Peste 30 de congresmani democrați i-au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden – i-au cerut comandantului suprem să renunțe la prerogativa de a lansa unilateral un atac nuclear.
Congresmanii propun patru variante prin care codurile valizei nucleare să nu mai fie doar în posesia președintelui: fie vicepreședintele și președintele Camerei Reprezentanților vor avea și ei un cuvânt hotărâtor în lansarea sau nu a unui atac nuclear, fie acest rol va fi îndeplinit de șeful Statului Major Interarme și de procurorul general, fie să se înființeze un consiliu permanent al liderilor din Congres care să ia această decizie împreună cu președintele.
Dincolo de handicapul uriaș pe care un asemenea sistem, care prelungește periculos luarea unei decizii, (pacea postbelică este dată de distrugerea reciproc asigurată a puterilor nucleare, iar asta presupune rapiditate maximă de reacție în cazul unui atac), inițiativa congresmanilor democrați nu poate fi trecută cu vederea.
Ei scriu că ”învestirea unei persoane cu aceaastă autoritate implică riscuri reale. Foști președinți au amenințat să atace alte țări cu armele nucleare sau au avut un comportament care i-a făcut pe unii oficiali să se îngrijoreze în legătură cu capacitatea de judecată președintelui”. Desigur, congresmanii l-au vizat pe Donald Trump. Însă de ce a venit această propunere tocmai la început de administrație Biden ?
Poate pentru că Joe Biden îi îngrijorează mai mult pe propriii congresmani decât orice alt lider. La începutul săptămânii, în timpul ceremoniei dedicate celor 500.000 de americani care au murit de covid, președintele SUA a avut un lung moment de blocaj, de absență și un discurs confuz. ”Singura cale pentru a reduce din durere și din pierderi, singura cale… aceste pietre de moară nu mai marchează doliul nostru național… aceste pietre de moară, aș spune, nu mai … nu mai (neinteligibil) marchează doliul nostru național”.
Discursul confuz poate fi pus pe seama emoțiilor președintelui, care vorbea despre pierderea celor dragi suferită de sute de mii de familii americane știind bine ce înseamnă asta – Biden și-a pierdut soția și fiica într-un accident de mașină, iar, recent, fiul său cel mare a murit din cauza cancerului. Dar nu este pentru prima oară când echipa de comunicare de la Casa Albă trebuie să editeze discursurile confuze ale lui Joe Biden atunci când postează transcriptul pe site-ul oficial. Așa a fost cazul cu discursul online al președintelui la Conferința de Securitate de la Munchen, în urmă cu o săptămână. Așa s-a întâmplat, tot la finalul săptămânii trecute, când Biden le-a dat reporterilor un răspuns greu de înțeles, când a fost întrebat dacă are de gând să viziteze statul Texas, grav afectat de fenomenele meteo, rămas fără electricitate și apă curentă.
În urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu alegătorii transmisă în direct de CNN, președintele Biden a spus că, la sosirea sa la Casa Albă, SUA nu aveau un vaccin împotriva covid. De fapt, campania de vaccinare începuse în urmă cu mai bine de o lună. Fostul președinte Donald Trump a declarat atunci că Biden ”fie nu spune adevărul, fie este terminat din punct de vedere mental”.
La aceste momente de confuzie și absență a președintelui Biden se adaugă cele similare din campania electorală, când strategii democrați au avut grija să-l țină departe de întâlnirile cu alegătorii. Justificarea a fost teama că Biden s-ar putea îmbolnăvi de Covid.
Același argument este folosit și acum, când purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat că este puțin probabil ca președintele Biden să aibă întâlniri cu lideri străini în următoarele luni. De asta se va ocupa, cel mai probabil, vicepreședinta Kamala Harris, cea care a discutat deja cu președintele Nicolas Sarkozy sau cu premierul Canadei, Justin Trudeau.
În aceste condiții, cine conduce cu adevărat America? Biden însuși a sugerat în timpul campaniei prezidențiale că s-ar putea retrage înainte de încheierea mandatului, iar nu puțini se întreabă dacă acela a fost sa nu un moment în care și-a pierdut din nou luciditatea. Publicațiile care îl critică pe Joe Biden scriau încă din timpul campaniei prezidențiale că el nu a candidat la președinție decât cu numele. ”Este fragil din punct de vedere fizic și suferă un declin al facultăților mentale. Dacă va câștiga, Joe Biden va avea 78 de ani la depunerea jurământului si 82 de ani la încheierea mandatului. În ambele situații, va fi cel mai în vârstă președinte al SUA. Unii au mintea ascuțită după 70 de ani. Nu este cazul lui Biden. Consecința este că Biden nu va fi președinte de facto. Odată Trump dispărut, democrații nu vor mai avea nevoie de Biden. Se vor întreprinde acțiuni pentru îndepărtarea lui din funcție, pornind de la starea sa fizică, prin invocarea celui de al 25-lea amendament al Constituției SUA. Nancy Pelosi a propus recent o lege prin care să se înființeze o comisie în acest sens”, scria The Daily Reckoning.
Se poate ca momentele de aparentă lipsă de luciditate ale lui Joe Biden să invite la formularea de scenarii nu numai în presa critică din SUA, ci și în marile cancelarii ale lumii. Cine va fi conduce cu adevărat SUA? Va fi familia Biden (așa cum s-a întâmplat într-o oarecare măsură și în cazul președintelui Trump, care i-a dat mână liberă ginerelui Jared Kushner pentru proiectul de pace din Orientul Mijlociu), cu controversatul Hunter Biden trăgând sforile? Va fi tabăra progresistă din Partidul Democrat, ai cărei candidați prezidențiali au cedat rând pe rând, deși aveau șanse mai mari să câștige alegerile primare democrate decât Joe Biden? Cel mai probabil însă, conducerea SUA va trece în mâinile taberei vicepreședintei Kamala Harris și a celor care o controlează – fosta echipă Obama-Clinton, cea care a organizat ”Rezistența” împotriva administrației Donald Trump. Dacă Biden va fi îndepărtat de la președinție în virtutea Amendamentului 25, Harris va deveni președinte în exercițiu al SUA. Dacă Biden demisionează sub amenințarea activării amendamentului 25, Harris devine președinte.
sursa:https://www.cotidianul.ro/ce-se-intampla-cu-joe-biden-si-cine-conduce-cu-adevarat-sua/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu