4.27.2021

ATENȚIONARE ! PROGNOZA DE PAȘTE 2021 - Val de praf saharian în weekend şi furtuni violente

 


Prima zi de mai și ziua de Paște ne vor aduce temperaturi peste media normală pentru această dată: maximele vor ajunge până la 30 de grade ! De asemenea în weekend sunt așteptate primele furtuni puternice ale sezonului, cu un potențial mare de daune.

După un început de săptămână cu temperaturi sub medie, sfârșitul săptămânii ne va aduce temperaturi peste medie. Începând de joi, 29 aprilie, vremea se va încălzi rapid, anunţă aplicaţia meteo-radar.com

Ziua de 1 Mai va aduce temperaturi maxime de până la 28 de grade în sud și în vest. Mai răcoare va fi pe litoral, cu circa 20 de grade la Constanța și în nord-est, cu 20 de grade la Suceava.

Valul de căldură va fi însoțit, însă, de ploi cu descărcări electrice mai ales în nordul țării.

Paște, 2 mai

De Paște vom avea maxime de până la 30 de grade în Capitală și de până la 27 în estul țării. În vest începe deja să se răcorească, la Oradea maximele atingând 20 de grade.

Sunt așteptate ploi abundente mai ales în vestul și nord-vestul țării, însoțite de descărcări elelcrice.  Temperaturile ridicate sunt aduse de un val de aer cald african, care va purta, însă, cu el și un val de praf saharian, ce va acoperi mai ales sudul țării noastre.

Astfel, din cauza praful saharian, este posibil ca temperaturile reale să fie ușor mai scăzute decât cele prognozate, întrucât praful nu va lăsa soarele să strălucească în întregime. De asemenea, cerul va părea încețoșat.

Un val de praf saharian va fi prezent, de asemenea, și miercuri, 28 aprilie, în sudul țării, însă mai redus în cantitate decât cel care va urma în weekend.

O uriaşă furtună de nisip ”înghite” un oraş în China

Un imens nor de nisip ”apocaliptic” ”înghite” locuinţe, clădiri şi fabrici, într-un impresionant fenomen meteorologic observat în China, în provincia Gansu (nord-vest), şi cauzează poluare şi accidente rutiere, relatează AFP.

Aceste furtuni de nisip sunt frecvente în partea de nord a Chinei, primăvara. Impresionantul nor galben, observat duminică în comitatul Linze, a fost imortalizat din aer şi relevă dimensiunea evenimentului.Televiziunea naţională chineză CCTV a anunţat că mai multe accidente rutiere au avut loc din cauza vizibilităţii reduse.

Meteorologii i-au îndemnat pe locuitori să rămână în casă şi să închidă ferestrele. Alte fenomene de acest fel erau prevăzute marţi. Furtuni de nisip care au loc în China sunt adesea originare din deşertul Gobi, situat între China şi Mongolia.

În martie, o furtună de nisip a atins Beijingul – cea mai puternică furtună de nisip din ultimul deceniu care a atins capitala.Cerul a devenit brusc galben, poluarea atmosferică a crescut, iar companiile aeriene au fost nevoite să-şi anuleze anumite zboruri.

În vederea limitării acestor furtuni, autorităţile reîmpăduresc, de mai multe decenii, zone de la periferia deşerturilor, cu scopul de a crea o un ”Mare Zid Verde” care să blocheze nisipul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu