL 2.0, de urmărire în timp real a tăierilor și transporturilor de copaci, ar trebui să fie operațional la 1 februarie, după mai multe amânări, însă au apărut semnale că nici acest termen nu va fi respectat. O nouă prorogare ar însemna o gură de aer suplimentară pentru samsarii pădurilor și pentru drujbele acestora.

Jurnalistul Andrei Ciurcanu, de la Organized Crime and Corruption Reporting Project, susține că noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, de la UDMR, primește în această perioadă vizita unei delegații ai cărei oficiali reprezintă ”interesele” pădurii. Și la această întâlnire se va cere amânarea operaționalizării SUMAL. Fostul deputat Mihai Goțiu spune la rândul său că profitorii sistemului au fost puși în mișcare de promisiunea ministrului conform căreia Sistemul Național Integrat de Urmărire a Trasabilității Materialelor Lemnoase ar fi gata la 1 februarie. ”Din mai multe surse aflu că se trag sfori la greu să se găsească alte pretexte (”că mai trebuie lucrat la el”, ”că mai trebuie testat” etc.), pentru a prinde o nouă amânare”, a spus Goțiu.

Prorogarea termenului ar echivala cu aproape încă un sezon de tăieri principale fără o monitorizare eficientă a acestora. ”Sunt destule ”datorii” de stins după lungile campanii electorale din ultimii doi ani. Și doar n-or fi ”investit” degeaba noii șefi de prin Romsilva (în mare parte puși în funcții anul trecut doar pe principiul ”acum e rândul nostru”), să nu prindă și ei măcar un sezon de principale la marele liber. Că nu vorbim de mărunțișuri, ci de sume care, cumulat, pot depăși ușor într-un sezon de tăieri ilegale ordinul sutelor de milioane de euro”, a mai spus Goțiu.

Achiziția echipamentelor necesare a fost demarată de STS încă din 2019, sistemul a intrat în probe din aprilie 2020, iar fostul guvern Orban a adoptat o hotărâre privind „operaționalizarea” sa din vara trecută. Despre modernizarea SUMAL se vorbește de pe vremea guvernărilor PSD, atunci când Ministerul Mediului și-a luat angajamentul pentru modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor și ieșirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului și ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn. Nici măcar una dintre acele probleme nu a fost rezolvată: hărțile satelitare nu s-au achiziționat iar camerele video lipsesc. În plus, contrar declarațiilor victorioase ale lui Costel Alexe, fostul ministru liberal al Mediului (proasăpăt client al DNA) cu privire la funcționarea SUMAL 2.0. încă din octombrie 2020, autoritățile au anunțat o nouă amânare pentru operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie 2021.

Ministrul Tanczos Barna a declarat la finele anului trecut că noul termen este 1 februarie 2021. “Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit dar că nu poate deveni funcțional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem așadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de Directorul Dănuț Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice și agenții economici, vor putea folosi aplicația abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, a declarat recent Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace.

Andrei Ciurcanu susține că toți aceia care au lucrat cu SUMAL-ul spun că erorile se țin lanț, că sistemul se blochează grav și că numărul sincopelor s-a dublat în ultima lună. ”Dar că, dacă ar fi funcțional, ar reduce cu mult din infracționalitate și ar ajuta în control și la gestionarea unei resurse naționale. “Iubitorii” de păduri au simțit potențialul, sau sângele cum se spune la vânătoare, și susțin acum că e nevoie de o nouă prorogare, că uite vezi sistemul nu funcționează. Problema este că ei au dreptate pe formă, în timp ce pe fond, aceeași iubitori (cel puțin unii dintre ei) au avut responsabilități în această zonă și trebuiau să se asigure că sistemul este funcțional până acum, ținând cont că din 2009 se discuta despre el”, a spus Ciurcanu. Potrivit acestuia, SUMAL arr fi fost alimentate cu multe din date, depozite, planuri de amenajament. Cu toate astea, nu sunt atâți de mulții care testează. ”Așadar, nu doar că nu e voință, dar nu-i nici putirința. În multe cazuri vulpea, vorba aia, a fost căutată în zona proprietarilor și a Ocoalelor Private, în timp ce ea vâna lejer batalionul de găini de la stat. Înțeleg că din cele aproape 300 de ocoale silvice ale Regiei Pădurilor, doar câteva zeci testează nouă aplicație SUMAL care, dacă va funcționa, va scoate din zona neagră și gri milioane de metri cubi și alte miliarde de lei profit”, a mai spus Ciurcanu.

”Întârzierile repetate și nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancțiunile Curții Europene de Justiție, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în fața unei noi prorogări mascate sub o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetățeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toții ruta transporturilor și că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu țin loc de operaționalizare”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

sursa:https://www.cotidianul.ro/samsarii-padurilor-simt-din-nou-miros-de-profit/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu