În timp ce România, membră UE, înregistrează cifre record de… dependență de produse alimentare de import, Rusia sfidează sancțiunile și are o dezvoltare fără precedent a sectorului.
Unul dintre cei mai apreciați analiști, Constantin Gheorghe, observă că presa română a trecut peste o informație interesantă: ”Federația Rusă a exportat anul trecut alimente în valoare de 31 de miliarde de dolari, obținând un solid excedent, pe fondul sancțiunilor economice”.
”Adică Moscova a mobilizat resurse publice și private, pe care le-a dirijat către agricultură. Și a câștigat!”, scrie fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, subliniind că Rusia ”nu doar că și-au scos investițiile, dar au un profit mai mult decât consistent!„.
Pe de altă parte, România ”pro-occidentală” înregistrează recorduri nedorite ale importurilor de produse alimentare!
”România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare, acesta ajungând la peste 4,3 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic” – informație prezentată într-o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), preluată de Hotnews.
În aceeași analiză se fac și 10 recomandări Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.
Concret, băncile, IFN și fondurile de garantare a creditelor ”ar putea ajuta mai mult firmele din sectorul agroindustrial” în condițiile în care ”finanțarea bancară a industriei alimentare a scăzut semnificativ (cu 13%) în portofoliul băncilor”.
”Deși firmele din agricultură au primit din partea băncilor un volum important de credite, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții arată că se menține un deficit important de finanțare pentru agricultura României (estimat între 2,2 mld euro și 5,3 mld euro), în special pentru nevoi de creditare pe termen lung”, se arată în analiză.
Constantin Gheorghe reacționează: ”Cum era? Piața reglează totul! Nu e nevoie de intervenția statului, care e tâmpit, risipește resursele!”
”De asta Oros a zis PA ! mai tuturor programelor care se adresau cu subvenții pe produs micilor agricultori, despăgubiri pentru pierderile de pe urma secetei, șantiere din irigații închise, etc”, scrie analistul.
Revenind la lecția Rusiei, analistul pune întrebarea cea mai logică: ”Dar statul rus de ce o fi ”deștept”? Pentru că ia de-l conduc sunt cu neuronu la ei? Bine!”
Iar în privința României ”pro-vest”, membră NATO și UE… ”singurul lucru pe care îl produce statul sunt studiile de fezabilitate inutile și analizele inepte, care nu rezolvă nimic!”, conchide Constantin Gheorghe!
Poate tocmai din cauza deficitului de suveranitate, a imixtiunilor obraznice străine și a slugărniciei conducătorilor față de ”înaltele porți” am ajuns aici? Din mare producător exportator socialist, în mare și dependent importator capitalist?
Poate România va învăța ceva din lecția Rusiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu