Carnea de miel conţine acizi graşi saturaţi şi colesterol. De aceea trebuie să fii atent, mai ales dacă ai probleme cardio-vasculare sau colesterolul mărit.
Dacă vrei să mănânci carne de miel, optează pentru părţile cu cea mai puţină cantitate de grăsime, cum sunt pulpele de miel.
Evită să consumi carne de miel dacă ai o valoare glicemică mare. Grăsimile din acest tip de carne pot agrava diabetul.
Sfaturi pentru a cumpăra cea mai bună carne de miel
Mare atenţie la următoarele lucruri :
carnea se cumpără DOAR din locuri autorizate şi NUMAI dacă are stampila de la autoritatea sanitar-veterinară;
nu cumpăra miel care cântăreşte mai puţin de 10 kg. De ce? Pentru că ar conţine o cantitate mult mai mare de oxipurine, care sunt foarte nesănătoase. Ideal este ca mielul să aibă 10-14 kilograme;
carnea de miel este rozalie. Dacă are o altă nuanţăa şi pare şi lipicioasă, înseamnă că este veche şi trebuie neapărat să o eviţi;
carnea de miel, după sacrificare, se lasă la marinat în frigider timp de câteva ore. Astfel iese mirosul greoi din ea;
când prepari drob, asigură-te că măruntaiele sunt bune. Aşadar, să nu aibă nici un fel de pete, noduli ori gâlme.
Cum faci diferența între carne de miel şi carne de câine
-carcasa de oaie este mai scurtă decât cea de câine. Câinele are o musculatură şi o configuraţie mai lungi;
-la câine nu se depune grăsime sub piele. La oaie, da;
-ficatul de câine are 6 lobi, dar cel de oaie 4;
-mielul are incisivi numai pe maxilarul inferior, doar în faţă. Câinele, în schimb, are incisivi pe ambele maxilare şi sunt imposibil de confundat;
-carnea de oaie are un miros înţepător;
-grăsimea de oaie este sfărâmicioasă, tare şi albă. Grăsimea de câine, pe de altă parte, e untoasă, moale şi are o nuanţă alb-cenusie;
-cu cât este mai tânără oaia sacrificată, cu atât carnea e mai deschisă la culoare şi are fibre dense şi fine, apropiate între ele. Câinele, în schimb, are carne de culoare roşu-închis.
Avertisment de la ANPC
În perioada de Paşte apar de foarte multe ori şi operatori economici care comercializează produse alimentare sau nealimentare care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). „În perioada Sărbătorilor Pascale, de foarte multe ori apar printre operatorii economici, care respectă legislaţia în vigoare şi bunele practici, şi aceia care comercializează produse alimentare sau nealimentare ce pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor. Tocmai din acest motiv, trebuie să fim extrem de vigilenţi, iar consumatorii să nu ezite să reclame orice situaţie, deoarece, intensificând acţiunile de prevenţie şi control, respectiv fiind prezenţi în puncte cheie, reuşim să descurajăm şi să sancţionăm acele practici neconforme”, se precizează în comunicatul ANPC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu