ACASĂ
Etichete
9.21.2021
Trezoreria S.U.A. a anunţat că Statele Unite urmează să rămână fără bani în octombrie 2021
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, cere Congresului SUA să ridice plafonul datoriei, avertizând că există riscul ”unei crize financiare istorice”
Janet Yellen, Secretarul american al Trezoreriei, subliniază că ”Statele Unite nu au mai intrat niciodată în incapacitate de plată și transmite un avertisment sumbru într-un editorial publicat în ziarul Wall Street Journal.
”Acest lucru ar precipita, probabil, o criză financiară istorică (...). Incapacitatea de plată ar putea declanşa o creştere puternică a dobânzilor, o scădere brutală a acţiunilor şi alte tulburări financiare”, avertizează oficialul american.
Yellen prezintă în editorialul său o ”cascadă” de catastrofe financiare în cazul în care capacitatea de împrumut a Statelor Unite - în vederea onorării obligaţiilor pe care le are la termen - nu este crescută.
”În câteva zile, milioane de americani ar rămâne fără bani lichizi (cash) (...). Aproape 50 de milioane de persoane în vârstă nu ar mai primi cecul cu pensia, iar militarii nu ar mai fi plătiţi”, avertizează Janet Yellen.
Mai grav, spune ea, SUA ar ieşi din această criza ca o naţiune afectată pe termen lung.
Trezoreria a anunţat săptămâna trecută că Statele Unite urmează să rămână fără bani ”în cursul lui octombrie”. Plafonul datoriei - pe care numai Congresul are prerogativa să-l ridice - a intrat în vigoare la 1 august. Acest plafon interzice Statelor Unite să emită noi împrumuturi pentru a se finanţa, în cazul în care limita actuală - 28.400 de miliarde de dolari - nu este ridicată. Această ridicare face cu regularitate obiectul unui conflict politic dur în Congres.
Începând din anii '60, plafonul datoriei a fost ridicat sau suspendat de 80 de ori.
Chiar dacă Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată - ”nici măcar o dată!”, subliniază Yellen -, ea aminteşte episodul din 2011, ””care a condus America pe marginea prăpastiei crizei”.
În timpul administraţiei lui Barack Obama, un impas politic în Congres a determinat agenţia de cotare Standard and Poor's să retragă nota ”AAA” datoriei americane, provocând o undă de şoc pe pieţe.
”A întârzia şi mai mult” în ridicarea capacităţii de îndatorare a Statelor Unite ”nu este tolerabil”, subliniază Yellen.
”Aceste ultime 17 luni au pus la încercare forţa economică a ţării noastre. Abia ieşim din criză. Nu trebuie să ajungem din nou într-o situaţie care este întru totul evitabilă”, conchide ea.
Provocarea PRIETENIEI, în Alba Iulia. În weekend, oraşul va fi asaltat de tineri dornici de provocări
O sută de provocări în Alba Iulia – asta îi așteaptă pe tinerii din oraș și nu numai, duminică 26 septembrie de la ora 15.00.
Timp de trei ore Alba Iulia va fi ”asaltată” de tineri. Cetățenii din oraș îi vor vedea prin fiecare colț din municipiu cum vor încerca să rezolve provocările puse la cale de organizatori.
Friendship Challenge este o provocare pentru tinerii cu vârste între 14 și 20 de ani și reprezintă o cursă a provocărilor desfășurată în întreg Muncipiul Alba Iulia.
Mai exact, tot ce trebuie să faci este să formezi o echipă de șase prieteni, iar timp de trei ore, echipa ta va trece printr-o sută de provocări.
Provocările vor fi construite special pentru a stimula creativitatea, lucrul în echipă, rezolvarea de sarcini și abilitatea de a forma strategii.
Cum se schimbă provocările faţă de anii trecuţi
Dacă în anii trecuți, participanții au fost puși să facă un întreg autobuz plin de călători să râdă, să tragă clopotele unei biserici sau chiar să apară îmbrăcați în pijamale, organizatorii au declarat pentru alba24.ro, că provocările de anul acesta vor fi mult mai interesante și interactive.
Provocările vor fi notate cu punctaj de la 1 la 100 puncte, în funcție de gradul de dificultate. Chiar dacă experiența este premiul cel mare, la finalul competiției, pentru trei din echipele care au adunat cele mai multe organizatorii vor pregăti premii surpriză în funcție de punctaj, cooperare, eficiență și munca în echipă.
Ce trebuie să faci pentru a participa la competiție
Cauți mai mulți prieteni, faceți o echipă și va înscrieți pe link-ul de mai jos.
Startul va fi dat duminică, 26 septembrie, la ora 15.00, în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.
Înscrierile se fac doar pe baza formularului de înscriere https://forms.gle/eyRnaiw2MbaxcABf9 (valabil până în data de 24 septembrie ora 23:59).
DECLARAȚIA de la BUCUREȘTI : ”TĂCEREA în aceste vremuri ÎNSEAMNĂ COMPLICITATE față de degradarea continuă a DEMOCRAȚIEI”
Declarația de la București
Cotidianul a lansat volumul „Trecerea la prostocrație”, coordonat de Cornel Nistorescu și Octavian Știreanu. Volumul cuprinde o serie de articole publicate în ziarul cotidianul și pe cotidianul.ro. Textele, adunate într-o antologie, arată că jurnaliștii cotidianul.ro și colaboratorii publicației noastre și-au făcut datoria, a spus directorul Cotidianul, Cornel Nistorescu.
Lansarea volumului a fost însoţită şi de o Declaraţie a Grupului pentru Apărarea Democrației (GAD) pe care o publicăm integral:
Grupul pentru Apărarea Democrației ( GAD)
Declarația de la București
Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim, pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației, pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor, pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene, pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete, pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României, pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,
Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință, spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră !,
reuniți în Grupul pentru Apărarea Democrației,
afirmăm că
1. În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.
2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:
-revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării”,
-revenirea la Constituție, prin reabilitarea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;
-revenirea la dezbaterea deschisă, obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.
3.Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.
4.Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de funcții, stabilite strict prin lege.
5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.
6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.
7. Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.
8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă – pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.
9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricărei decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.
Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.
Semnează:
Andrei Marga
Ion Cristoiu
Cornel Nistorescu
Octavian Știreanu
prof. dr. Gheorghe Piperea
Mircea Dinescu
Doru Bușcu
Patrick André de Hillerin
Ioan Buduca
Valer Marian
Ion Spânu
Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumului de publicistică „Trecerea la prostocrație”, editată de redacția ziarului Cotidianul
Au participat la această lansare oameni pentru care România chiar contează. Trei foști premieri, cinci foști miniștri, oameni de afaceri și din societatea civilă și numeroși ziariști.
DNA a făcut DOSAR PENAL pentru modalitatea de ACHIZIȚIONARE a dozelor de VACCIN
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a înregistrat dosar penal pentru modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-Covid, de la declanşarea pandemiei până în prezent.
La momentul actual nicio persoană, sau instituție politică nu este considerată suspect sau inculpat, iar urmărirea penală se face in rem.
„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat, marţi, DNA.
Potrivit DNA, în această etapă a dosarului penal nu se formulează acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci doar crează contextul legal care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă penală, relatează news.ro.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat în privința acestui subiect că achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 s-a desfășurat la fel ca în restul statelor europene, după o procedură stabilită de Comisia Europeană.
„Am văzut și eu azi în spațiul public acest tip de informație, dar nu știu, nu am date suplimentare. Cert este că, din ceea ce eu știu, la nivelul tuturor țărilor europene achiziția se supune procedurii întocmită și elaborată de Comisia Europeana”, a afirmat Gheorghiță.
Salariul minim se majorează, înainte de Sărbători 2021
Ministrul Muncii nu a putut preciza de când şi nici cu cât, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare, singurul indiciu fiind că se va întâmpla în acest an.
Guvernul ia în calcul majorarea mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Ploieşti.
„În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă”, a arătat ea.
Ministrul Muncii nu a putut preciza de când şi nici cu cât va fi majorat salariul minim, având în vedere că negocierile tripartite sunt încă în derulare.
„Aş vrea să ştiţi că s-au făcut până acum solicitări de majorare între 8 şi 12%. Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită”, a mai spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.
Potrivit directorului executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.
El a apreciat că o majorare de 8% a salariului minim este rezonabilă, având în vedere că inflaţia pare că se va apropia de 5% la finalul anului.
Pe de altă parte, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea Guvernului de majorare cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%. Şi leaderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a susţinut că propunerea şefului Guvernului ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi.