3.11.2021

Cioloș: Certificatul european nu este pașaport de vaccinare. Se va călători și cu test PCR/test anticorpi

 


Copreședintele Alianței USR-PLUS și membru al Parlamentului European, Dacian Cioloș, a clarificat faptul că românii vor putea călători și fără să se vaccineze dacă nu sunt infectați sau au anticorpi dezvoltați pe cale naturală.

„Vorbim de un certificat care să certifice ceva ce s-a întâmplat și nu despre un pașaport care să dea un drept. Este un lucru foarte important”, a transmis Dacian Cioloș, prin telefon, pentru RFI. Acesta a clarificat ulterior că nu doar pentru turiști este făcut un astfel de certificat, ci și pentru persoane care circulă de exemplu în interes de serviciu sau pentru a-și revedea familiile.

Certificatul are scopul să ateste trei lucruri

Certificatul are scopul „să ateste sau că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR negativ sau că ai anticorpi pentru că ai făcut boala, ai avut infecția, ai manifestat-o și ai dezvoltat anticorpi”, a adăugat copreședintele USR-PLUS. „Toate aceste trei lucruri ar trebui să-ți permită să certifici că poți să circuli fără alte restricții, deci nu doar vaccinarea. Și un test PCR, (...) și un certificat medical care să arate că ai anticorpi”, a mai spus Cioloș.

Documentul trebuie să fie universal valabil: și la Ploiești, și la Paris

„Acum trei zile am discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care mi-a confirmat că în foarte scurt timp, 1-2 săptămâni, Comisia va veni cu o propunere legislativă prin care să creeze o platformă comună la nivel european, la care să se conecteze toate statele membre care vor produce aceste certificate pe baza testelor pe care le fac sau a vaccinărilor pe care le fac. Un astfel de certificat făcut la Ploiești trebuie să fie recunoscut și la Paris, și la Copenhaga, și în Madrid și peste tot în Europa”, a explicat Dacian Cioloș.

sursa:https://www.dcnews.ro/ciolos-certificatul-european-nu-este-pasaport-de-vaccinare-se-va-calatori-si-cu-test-pcr-test-anticorpi_807039.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu